Növényvédelem2021. május 26.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 21. hét

Az elmúlt hét csapadékos, szeles időjárása kedvezett a gombás fertőzéseknek. A kalászosok zárt állományában kialakult párás mikroklíma kedvezett a lisztharmat, a rozsda a pirenofórás levélfoltosság számára, a fertőzöttség mértéke az elmúlt héten jelentősen nőtt.

A fuzárium fajok számára is kedvezően alakult az időjárás, a kalászokat már a megjelenésétől kezdve fertőzik, ezért a kalászvédelem kiemelt fontosságú ebben az időszakban.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Az elmúlt hét időjárása az egymást követő frontok hatására szeles és jellemzően csapadékos volt. A hét első felében átvonuló hidegfront az egész országban záporokat, zivatarokat okozott, a heves zivatarokból az ország északi és délkelet részén helyenként jelentős mennyiség hullott. A hét közepére csökkent a csapadékhajlam, de a délutáni órákban még mindig kialakultak záporok, zivatarok. Péntekre jellemzően megszűnt a csapadék, a napos és felhős időszakok váltogatták egymást, a déli óráktól egy kettős frontrendszer hatására megerősödött a déli-délnyugati szél. A talajok felső rétege jellemzően telítődött nedvességgel. A levegő középhőmérséklete a múlt héten a sokéves átlag alatt alakult.

csapadék
A heti csapadékmennyiség alakulása (2021.05.17.-05.23.)          
A PrecMet állomások adatai alapján

 

 A középhőmérséklet alakulása (2021.05.17.-05.23.)                       A PrecMet állomások adatok alapján

A középhőmérséklet alakulása (2021.05.17.-05.23.)
A PrecMet állomások adatok alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje, és Országos előrejelzése alapján:

 

Szerdán a hosszabb-rövidebb napsütés mellett többfelé erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Elszórtan előfordulhat záporeső, zivatar. Az északi, északnyugati szelet élénk, helyenként erős, zivatar környezetében viharos lökések is kísérhetik. Maradhat a viszonylag nagy hőmérséklet-különbség. Hajnalban nyugaton 7, keleten 15, a délutáni órákban az északnyugati tájakon 18, míg délkeleten 25 °C is valószínű.

Csütörtökön a hosszabb-rövidebb napsütés mellett többfelé erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás. Elszórtan előfordulhat záporeső, zivatar. Az északnyugati szelet élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lökések is kísérhetik. A hőmérséklet minimuma 6 és 14, a maximuma 15 és 25 °C között alakulhat, továbbra is a délkeleti területeken mérhetik a magasabb értékeket.

Pénteken a napsütés mellett gomolyfelhőkre is számíthatunk, de akár egy vastagabb felhősáv is átvonulhat térségünk felett. Elszórtan előfordulhat záporeső, zivatar, majd inkább a nap második felében akár több helyen is eleredhet az eső. Több helyütt megélénkül az északnyugati szél. Zivatar térségében viharos lökések is lehetnek. A hajnali 6, 14 °C-ról 17 és 24 °C közé emelkedik a hőmérséklet, ezen a napon is a délkeleti tájakon valószínű a melegebb idő.

Szombaton a nappali gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap, csak néhol valószínű zápor, esetleg zivatar. Az északi szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 °C között várható.

Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak rövid napos időszakok valószínűek. Több helyen eső, zápor várható, néhol beágyazott zivatar is lehet. Nagyobb valószínűséggel az ország déli, délnyugati felén lesz csapadék. Az északias szél időnként megélénkül. Hajnalban 8, 14, a délutáni órákban 15, 21 °C lesz a jellemző. A csapadékos tájakon lesz a hűvösebb.

Hétfőn többnyire borult vagy erősen felhős időre van kilátás többfelé esővel, záporral. Továbbra is délen van nagyobb valószínűsége a csapadéknak. Az északias szelet nagy területen kísérik élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 °C között valószínű.

