Növényvédelem2021. június 03.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 22. hét

A kalászosok zárt állományában kialakult párás mikroklíma és az emelkedő napi középhőmérséklet kedvezett a lisztharmat, a rozsda a pirenofórás levélfoltosság számára, a fertőzöttség mértéke az elmúlt héten jelentősen nőtt. Fejlesztőmérnők kollégáink jelentését olvashatják az alábbiakban

A hajnali harmatképződés és a helyi záporok, zivatarok kedvező feltételeket biztosítottak a fuzáriumfajok fertőzéséhez a kikalászolt, néhol már virágzó őszi búzában, ezért a fuzárium elleni védekezés elengedhetetlen.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

A hét első napjaiban még előfordult néhány helyen egy-egy futó zápor, zivatar, de a hét közepére megszűnt a csapadék. Ezt követően egy északkeleti áramlási rendszer száraz, ugyanakkor hűvös levegőt sodort felénk. A hét végére ismét nedvesebb légtömegek érkeznek az északnyugati széllel, erős gomolyfelhő-képződéssel és helyi záporok, zivatarok kíséretében. A héten a középhőmérséklet 2-3 °C-al még mindig elmaradt az ilyenkor szokásostól.

 

A heti csapadékmennyiség alakulása (2021.05.23.-05.30.)           A PrecMet állomások adatai alapján
A heti csapadékmennyiség alakulása (2021.05.23.-05.30.)          
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.05.23.-05.30.)                       A PrecMet állomások adatok alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.05.23.-05.30.)
A PrecMet állomások adatok alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje, és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a Dunántúl nagy részén több órára kisüthet a nap a gomolyfelhők mellett, másutt is lehet néhány órás napsütés, de inkább közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. A Nyugat-Dunántúlon néhol, máshol több helyen előfordulhat záporeső, zivatar. Az északi szelet nagy területen kísérik élénk, helyenként erős széllökések. Zivatar környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11, a csúcshőmérséklet 16 és 22 °C között alakul.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett hazánk nagy részén néhány órás napsütésre is számítani lehet. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar, nagyobb eséllyel a középső és a keleti országrészben. Az északi szelet sok helyütt kísérik élénk, néhol erős széllökések. Zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A hajnali órákban 5-11 fokot mérhetünk. Délutánra 17 és 22 °C közé melegszik fel a levegő.

Szerdán gyengén és erősebben felhős időszakok, illetve területek egyaránt várhatók. Helyenként előfordulhat zápor, néhol zivatar (nagyobb eséllyel a Tiszántúlon, illetve az Északi-középhegységben). Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, ugyanakkor zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 °C között valószínű.

Csütörtökön gyengén és erősebben felhős időszakok, illetve területek egyaránt várhatók (az ország északkeleti felén valószínű a több felhő). Elszórtan előfordulhat zápor, néhol zivatar, nagyobb eséllyel a nyugati és az északkeleti, keleti megyékben. Az északi, északnyugati szelet nagy területen kísérik élénk, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések. A minimum-hőmérséklet 7 és 14, a maximum 21 és 26 °C között valószínű.

Pénteken gyengén és erősebben felhős időszakok, illetve területek egyaránt lehetnek. Elszórtan előfordulhat zápor, néhol zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi szél. Zivatar környékén akár viharos lökések is lehetnek. A hajnali 8-14 fokról általában 22-27 °C-ig emelkedhet a hőmérséklet.

Szombaton nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk többórás napsütéssel. Néhol zápor, zivatar előfordulhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 10 és 15, a maximum 22 és 27 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

               https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadék anomália európa

Hőmérséklet anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

Polifág kártevők

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártételét már elfedi az állomány, a populáció mérete stagnál, helyenként lassan nő. Az ország keleti felében a hörcsög (Cricetus cricetus) szórványos felszaporodása észlelhető a kukorica- és a napraforgótáblákon. A későn vetett napraforgóban helyenként még jelentős károkat okoz a mezei nyúl (Lepus europaeus), de az állomány növekedésével a kártétel mértéke csökken.

Repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce már mindenhol elvirágzott, a becőképződés (BBCH 72-75) különböző fenológiai stádiumában van

A repcében a fómás levélfoltosság (Phoma lingam) egyre több helyen előfordul az aló leveleken, szórványosan már szárfertőzést is tapasztaltunk.

