Tápanyag-utánpótlás2021. június 08.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 23. hét

A kedvező időjárás miatt nagy a fuzáriumfertőzési nyomás a virágzó búzában, ezért most kulcsfontosságú a védekezés, illetve most különösen fontos, hogy a fuzárium ellen hatékony készítményeket válasszunk a védekezésre. A napraforgóban is megjelentek a gombák, ezért fel kell készülni a védekezésre.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

A hét első napjaiban még országosan előfordult csapadék záporok, zivatarok formájában, szórványosan jelentős mennyiség hullott. A hét közepén megerősödött a déli szél és felmelegedés kezdődött, ezzel együtt a csapadékhajlam is jelentősen csökkent. A hét második felében már melegebbre és szárazra fordult az idő, a napi maximum hőmérséklet a déli órákban meghaladta a 25-27 °C-ot.

heti csapadékmennyiség
A heti csapadékmennyiség alakulása (2021.05.31.-06.06.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.05.31.-06.06.)                       A PrecMet állomások adatok alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.05.31.-06.06.)
A PrecMet állomások adatok alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatunk. Helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északkeleti, északi szél sokfelé megélénkül. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 °C között alakul. A csúcshőmérséklet 24 és 28 °C között valószínű.

Kedden a gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, de helyenként zápor, zivatar előfordulhat. Az északi, északkeleti szelet nagy területen élénk lökések kísérik. Zivatarban átmenetileg meg is erősödhet a szél. A hajnali 9-17 °C-ról délutánra 25 és 28 °C közé emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán a többórás napsütés mellett képződő gomolyfelhőkből helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északi, északkeleti szelet időnként élénk, zivatar térségében erős lökések is kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 10 és 17, a maximum-hőmérséklet 25 és 28 °C között valószínű.

Csütörtökön a gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatunk. Helyenként valószínű zápor, zivatar. Az északi szelet nagy területen élénk, többfelé erős lökések kísérik. Zivatar környezetében a szél viharossá fokozódhat. A hajnali 11-18 °C-ról délutánra 25 és 28 °C közé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhőzet is valószínű. Szórványosan vagy akár több helyen is előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szelet nagy területen élénk, néhol erős lökések kísérik. Zivatar környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódhat. Hajnalra 11-18 °C-ig süllyed, délutánra 22 és 29 °C közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton a többórás napsütés mellett képződő gomolyfelhőkből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északias szél többfelé élénk, zivatar térségében erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 12 és 18, a maximum-hőmérséklet 24 és 29 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

               https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomális

csapadék anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

Polifág kártevők

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártételét már elfedi az állomány, a populáció mérete stagnál, helyenként lassan nő. Az ország keleti felében a hörcsög (Cricetus cricetus) szórványos felszaporodása észlelhető a kukorica- és napraforgótáblákon, jelenleg kártétel nem tapasztalható.

Repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce már mindenhol a becőképződés (BBCH 75-79) különböző fenológiai stádiumában van.

A hét eleji csapadék és a hőmérséklet emelkedésének hatására a zárt állományokban kedvező feltételek alakultak ki gombák számára. A fómás (Phoma lingam) fertőzés egyre több helyen előfordul az alsó leveleken, szórványosan már a szár fertőzést is tapasztaltunk.

Az alsó becőkön szórványosan megjelent a lisztharmat (Erysiphe cruciferarum), de egyelőre az észlelési küszöb környékén van a fertőzés.

Az emelkedő középhőmérséklet hatására felgyorsult az alternaria (Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola) fertőzés, és szórványosan észlelési szinten már megjelentek az első tünetek az alsó leveleken és néhol már az alsó becőkön.

A csapadékosabb területeken szórványosan kisebb foltokban megjelent a szártöveken a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum).

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) lárva kártétele egyre több helyen megfigyelhető, a kártétel mértéke nagy eltéréseket mutat, jellemzően 3-5% körül alakul, de vannak erősen károsított területek is.

Repcebecő-ormányos lárva és kártétele
Repcebecő-ormányos lárva és kártétele

Repcében a károsítóhelyzet várható alakulása a jövő héten

A meteorológiai prognózis szerint a jövő héten nyári meleg időjárás várható, futó záporokkal, zivatarokkal, mely kedvezni fog a gombás fertőzések terjedésének.

A fómás (Phoma lingam) fertőzés dinamikusan fog terjedni az alsó leveleken és a száron. Erős szárfertőzésre a repceszár (Ceutorhynchus pallidactylus) és a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárva által jelentős mértékben károsított táblákon kell számítani.

