Növényvédelem2022. június 27.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 25. hét

Az elmúlt héten az időjárásé volt a főszerep. Az Alföldön napról napra súlyosabb az aszály, az őszi árpa kényszerérése miatt már javában folyik a betakarítása. A Dunántúlon a kedvezőbb időjárás miatt az árpa érése is lassabb, a betakarítás csak most kezdődik.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt hét elején nyugatról egy hidegfront vonult át felettünk, nyomában némi csapadékkal, melyből a Tisztántúlra ezúttal sem jutott. A hét második felében tovább melegedett az idő, a hét végére visszatér a kánikula.

 

csapadékmennyiség

A csapadékmennyiség alakulása (2022.06.19-06.25.)

A PrecMet állomások adatai alapján

középhőmérséklet alakulása
A középhőmérséklet alakulása (2022.06.19-06.25.)
A PrecMet állomások adatai alapján

aszályindex

forrás: http://aszalymonitoring.vizugy.hu/

 

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, hétfőn az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél. Zivatarok mentén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 °C között valószínű.

Kedden sok napsütés várható, de a nyugati és északi tájakon időszakosan több lehet a felhő, és azokon a tájakon zápor, zivatar előfordulására is van esély. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de szélerősödés, esetleg viharos széllökés átmenetileg a Dunántúlon, valamint zivatarok környezetében is lehet. A hőmérséklet hajnalban 14 és 22, délután 32 és 37 °C között valószínű.

Szerdán napos idő várható általában kevés gomolyfelhővel, de a Dunántúl nyugati, délnyugati részein erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés, és azokon a tájakon kialakulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél időnként megélénkül, néhol megerősödik. A minimum-hőmérséklet 15 és 23, a maximum 33 és 38 °C között valószínű.

Csütörtökön napos idő várható általában kevés gomolyfelhővel. Az ország döntő részén nem valószínű csapadék, de néhány helyi zápor, zivatar kialakulhat. A déli, délkeleti szél néhol megélénkül. A hajnali 15, 23 fokról délutánra 33 és 38 °C közé melegszik fel a levegő.

Pénteken napos idő várható általában kevés gomolyfelhővel. Az ország döntő részén nem valószínű csapadék, de néhány helyi zápor, zivatar kialakulhat. A déli, délnyugati szél helyenként élénk lesz. Hajnalban 16, 24, délután 34, 39 °C valószínű.

Szombaton átmenetileg megnövekszik a felhőzet, nagyobb területen növekszik az esély zápor, zivatar kialakulására. A délies szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik. Hajnalban 16, 24, délután 28, 35 °C között alakulhat a hőmérséklet.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

 

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadékanomália

hőmérséklet anomália

forrás: https://met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

 

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

Az útszéli fákon, bokrokon megjelentek az amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea) hernyófészkei, melyből a hernyók rövidesen szétmásznak és tarrágást okoznak. Az idén az Alföldön erősebb az első nemzedék, ezért jelentősebb kártétel várható.

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele már nem érzéklehető, de a pocokpopuláció mérete a kedvező környezeti feltételek miatt nőni fog, ezért az akkumulátor területek fertőzöttségét célszerű nyomon követni.

 

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Repce

A repce fenológiai állapota az elmúlt héten: a becők 50-70%-a érett-betakarítás (BBCH 85-87-89).

A fómás szárrák (Phoma lingam) lassú terjedése volt megfigyelhető a Dunántúlon, a Tiszántúlon az aszályos időjárás miatt csak észlelési szinten van jelen.

A repcebecőrontó (Alternaria brassicae, A. brassicicola) a becőkön észlelési szinten mindenütt megtalálható, a Dunántúl csapadékosabb területein lassan terjedt, a Tiszántúlon megállt a fertőzés.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) lárvák kártételének hatására a becők elszáradtak és felnyíltak. A fertőzöttség mértéke területenként igen eltérő 5-15% között változik.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A fómás szárrák lassú terjedésére már csak a Dunántúl csapadékosabb részein kell számítani, az érés előrehaladtával megáll a fertőzés.

A repcebecőrontó fertőzéséhez kedvez az elmúlt napok csapadékos, szeles, meleg időjárása. A betegség lassú terjedésére kell számítani a csapadékosabb területeken még zöldellő állományokban.

 

Védekezési javaslat

 

A betakarítási veszteség csökkentése céljából célszerű a becőragasztók és az érésgyorsítók használata.

A gyomos állományokban a betakarítási veszteségek csökkentésére és érésgyorsításra (a magvak 60%-nak érettségekor) a Fozát 480 EC-t javasoljuk 3-4 l/ha dózisban. A diquat hatóanyagú szerek közül a Reglone Air (Ikt. sz.: 6300/335-4/2022), Solaris (Ikt. sz.: 6300/278-2/2022) és a Dessicash 20 SL (Ikt. sz.: 6300/571-2/2022) használatát javasoljuk a szükséghelyzeti engedélyben foglaltak szerint.

A felnyíló becők okozta pergési veszteség csökkentésére a Lamfix SO1,5 l/ha, illetve az Elastiq Ultra  0,5-1l/ha dózisát javasoljuk.

 

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búza fenológiája az elmúlt héten: késői viaszérés-teljesérés (BBCH 85-89).

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) terjedése az érés előrehaladott állapota miatt megállt.

A lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici) terjedése az érés előrehaladott állapota miatt megállt, a micéliumtelepeken megjelentek a kazmotéciumok.

A vörösrozsda (Puccinia recondita f. sp. tritici) a terjedése is lelassult, megállt, a fertőzés mértéke sehol sem érte el a védekezési küszöbértéket.

A sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttség sem nőtt, a fertőzött foltokon a teleutospórák megjelenése volt megfigyelhető.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) terjedése is csak a hosszú tenyészidejű, még zöld felülettel rendelkező fajtákban volt megfigyelhető.

Őszi árpa

Az őszi árpa az elmúlt héten a sárgaérés-teljesérés (BBCH 87-89) fejlettségi stádiumban volt.

A már beérett állományokban a kórokozók fertőzése megállt, a csapadékosabb területeken helyenként a korompenész (Cladosporium herbarum)megjelenése volt megfigyelhető.

Kártevők

A levéltetű (Aphididae) kolóniák már csak a zöld állományokban voltak megtalálhatóak, a Dunántúlon a heves esőzések a kolóniákat megtizedelték.

A csökkenő levéltetű-populáció mellett ismét megjelentek a kabócák (Auchenorrhyncha) és dinamikusan terjednek.

A gabonapoloskák (Aelia, Eurygaster)egyre növekvő egyedszámban voltak megtalálhatóak a táblákon.

Helyenként a szipolyok is nagyobb számban megjelentek (Anisoplia spp.),de jelentős kártételt nem okoztak.

 

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A szeptóriás levélfoltosság terjedésére már nem kell számítanunk.

A lisztharmat fertőzés terjedésével a soron következő időszakban már nem kell számolnunk.

A sárgarozsda fertőzés is megállt, elkezdődött az áttelelő képletek képzése.

A vörösrozsda terjedésére már nem kell számítani.

A búza fahéjbarna levélfoltosság fertőzés számára kedvező az időjárás, de terjedésére már csak a nagyon hosszú tenyészidejű kenyérbúza és tritikálé-fajtákban lehet számítani, de már ott sem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

Kártevők

A levéltetű-kolóniák további növekedésére már nem kell számítanunk, a fertőzöttség mértéke már nem fog nőni.

A kabócák megjelenésére kell számítani, de búza előrehaladott érése miatt már nem fog kárt okozni.

A gabonapoloskák (Aelia, Eurygaster)egyedszáma a késői fajtákban még nőni fog és szórványos kártétellel számolni kell.

A szipolyok az erdővel, legelővel határos (Anisoplia spp.),területeken felszaporodhatnak.

Védekezési javalat

A gabonapoloskák ellen Ninja Zeon 5 CS (0,2 l/ha) rovarölőszer kijuttatását javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó a csillagbimbós állapot-virágzás kezdete BBCH (51-61) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) továbbra is észlelési szinten jelen van az állományokban.

Alternaria fertőzés

A fehérpenész(Sclerotinia sclerotiorum)szártőbetegség formája a csapadékosabb területeken észlelési szinten, kisebb foltokban megjelent.

A kedvező időjárás miatt a levéltetű-kolóniák megjelenése, növekedése volt tapasztalható, a fertőzöttség mértéke a fajtától függően alakult, de jellemzően közepes mértékű volt.

A mezei poloskák (Miridae)is megjelentek az állományokban.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) lassú terjedése várható az állományokban.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formájának jellemzően lassú, de a csapadékosabb körzetekben közepes ütemű terjedése várható.

A levéltetvek még mindig jelen vannak az állományokban.

A mezei poloskák (Miridae)további betelepedése várható, tájegységenként ez jelentős mértékű is lehet.

Védekezési javaslat


A mezei poloskák ellen a Vantex CS 80 ml/ha dózisát javasoljuk.

 A szár és levélfertőző gombák elleni preventív védekezésre a Pictor 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten első-második szárcsomók megjelenése (BBCH 31-32) között alakult.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) hím imágók megjelenéséhez szükséges hőösszeg az országterületének nagy részén összegyűlt. Az imágók tömegesen megjelentek a csapdákban is.

kukoricamoly hőösszeg

A kukoricamoly fejlődéséhez szükséges hőösszegek állása

2022.06.27.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) rajzás a Dunántúlon még folyik, a Tiszántúlon vélhetően az extrém időjárás miatt hirtelen leállt.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) rajzása is befejeződött, elkezdődött a tömeges lárvakelés.

A levéltetvek (Aphididae) kolóniái megjelentek a kukorica levelén, egyelőre alacsony a fertőzöttség.

A vetésfehérítő (Oulema melanopus) helyenként tömegesen megjelent a táblákon és hámozgatásával enyhe károkat okozott.

 

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár hím imágók tömeges megjelenésére kell számítani az egész országban.

A Dunántúlon kukoricamoly rajzása még folytatódik, de már a leszálló ágba fog kerülni az elkövetkező héten, a Tiszántúlon a tömeges lárvakelés miatt még indokolt a védekezés. A Dunántúlon fel kell készülni a védekezésre, védekezni kell.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) elhúzódó rajzása miatt a lárvák további kelésére kell számítani.

Az öntözött táblákon levéltetvek (Aphididae) további betelepülésére kell számítani.

Védekezési javaslat

A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke elleni védekezésre a Coragen 20 SC 0,125-0,15l/ha dózisát javasoljuk.

A szójában több helyen már megjelent a bogácslepke (Vanessa cardui), melynek a tojásrakása folyamatos, a hamarosan megjelenő lárvák helyenként jelentős károkat okozhatnak!

Védekezési javaslat

A bogáncslepke hernyók elleni védekezésre a Coragen 20 SC javasoljuk a 6300/870-2/2022 ikt.sz szükséghelyzeti engedélyben foglaltak alapján.