Fómás levélfertőzés
Fómás levélfertőzés

A csapadékosabb területeken a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szórványosan megjelent a szártöveken.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) lárva kártétele egyre több helyen megfigyelhető, a kártétel mértéke nagy eltéréseket mutat, jellemzően 3-5% körül alakul, de vannak erősen károsított területek is.

becőormányos kártétel
Repcebecő-ormányos kártétel

Repcében a károsítóhelyzet várható alakulása a jövő héten

A meteorológiai prognózis szerint a jövő hét elején hűvös, csapadékos, majd meleg, száraz időjárás várható, ezért a fómás szárrák fertőzéshez kedvezőek lesznek a feltételek. Ahol már a levél, illetve a szárfertőzés megtalálható a kórokozó gyors terjedésére kell számítani.

A csapadékosabb területeken a fehérpenész terjedésével kell számolnunk, az állományban a fertőzött foltok mérete és száma nőni fog.

A repcebecő-ormányos tojásrakása a végéhez közeledik, a lárvák kártétele egyre látványosabb lesz, a lárvakártétel miatt felpattant becők alternaria a szürkepenész fertőzésére kell számítani.

Védekezési javaslat

A fómás fertőzés terjedésének és a becő gombás fertőzésének a megelőzésére a rovarölő szerrel együtt a Picasso (0,3-0,5l/ha) kijuttatását is javasoljuk.

Az őszi búzában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búza fenológiája a kalászhányás kezdetétől a virágzásig (BBCH 51-65) alakult a héten.

A lisztharmat (Blumeria graminisf. sp.tritici) fertőzöttség mértéke dinamikusan nőtt az elmúlt héthez képest, már a felsőbb levélemeleteken is előfordulnak fiatal fertőzött foltok, mycélium telepek. A fertőzöttség mértéke továbbra is változó, a ritka állományokban alacsonyabb, a jól fejlett zárt állományokban közepes, néhol magas. A fogékony fajtákban már elérte a védekezési küszöbértéket.

lsiztharmat búzában
Lisztharmat a búza felső levélzónájában

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttség mindenütt nőtt az elmúlt héthez képest, a déli országrészben a kedvező időjárás miatt már táblaszintű fertőzések is kialakultak. A középső és az északi területeken jellemzően a foltszerű fertőzések figyelhetőek meg.

A levélrozsda (Puccinia recondita) fertőzöttség mértéke jelentősen növekedett az elmúlt héthez képest. Az ország délnyugati és dél-alföldi részein dinamikusan, az ország többi részén mérsékleten nőtt a fertőzés. A déli régiókban már táblaszintű gyenge fertőzések is kialakultak.

A kedvező időjárási körülmények hatására szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség mértéke dinamikusan nőtt az előző héthez képest. A fiatalabb felső leveleken megjelentek a fertőzésre utaló tünetek.

A búza pirenofórás levélfoltosság (DTR-es levélfoltosság) (Drechslera tritici-repentis) mindenütt megtalálható, a fertőzés gyorsuló ütemű terjedése megfigyelhető.

A fuzárium fajok fertőzéséhez kedvezőek voltak az időjárási feltételek, a kalászok fogékonysága már nagy a többórás felületi nedvességborítottság miatt.

Az vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák kártétele már az egész országban megfigyelhető, melynek a mértéke igen szélsőségesen alakul, van, ahol szinte észrevehetetlen, másol a szokásos mértékű.

A levéltetvek intenzíven szaporodtak, a kolóniák mérete nőtt, a legtöbb állományban már elérte a védekezési küszöbértéket.

A poloskák szórványos betelepedése megfigyelhető volt a kalászosokba.

Az őszi búzában a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminisf. sp.tritici) a hőmérséklet emelkedésével egyre gyorsuló ütemben fog terjedni, erős fertőzés a dús, fejlett állományokban, illetve az érzékeny fajtákba várható. A fertőzöttség mértéke több helyen elérheti, meghaladhatja a védekezési küszöbértéket, ezért védekezni kell ellene.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) dinamikus terjedésével kell számolnunk a déli országrészben, a táblaszíntű fertőzések kialakulása várható. A középső és az északi országrészben a fogékony fajtákban a fertőzés dinamikusan, a kevésbé fogékony fajtákban mérséklet ütemben fog terjedni. A déli országrészben egyes fogékony táblákon a fertőzöttség mértéke elérheti a védekezési küszöbértéket.