A becőkön lisztharmat (Erysiphe cruciferarum) lassú terjedése várható, de jelentősebb fertőzésre nem kell számítani.

Az emelkedő középhőmérséklet hatására az alternaria-s (Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola) becő fertőzés mértéke dinamikusan nőni fog.

A csapadékosabb területeken a fehérpenész terjedésével kell számolnunk, az állományban a fertőzött foltok mérete és száma tovább fog nőni.

A repcebecő-ormányos tojásrakása a végéhez közeledik, a lárvák kártétele egyre látványosabb lesz, a lárvakártétel miatt felpattant becők alternaria és szürkepenész fertőzése várható.

Védekezési javaslat

A becők gombás fertőzésének a megelőzésére a rovarölő szerrel együtt a Picasso (0,5l/ha) kijuttatását is javasoljuk.

Az őszi búzában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búza kalászolás végi-virágzás végi (BBCH 59-69) fenológiai állapotban volt az elmúlt héten.

A lisztharmat (Blumeria graminisf. sp.tritici) fertőzöttség tovább nőtt az elmúlt héthez képest, már a felsőbb levélemeleteken is előfordulnak erősen fertőzött levelek. A fertőzöttség mértéke továbbra is változó, a ritka állományokban általában alacsonyabb, a jól fejlett, zárt állományokban közepes, néhol magas.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttség mindenhol nőtt az elmúlt héthez képest. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a kedvező időjárás miatt gyors terjedése volt megfigyelhető, helyenként táblaszintű fertőzések is kialakultak. A középső és az északi területeken jellemzően gyenge, de néhol táblaszintű fertőzések figyelhetőek meg.

A levélrozsda (Puccinia recondita) fertőzöttség mértéke növekedett az elmúlt héthez képest. Az ország dél-nyugati és dél-alföldi részein dinamikusan, az ország többi részén mérsékelten nőtt a fertőzés.

A kedvező időjárási körülmények hatására a szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség mértéke dinamikusan nőtt az előző héthez képest. A fiatalabb felső leveleken megjelentek a fertőzésre utaló tünetek.

A búza pirenofórás levélfoltosság (DTR-es levélfoltosság) (Drechslera tritici-repentis) mindenütt megtalálható, a fertőzés gyorsuló ütemű terjedése megfigyelhető.

A fuzárium fajok fertőzéséhez egész héten kedvezőek voltak az időjárási feltételek, a reggeli harmatképződés és futó záporokból hulló csapadék huzamosabb ideig biztosította a kellő felületi nedvességet a fertőzéshez az egyébként is fogékony fenológiai állapotban (virágzó) búzában.

Az vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák kártétele az egész országban megfigyelhető, melynek a mértéke gyenge-közepes.

A levéltetvek intenzíven szaporodtak, a kolóniák mérete nőtt, a legtöbb állományban már elérte a védekezési küszöbértéket.

Levéltetű-kolónia
Levéltetű-kolónia

A poloskák szórványos betelepedése megfigyelhető volt a kalászosokba.

Poloskakártétel a kalászon
Poloskakártétel a kalászon

Az őszi búzában a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminisf. sp.tritici) a hőmérséklet emelkedésével egyregyorsuló ütemben fog terjedni, erős fertőzés a dús, fejlett állományokban, illetve az érzékeny fajtákba várható. A fertőzöttség mértéke több helyen elérheti, meghaladhatja a védekezési küszöbértéket, ezért védekezni kell ellene.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) dinamikus terjedésével kell számolnunk a déli országrészben, a táblaszintű fertőzések kialakulása várható. A középső és az északi országrészben a fogékony fajtákban a fertőzés dinamikusan, a kevésbé fogékony fajtákban mérséklet ütemben fog terjedni. A déli országrészben egyes fogékony táblákon a fertőzöttség mértéke elérheti a védekezési küszöbértéket.

A búza vörösrozsda (levélrozsda) (Puccinia recondita) fertőzés a melegedő szeles időjárás miatt a jövő héten az egész országban erőteljesen nőni fog, jelentősebb fertőzésre már bárhol lehet számítani, a fogékonyabb fajtákban fertőzés mértéke elérheti a védekezési küszöbértéket.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) terjedésével kell számolnunk. Az erősebb mértékű terjedésre a Dél-Dunántúlon, Északkelet-Magyarországon és az Alföldön, Dél-Alföldön kell számítani.