Kedden többnyire közepesen vagy erősen felhős idő a legvalószínűbb, több helyen záporral, zivatarral. Az északkeleti, északi szelet nagy területen kísérik élénk széllökések. A hajnali órákban 9 és 14 fokot mérhetünk. Délutánra 17 és 22 °C közé melegszik fel a levegő.

Szerdán többnyire közepesen vagy erősen felhős idő a legvalószínűbb, szórványosan lehet eső, zápor, néhol akár zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet nagy területen kísérik élénk, olykor erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

               https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Csapadék anomália

Hőmérséklet anomália
forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

Polifág kártevők

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártételét már elfedi az állomány, a populáció mérete stagnál, helyenként lassan nő. Az ország keleti felében a hörcsög (Cricetus cricetus) szórványos felszaporodása észlelhető a kukorica- és a napraforgótáblákon. A későn vetett napraforgóban helyenként még jelentős károkat okoz a mezei nyúl (Lepus europaeus), de az állomány növekedésével a kártétel mértéke csökken.

A polifág kártevők elleni védekezés

A hörcsögöt 2008 év óta védetté nyilvánították, ezért a védekezést csak az ide vonatkozó környezetvédelmi jogszabály szerint lehet végezni.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet.

4/A § (7) bekezdésében foglaltak szerint: A hörcsög (Cricetus cricetus) gyérítését – a növénytermesztésben keletkezett károk mérséklése érdekében – védett természeti területen kívül, az ingatlan tulajdonosa, illetve jogszerű használója által megbízott személy engedély nélkül végezheti március 1-től május 31-ig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, amennyiben a lakott hörcsögkotorékok száma hektáronként meghaladja a kettőt.

A védekezésre eddig eredményesen használt Polytanol rágcsálóirtó szer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye a 6300/3647-1/2020 iktatószámú határozatban (engedélyokirat módosításban) 2020. december 1. dátummal visszavonásra került. A raktárkészletek forgalmazása és felhasználása a határozatban megállapított türelmi időn belül történhet:

Az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására és a felhasználásra türelmi időt biztosít az alábbiak szerint:

A nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. június 1-ig értékesíthetik.

A szer felhasználása 2022. június 1-ig engedélyezett.

A mezei nyúl kártétele elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megbízhatóan működő riasztószer. A tábla bekerítése, illetve a vadásztársasággal való együttműködés (ésszerű gyérítés) nyújt jelenleg elfogadható védelmet.

Repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fenológiai állapota a sziromhullás állapotától a becőképződésig (BBCH 67-73) változatosan alakul.

A repcében a fómás levélfoltosság (Phoma lingam) egyre több helyen előfordul az alsó leveleken, de szárfertőzést egyelőre nem tapasztaltunk.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) intenzív betelepülése már nem tapasztalható az állományba, az észlelt egyedszám továbbra is nagy eltéréseket mutat, ahol nem védekeztek ellene, az egyedszáma még elérheti a védekezési küszöböt (1 db imágó/2 fővirágzat), a becőkbe a tojásrakása folyamatos.

Repcében a károsítóhelyzet várható alakulása a jövő héten

A meteorológiai prognózis szerint a jövő héten változékony, meleg, szeles és csapadékos időjárás várható, ezért a fómás szárrák fertőzéshez kedvezőek lesznek a feltételek. Azon táblákon, ahol az alsó leveleken megtalálható a fóma, és jelentősebb ormányosbogár-kártétel tapasztalható, szár fertőzésre kell számítanunk.

A repcebecő-ormányos további betelepedésével már nem kell számolnunk, de még több állományban az egyedszáma még elérheti a kártételi küszöbértéket (átlagosan 1db imágót/2 fővirágzat), ott ismételten védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat:

 

A repcebecő-ormányos elleni védekezésre a virágzó állományokba a Mavrik 24 EW-t javasoljuk.A fómás fertőzés terjedésének a megelőzésére a rovarölő szerrel együtt a Picasso (0,3-0,5l/ha) kijuttatását is javasoljuk.