A búza vörösrozsda (levélrozsda) (Puccinia recondita) fertőzés a melegedő szeles időjárás miatt a jövő héten az egész országban erőteljesen nőni fog, jelentősebb fertőzésre már bárhol lehet számítani, a fogékonyabb fajtákban fertőzés mértéke elérheti a védekezési küszöbértéket.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) terjedésével kell számolnunk. Az erősebb mértékű terjedésre a Dél-Dunántúlon, Északkelet-Magyarországon és az Alföldön, Dél-Alföldön kell számítani.

A búza DTR-es levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) terjedése a kedvező környezeti feltételek miatt a gyorsulni fog. A csapadékosabb területeken a kedvező környezeti feltételek miatt kialakulhat védekezési küszöbérték körüli vagy azt meghaladó mértékű fertőzés.

A fuzárium fajok a kedvező időjárás miatt a kalászoló állományokat intenzíven fertőzik, a hőmérséklet emelkedése a melegigényes fuzárium fajok fertőzését is beindítja, ami helyenként erős fertőzést generálhat, ezért a védekezések elvégzése időszerű, elengedhetetlen.

Az vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák kártétele, ahol még nem védekeztek ellene vélhetően nőni fog.

 A levéltetű-fertőzés elsősorban a dús, zárt állományokban fog nőni, elsősorban ahol még nem védekeztek ellene. Vetőmag termesztésben kötelező, a takarmány/étkezési célú táblákon indokolt ellenük a védekezés.

A poloskák betelepedése fokozódni fog az állományokba. de egyelőre nem fogja elérni a kártételi küszöbértéket.

Védekezési javaslat:

Vetésfehérítő lávák és a levéltetvek elleni védekezésre a Karis 0,05-0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk: A gabonatáblákon, illetve a táblaszéleken virágzó gyomok is előfordulhatnak, amit a méhek rendszeresen látogatnak, ezért az ilyen helyeken célszerű méhkímélő technológia alkalmazása vagy a méhekre nem jelölésköteles Mavrik 24 EW (0,2l/ha) használata.

A csapadékos időjárás miatt a gombabetegségek terjedése felgyorsult, és a prognosztizált csapadékos időjárás a további fertőzésnek kedvezni fog, ezért a gombaölő szeres védekezés elvégzése elengedhetetlen.

Az őszi búza kalászhányás néhol már a virágzás állapotában van, a csapadékos időjárás hosszabb ideig biztosít kedvező feltételeket a fuzárium fajok fertőzéséhez, ezért védekezést el kell végezni.

A védekezésre a Stamina 1,0 l/ha vagy a Revycare 1,5 l/ha készítményeket javasoljuk.

Az őszi árpában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

Az őszi árpa fenológiai állapotára a virágzás vége - szemfejlődés (BBCH 69-71) a jellemző.

Az árpa sárga törpülés luteovírus (Barley yellow dwarf Luteovírus) és a búza törpülés geminivírus (Wheat dwarf Geminivírus) okozta sárga szigetszerű növényfoltokat már nem lehet megtalálni, de a nagyobb egyedszámban betelepülő levéltetvek továbbra is terjesztik.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzöttség mértéke nőtt a múlt héthez képest. Az erősebb fertőzés a dús, jól fejlett állományokban tapasztalható, a legtöbb állományban a felső leveleken is megjelentek a tünetek. A fertőzöttség mértéke az érzékenyebb fajtákban már mindenütt elérte a védekezési küszöbértéket.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres)mértéke dinamikusan növekedett az elmúlt héthez képest, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön kialakultak gyenge közepesen fertőzött területek.

Hálózatos levélfoltosság árpán
Hálózatos levélfoltosság árpán

A barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) fertőzöttség némileg növekedett az elmúlt héthez képest, de nem érte le a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törperozsda (Puccinia hordei) fertőzöttség az ország egész területén megfigyelhető, a fertőzöttség mértéke jellemzően gyenge közepes, erősebben fertőzött területek a déli országrészben fordultak elő.

A Rinhosporium (Rynhchosporium secalis) észlelési szinten, szórványosan megtalálható szinte minden táblán, lassú terjedése megfigyelhető.