A búza DTR-es levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) terjedése a kedvező környezeti feltételek miatt gyorsulni fog. A csapadékosabb területeken a kedvező környezeti feltételek miatt kialakulhat védekezési küszöbérték körüli vagy azt meghaladó mértékű fertőzés.

A fuzárium fajok a kedvező időjárás miatt a kalászoló állományokat intenzíven fertőzik, a hőmérséklet emelkedése a melegigényes fuzárium fajok fertőzését is beindítja, ami helyenként erős fertőzést generálhat, ezért a védekezések elvégzése időszerű, elengedhetetlen.

Az vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák kártétele, ahol még nem védekeztek ellene, vélhetően nőni fog.

A levéltetű-fertőzés elsősorban a dús, zárt állományokban fog nőni. Vetőmagtermesztésben kötelező, a takarmány/étkezési célú táblákon indokolt ellenük a védekezés.

A poloskák betelepedése fokozódni fog az állományokba, de egyelőre nem fogja elérni a kártételi küszöbértéket.

Védekezési javaslat

Vetésfehérítő lávák és a levéltetvek, poloskák elleni védekezésre a Karis 0,05-0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk: A gabonatáblákon, illetve a táblaszéleken virágzó gyomok is előfordulhatnak, amit a méhek rendszeresen látogatnak, ezért az ilyen helyeken célszerű méhkímélő technológia alkalmazása vagy a méhekre nem jelölésköteles Mavrik 24 EW (0,2l/ha) használata.

Az őszi búza virágzik, a fuzáriumfertőzésre nagyon fogékony állapotban van, a csapadékos időjárás, a reggeli harmatképződés hosszabb ideig biztosít kedvező feltételeket a fuzárium fajok fertőzéséhez, ezért védekezést el kell végezni.

A fuzárium elleni védekezésre a Stamina (1,0 l/ha), Elatus Era (1,0l/ha), Falcon Pro (1,0 l/ha) fungicideket javasoljuk.

Az őszi árpában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

Az őszi árpa az elmúlt héten a szemfejlődés-tejes érés (BBCH 71) fenológiai állapotában volt.

Az árpa sárga törpülés luteovírus (Barley yellow dwarf Luteovírus) és a búza törpülés geminivírus (Wheat dwarf Geminivírus) okozta sárga szigetszerű növényfoltokat már nem lehet megtalálni, de a nagyobb egyedszámban betelepülő levéltetvek a vírust továbbra is terjesztik.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzöttség mértéke nőtt a múlt héthez képest. Az erősebb fertőzés a dús, jól fejlett állományokban tapasztalható, a legtöbb állományban a felső leveleken is megjelentek a tünetek. A fertőzöttség mértéke az érzékenyebb fajtákban már mindenütt elérte a védekezési küszöbértéket.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres)mértéke dinamikusan növekedett az elmúlt héthez képest, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön már számottevő fertőzés is kialakult.

A barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) fertőzöttség minimálisan növekedett, ill. stagnált az elmúlt héthez képest, de nem érte le a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törperozsda (Puccinia hordei) fertőzöttség az ország egész területén megfigyelhető, a fertőzöttség mértéke jellemzően gyenge-közepes, erősebben fertőzött területek a déli országrészben fordultak elő.

A Rinhosporium (Rynhchosporium secalis) észlelési szinten, szórványosan megtalálható szinte minden táblán, lassú terjedése megfigyelhető.

Az őszi árpában a károsítóhelyzet várható alakulása

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) terjedése a kedvező környezeti feltételek és a sporuláló fiatal telepek számának növekedése miatt gyorsulni fog a jövő hét folyamán. A lisztharmat gyorsabb ütemű terjedésére a dús intenzív növekedésű, állományokban kell elsősorban számítani. Az érzékenyebb fajtákban védekezési küszöbértéket meghaladó mértékű fertőzés bárhol kialakulhat.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) minden táblán jelen van, az elkövetkező időszakban a fertőzés lassú terjedésével kell számolni.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) a soron következő időszakban szintén a kedvező környezeti feltételek miatt rendkívül gyorsuló ütemben fog terjedni az őszi árpa állományokban. A gyors terjedés miatt a védekezési küszöbértéket meghaladó mértékű hálózatos levélfoltosság fertőzésre főként a Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön kell számítani, de komolyabb fertőzés fogékony fajtákban bárhol kialakulhat.

Az árpa törpe rozsdája (Puccinia hordei) a soron következő időszakban az egész ország területén, gyorsuló ütemben fog terjedni. Jelentősebb mértékű fertőzés az országban bárhol előfordulhat.

A vetésfehérítő lárvák kártételére a még rovarölő szerrel nem kezelt táblákon számítani kell.

Elsősorban a fejlett zárt állományokban kell a levéltetvek további dinamikus a terjedésre és a kolóniák növekedésére számolnunk, de ritkább állományok fertőzöttsége is nőni fog. Vetőmagtermesztésben kötelező, a takarmány/étkezési célú táblákon indokolt ellenük a védekezés.

Védekezési javaslat

Vetésfehérítő lávák és a levéltetvek elleni védekezésre a Karis 0,05-0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk. A gabonatáblákon, illetve a táblaszéleken virágzó gyomok is előfordulhatnak, amit a méhek rendszeresen látogatnak, ezért az ilyen helyeken célszerű méhkímélő technológia alkalmazása vagy a méhekre nem jelölésköteles Mavrik 24 EW (0,2l/ha) használata.

A csapadékos időjárás miatt a gombabetegségek terjedése felgyorsult, ezért a gombaölő szeres védekezés elvégzése elengedhetetlen. A levélbetegségek ellen, a zászlóslevél védelmére árpában és búzában a Stamina (0,7l/ha) és a Revycare (1,0l/ha) dózisát javasoljuk.

A kukoricában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A kukorica fenológiája az 4 valódi leveles állapottól a 7 (9) levelesig (BBCH 14-17-19) alakult.

A hűvös időjárás miatt az állományok fejlettsége még kissé el van maradva az ilyekor megszokottól.

A kukoricában a T4 életformájú gyomnövények kelése folyamatos, a posztemergens gyomirtások folyamatban vannak.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvák keléséhez szükséges hőösszeg tájegységenként eltérő mértékben elmarad a tavalyihoz képest, a déli határszéleken (Villány, Baja) a héten már összegyűlt a lárvakeléshez szükséges hőösszeg, egyelőre lávakártétel tünetei a növényeken nem láthatóak.

A kukoricabogár lárvák tömeges keléséhez 268 °C hőösszeg szükséges, melyből jelenleg az ábrán feltüntetett mennyiségek állnak rendelkezésre (2021. június 6.)

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

Az intenzív gyomosodás és a csapadékos, meleg időjárás miatt a gyomirtás elvégzése még időszerű.

A kukoricabogár-lárva gyökérkártételével számolnunk kell.

Védekezési javaslat

A gyomirtásra Diniro Gold gyomirtó szert a kukorica 3-6 leveles állapotában, valamint a már jól ismert Mester Pack gyomirtó szert a kukorica 3-7 leveles állapotában javasoljuk a magról kelő és évelő gyomnövények ellen.

A napraforgóban a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A napraforgó 6 levél-szármegnyúlás közötti fenológiai állapotú (BBCH 16-31).

A napraforgóban már a gyomirtás a végéhez közeledik, mivel a sorok rövidesen záródni fognak vagy a korai vetések esetén már záródtak.

A mélyfekvésű, vízállásos területeken a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii) szórványosan előfordul.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) a fejlettebb állományokban már észlelési szinten megjelent az alsó leveleken.

A levéltetvek kolóniái már megtalálhatóak a fiatal leveleken, illetve a betelepedése még folyamatos (a szárnyas alakok is elég gyakoriak).

Levéltetű-kolónia napraforgólevélen
Levéltetű-kolónia napraforgólevélen

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A csapadékos időjárás kedvez a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii)terjedéséhez, de jelentős mértékű fertőzésre nem kell számítanunk.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) egyelőre lassú terjedésével kell számolnunk.

Az állományok fejlettsége hamarosan eléri a csillagbimbós, még szántóföldi géppel kezelhető állapotot, ezért a levél- és szárfoltosságot okozó gombák elleni preventív védekezésre célszerű felkészülni, illetve azt elvégezni. A preventív védekezés jelen időjárási körülmények között indokolt, a termésbiztonság szempontjából elengedhetetlen.

A melegedő időjárás miatt a levéltetvek további betelepedésére és a kolóniák gyors megjelenésére kell számítani, ezért a sorok záródásáig védekezni kell.

Védekezési javaslat

A levéltetvek elleni védekezésre a Karis 0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk:

A szár- és levélfoltosságot okozó gombák elleni megelőző védekezésre a Picasso 0,5l/ha dózisát javasoljuk.