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búzára a hasban lévő kalász-kalászhányás kezdete (BBCH 47-51) fenológiai állapot a jellemző.

A lisztharmat (Blumeria graminisf. sp.tritici) fertőzöttség mértéke dinamikusan nőtt az elmúlt héthez képest, már a felsőbb levélemeleteken is előfordulnak fiatal fertőzött foltok, mycélium telepek. A fertőzöttség mértéke továbbra is változó, a ritka állományokban alacsonyabb, a jól fejlett zárt állományokban közepes, néhol magas.

Lisztharmatfertőzés érzékeny fajtán, Derecske
Lisztharmatfertőzés érzékeny fajtán, Derecske

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttség is nőtt az elmúlt héthez képest, a táblákon megjelentek az erősebben fertőzött foltok.

A levélrozsda (Puccinia recondita) fertőzöttség mértéke jelentősen növekedett az elmúlt héthez képest. Az ország délnyugati és délalföldi részein dinamikusan, az ország többi részén mérsékleten nőtt a fertőzés.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség mértéke a kedvező körülmények hatására dinamikusan nőtt az előző héthez képest. A fiatalabb felső leveleken megjelent a fertőzés.

A búza pirenofórás levélfoltosság (DTR-es levélfoltosság) (Drechslera tritici-repentis) mindenütt megtalálható, a fertőzés gyorsuló ütemű terjedése megfigyelhető.

Őszi árpa

Az őszi árpa fenológiai állapotára a kalászhányás vége-virágzás (BBCH 59-68) a jellemző.

Az árpa sárga törpülés luteovírus (Barley yellow dwarf Luteovírus) és a búza törpülés geminivírus (Wheat dwarf Geminivírus) okozta sárga szigetszerű növényfoltokat már nem lehet megtalálni, de a nagyobb egyedszámban betelepülő levéltetvek továbbra is terjesztik.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzöttség mértéke nőtt a múlt héthez képest. Az erősebb fertőzés a dús, jól fejlett állományokban tapasztalható, a legtöbb állományban a felső leveleken is megjelentek a tünetek. A fertőzöttség mértéke az érzékenyebb fajtákban már mindenütt elérte a védekezési küszöbértéket.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres)mértéke dinamikusan növekedett az elmúlt héthez képest, de még mindig alacsony a fertőzöttség.

A barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) fertőzöttség némileg növekedett az elmúlt héthez képest, de nem érte le a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törperozsda (Puccinia hordei) fertőzöttség az ország egész területén megfigyelhető, a fertőzöttség mértéke jellemzően gyenge-közepes, szórványosan erősebben fertőzött „gócpontok” megjelentek. A fertőzöttség mértéke kissé növekedett az elmúlt héthez képest.

A Rinhosporium (Rynhchosporium secalis) észlelési szinten, szórványosan megtalálható szinte minden táblán, lassú terjedése megfigyelhető.

Őszi kalászossok egyéb kártevői

A vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák kártétele már az egész országban megfigyelhető, melynek a mértéke igen szélsőségesen alakul, van, ahol szinte észrevehetetlen, máshol a szokásos mértékű.

Erősödő levéltetű-fertőzés őszi búzába, Nádudvar
Erősödő levéltetű-fertőzés őszi búzába, Nádudvar

A levéltetvek kisebb kolóniái mind a búzában, mind az árpában megtalálhatók.

Csőrös szipoly poloska, Nádudvar
Csőrös szipoly poloska, Nádudvar

A poloskák betelepedése megfigyelhető a kalászosokba.

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminisf. sp.tritici) a hőmérséklet emelkedésével egyre gyorsuló ütemben fog terjedni, az erős fertőzés a dús, fejlett állományokban, illetve az érzékeny fajtákba várható. A fertőzöttség mértéke több helyen elérheti, meghaladhatja a védekezési küszöbértéket, ezért védekezni kell ellene.

A búza sárga rozsda (Puccinia striiformis) dinamikus terjedésével kell számolnunk, a táblákon belül erősebben fertőzött foltok megjelenése várható.

A búza vörösrozsda (levélrozsda) (Puccinia recondita) fertőzés a melegedő szeles időjárás miatt a jövő héten az egész országban növekedni fog, jelentősebb fertőzésre a déli országrészben kell számítani.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) terjedésével kell számolnunk. Az erősebb mértékű terjedésre a Dél-Dunántúlon, Északkelet-Magyarországon és az Alföldön, Dél-Alföldön kell számítani.

A búza DTR-es levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) terjedése a kedvező környezeti feltételek miatt a gyorsulni fog. A csapadékosabb területeken a kedvező környezeti feltételek miatt kialakulhat védekezési küszöbérték körüli vagy azt meghaladó mértékű fertőzés.

A fuzárium fajok a kedvező időjárás miatt a kalászoló állományokat intenzíven fertőzik, a hőmérséklet emelkedése a melegigényes fuzárium fajok fertőzését is beindítja, ami helyenként erős fertőzést generálhat, ezért a védekezések megkezdése időszerű, elengedhetetlen.

Őszi árpa

A vírussal fertőzött táblákon a már alig látható gócpontokból a levéltetvek tovább terjesztik az árpa sárga törpülés luteovírust, ezért a gombaölő szeres védekezés során célszerű ellenük ismétlten védekezni.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) terjedése a kedvező környezeti feltételek és a sporuláló fiatal telepek számának növekedése miatt gyorsulni fog a jövő hét folyamán. A lisztharmat gyorsabb ütemű terjedésére a dús intenzív növekedésű állományokban kell számítani. Az érzékenyebb fajtákban védekezési küszöbértéket meghaladó mértékű fertőzés is kialakulhat.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) minden táblán jelen van, az elkövetkező időszakban a fertőzés lassú terjedésével kell számolni.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) a soron következő időszakban szintén a kedvező környezeti feltételek miatt rendkívül gyorsuló ütemben fog terjedni az őszi árpa állományokban, a gyors terjedés miatt a védekezési küszöbértéket meghaladó mértékű fertőzés a Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön kialakulhat.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) a soron következő időszakban az egész ország területén, gyorsuló ütemben fog terjedni. Jelentősebb mértékű fertőzés az országban bárhol előfordulhat.

Kártevők

A vetésfehérítő lárvák tömeges kelésére, helyenként erősebb kártételére kell számítani, ezért védekezni szükséges.

Elsősorban a fejlett zárt állományokban megjelentek a levéltetvek első kolóniái, a további a terjedésre és a kolóniák növekedésére kell számolnunk. Vetőmag termesztésben kötelező, a takarmány/étkezési célú táblákon indokolt ellenük a védekezés.

Védekezési javaslat a kalászosokban:

Vírussal fertőzött gabonatáblán a gyomirtó szer mellé erős kabóca fertőzés esetén és a betelepülő levéltetvek ellen célszerű rovarölő szert (Karis 0,05l/ha, Ninja Zeon 0,2l/ha) rakni a vírusfertőzés terjedésének lassításása céljából.

Vetésfehérítő lávák elleni védekezésre a Karis 0,05-0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk:

A gabonatáblákon, illetve a táblaszéleken virágzó gyomok is előfordulhatnak, amit a méhek rendszeresen látogatnak, ezért az ilyen helyeken célszerű méhkímélő technológia alkalmazása vagy a méhekre nem jelölésköteles Mavrik 24 EW (0,2l/ha) használata.

A csapadékos időjárás miatt a gombabetegségek terjedése felgyorsult, és a prognosztizált csapadékos időjárás a további fertőzésnek kedvezni fog, ezért a gombaölő szeres védekezés elvégzése elengedhetetlen.

A levélbetegségek ellen, a zászlóslevél védelmére árpában és búzában a Stamina (0,7l/ha) és a Revycare (1,0l/ha) dózisát javasoljuk.

Az őszi búza néhol már a kalászhányás állapotában van, a kalászok megjelenésével a fusarium fertőzésre való fogékonyság folyamatosan nő, a csapadékos időjárás hosszabb ideig biztosít kedvező feltételeket a fertőzéshez, ezért védekezést el kell végezni.

A védekezésre a Stamina 1,0 l/ha vagy a Revycare 1,5 l/ha készítményeket javasoljuk.

 

 A kukoricában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A kukorica fenológiája az egy-két valódi leveles állapottól a 5 levelesig (BBCH 12-15) előfordul.

Az elmúlt héten a kukorica termőterület döntő része már kikelt, a kelő állományok a csapadékos idő miatt intenzíven gyomosodnak.

Az idén is a fehér libatop (Chenopodium album) korai tömeges megjelenése volt tapasztalható, a kelő állományokban kiterjedt mezei acat (Cirsium arvense) foltok láthatóak. A csapadékos idő hatására az egyszikű gyomok tömeges kelése is megfigyelhető, ami a védekezések időzítése szempontjából meghatározó.

Kukoricabarkó (Tanymecus dilaticollis)kártétel egyelőre szórványos, de helyenként jelentős.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvák keléséhez szükséges hőösszeg tájegységenként eltérő mértékben elmarad a tavalyihoz képest, ezért vélhetően a lárvakelés is később fog kezdődni.

kukoricabogár hőösszeg
A kukoricabogár lárvák tömeges keléséhez 268 °C hőösszeg szükséges, melyből jelenleg az ábrán feltüntetett mennyiségek állnak rendelkezésre (2021. május 23.)

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

Az intenzív gyomosodás és a csapadékos, meleg időjárás miatt a gyomirtás elvégzése időszerű.

A 2-3 leveles állományokban a kukoricabarkó kártételével kell számolnunk

Védekezési javaslat:

 

Az elmúlt héten hullott csapadék és a hőmérséklet emelkedésének hatására a gyomnövények tömegesen kelnek. A gyomirtásra Diniro Gold a kukorica 3-6 leveles állapotában, valamint a már jól ismert Mester Pack gyomirtó szert a kukorica 3-7 leveles állapotában javasoljuk a magról kelő és évelő gyomnövények ellen.

A napraforgóban a károsító helyzet az elmúlt héten

A napraforgó fenológiája 2-6 leveles állapot (BBCH 12-16)

A napraforgóban is intenzív a gyomosodás.

A mélyfekvésű, vízállásos területeken a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii) szórványosan előfordul.

A kelő állományokat a mezei nyúl folyamatosan károsítja.

A táblaszéleken több esetben tapasztaltunk gyenge barkó (Psallidium maxillosum, Tanymecus palliatus, Tanymecus dilaticollis) kártételt a szik-két leveles állományokban. Erősebb barkókártétel jellemzően a Dél-Alföldi régióban fordult elő.

A levéltetvek betelepedését még nem tapasztaltuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A csapadékos időjárás kedvez a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii)terjedésének, de vélhetően nem fog az észlelési szintet meghaladó fertőzés kialakulni.

A jövő héten a prognosztizált melegedő időjárás hatására a növények fejlődése is fel fog gyorsulni, ezért jelentősebb barkókártétellel is elsősorban a kelő állományokban kell számolni. A mezei nyúl kártételének mértéke is csökkeni fog az állományok növekedésével, de egyelőre még helyenként jelentős lehet.

A melegedő időjárás miatt a levéltetvek betelepedésére is számítani kell.

A fenológiától függően az arra alkalmas hibridekben célszerű elkezdeni a posztemergens gyomirtást.