Az őszi árpában a károsítóhelyzet várható alakulása

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) terjedése a kedvező környezeti feltételek és a sporuláló fiatal telepek számának növekedése miatt gyorsulni fog a jövő hét folyamán. A lisztharmat gyorsabb ütemű terjedésére a dús intenzív növekedésű állományokban kell elsősorban számítani. Az érzékenyebb fajtákban védekezési küszöbértéket meghaladó mértékű fertőzés bárhol kialakulhat.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) minden táblán jelen van, az elkövetkező időszakban a fertőzés lassú terjedésével kell számolni.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) a soron következő időszakban szintén a kedvező környezeti feltételek miatt rendkívül gyorsuló ütemben fog terjedni az őszi árpa állományokban, a gyors terjedés miatt a védekezési küszöbértéket meghaladó mértékű fertőzés a Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön kialakulhat.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) a soron következő időszakban az egész ország területén, gyorsuló ütemben fog terjedni. Jelentősebb mértékű fertőzés az országban bárhol előfordulhat.

A vetésfehérítő lárvák kártételére a még rovarölő szerrel nem kezelt táblákon számítani kell.

Elsősorban a fejlett zárt állományokban a levéltetvek további a terjedésre és a kolóniák növekedésére kell számolnunk. Vetőmag termesztésben kötelező, a takarmány/étkezési célú táblákon indokolt ellenük a védekezés.

Védekezési javaslat:

Vetésfehérítő lávák és a levéltetvek elleni védekezésre a Karis 0,05-0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk. A gabonatáblákon, illetve a táblaszéleken virágzó gyomok is előfordulhatnak, amit a méhek rendszeresen látogatnak, ezért az ilyen helyeken célszerű méhkímélő technológia alkalmazása vagy a méhekre nem jelölésköteles Mavrik 24 EW (0,2l/ha) használata.

A csapadékos időjárás miatt a gombabetegségek terjedése felgyorsult, ezért a gombaölő szeres védekezés elvégzése elengedhetetlen. A levélbetegségek ellen, a zászlóslevél védelmére árpában és búzában a Stamina (0,7l/ha) és a Revycare (1,0l/ha) dózisát javasoljuk.

A kukoricában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A kukorica fenológiája az egy-két valódi leveles állapottól a 6 levelesig (BBCH 12-16) alakul.

A hűvös időjárás miatt az állományok fejlődése lassú, az ilyekor már megszokott fenológiától és magasságtól el van maradva.

Az idén is a fehér libatop (Chenopodium album) korai tömeges megjelenése volt tapasztalható, a kelő állományokban kiterjedt mezei acat (Cirsium arvense) foltok láthatóak. A csapadékos idő hatására az egyszikű gyomok tömeges kelése is megfigyelhető, ami a védekezések időzítése szempontjából meghatározó.

Kukoricabarkó (Tanymecus dilaticollis)kártétel már csak szórványos, de a még kelő állományokban foltokban jelentős.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvák keléséhez szükséges hőösszeg tájegységenként eltérő mértékben elmarad a tavalyihoz képest, ezért vélhetően a lárvakelés is később fog kezdődni. A déli határszéleken (Villány, Baja) a meteorológiai előrejelzés alapján vélhetőleg 35-45 °C hőösszeg fog összegyűlni a jövő héten, ezért ott tömeges lárvakelés várható a hét végén, az azt követő hét elején.

A kukoricabogár-lárvák tömeges keléséhez 268 °C hőösszeg szükséges, melyből jelenleg az ábrán feltüntetett mennyiségek állnak rendelkezésre (2021. május 30.)

 A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

Az intenzív gyomosodás és a csapadékos, meleg időjárás miatt a gyomirtás elvégzése időszerű.

A 2-3 leveles állományokban a kukoricabarkó kártételével még számolnunk kell.

Védekezési javaslat:

Az elmúlt héten hullott csapadék és a hőmérséklet emelkedésének hatására a gyomnövények tömegesen kelnek. A gyomirtásra Diniro Gold gyomirtó szert a kukorica 3-6 leveles állapotában, valamint a már jól ismertMester Pack gyomirtószert a kukorica 3-7 leveles állapotában javasoljuk a magról kelő és évelő gyomnövények ellen.

A napraforgóban a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A napraforgó fenológiája 4-8 leveles állapotú (BBCH 14-18)

A napraforgóban is intenzív a gyomosodás.

A mélyfekvésű, vízállásos területeken a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii) szórványosan előfordul.

A levéltetvek betelepedése megkezdődött.

 A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A csapadékos időjárás kedvez a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii)terjedésének, de jelentős mértékű fertőzésre nem kell számítanunk.

A melegedő időjárás miatt a levéltetvek betelepedésére és a kolóniák gyors megjelenésére kell számítani.

A fenológiától függően az arra alkalmas hibridekben célszerű elkezdeni a posztemegens gyomirtást.

Védekezési javaslat

A levéltetvek elleni védekezésre a Karis 0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk.