Növényvédelem2022. május 09.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 19. hét

Az elmúlt hét csapadékos, meleg időjárása kedvezett a kórokozók és a kártevők számára. A búzában és az árpában a lisztharmat előretörése volt megfigyelhető. A repcében a repce-becőormányos nagy mennyiségben volt jelen, a gabonában folytatódott a vetésfehérítő lárvakelés.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt hét elejétől kezdve egész héten a napos-felhős időszakok váltották egymást, napi szinten gyakran többször is esett néhány (tized) mm csapadék. Ennek ellenére jelentős mennyiségű csapadék csak szórványosan fordult elő az országban. A hőmérsékleti értékek az évszakos átlagnak megfelelően alakultak.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.04.30.-05.07.) a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.04.30.-05.07.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.04.30.-05.07.) a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.04.30.-05.07.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Nyugaton és északon szórványosan, másutt néhol valószínű zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödhet az északi, északkeleti szél. A hajnali 7, 13 fokról délutánra 20 és 27 °C közé emelkedik a hőmérséklet.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Számottevő csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalban 6, 12, délután 20, 27 °C-ot olvashatunk le a hőmérőkről.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett az ország nagy részén több órára kisüthet a nap. Számottevő csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 7 és 14, a maximum 23 és 29 °C között várható.

Csütörtökön átmenetileg sokfelé fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Csapadéknak kicsi az esélye. A déli, délnyugati szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali 9, 17 fokról általában 25 és 30 °C közé melegedhet fel a levegő.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik a délnyugati, nyugati szél. Hajnalban 10, 18, a délutáni órákban általában 23, 29 °C-ot mutathatnak a hőmérők.

Szombaton az előrejelzés továbbra is bizonytalansággal terhelt. Gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják a napsütést, és helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Több helyen megélénkül, időnként megerősödik a délnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet hajnalban többnyire 10, 18, délután 22, 28 °C között alakul.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomália

csapadék anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele a növényállományok fejlődésével egyre kevésbé válik szembetűnővé, ennek ellenére a fertőzött terület méretének változását célszerű továbbra is figyelemmel követni. Védekezni már csak erős felszaporodás esetén érdemes, mivel a nagy zöld felület miatt a védekezés hatékonysága már alacsony.

Védekezési javaslat

A védekezésre felhasználható az Arvalin LR és a Pocok Tox Max (6300/2792-2/2021szükséghelyzeti engedélyben foglaltak szerint). A Pocok Tox Max felhasználhatósági ideje 2022. május 9-én lejár, azt követően veszélyes hulladéknak minősül. Május 9-ét követően a fel nem használt készletek visszagyűjtéséről a 6300/2792-2/2021számú szükséghelyzeti engedély rendelkezik.

Az országban szórványosan megfigyelhető a hörcsög (Cricetus cricetus) popouláció méretének a növekedése. A felszaporodás jellemzően néhány 100 ha-os gócokba korlátozódik, ahol a fertőzöttség mértéke eléri a ha-ként 1-2 db kotorékot.

Védekezési javaslat

A hörcsögöt 2008 óta védetté nyilvánították (eszmei értéke 25 000 Ft), ezért a védekezést csak az ide vonatkozó környezetvédelmi jogszabály szerint lehet végezni.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet.

4/A § (7) bekezdésében foglaltak szerint: A hörcsög (Cricetus cricetus) gyérítését – a növénytermesztésben keletkezett károk mérséklése érdekében – védett természeti területen kívül, az ingatlan tulajdonosa, illetve jogszerű használója által megbízott személy engedély nélkül végezheti március 1-től május 31-ig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, amennyiben a lakott hörcsögkotorékok száma hektáronként meghaladja a kettőt.

A védekezésre eddig eredményesen használt Polytanol rágcsálóirtó szer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye a 6300/3647-1/2020 iktatószámú határozatban (engedélyokirat módosításban) 2020. december 1. dátummal visszavonásra került. A raktárkészletek forgalmazása és felhasználása a határozatban megállapított türelmi időn belül történhet:

A már megvásárolt szer felhasználása 2022. június 1-ig engedélyezett.

 

Repce

A repce a kezdeti fővirágzás –virágzás végi (BBCH 63-69) fenológiai állapotban volt az elmúlt héten.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) fertőzés lassú terjedése volt megfigyelhető az alsó levélzónában. A fertőzés mértéke alacsony volt.

Az elmúlt héten a repcefénybogarak (Meligethes aeneus) még jelentős számban fordultak elő a fővirágzaton, többnyire a már kinyílt virágokon. Kártételük már jelentéktelen mértékű, csak a mellékhajtásokon lévő sárgabimbós virágokra korlátozódott.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) még mindig tömegesen jelen volt a kezeletlen táblákon. Amelyik táblán védekeztek ellene jelentősen csökkent a becőormányosok száma, de ahol nem védekeztek, ott minden esetben meghaladta fővirágzatonként az 2 db-ot.

Szórványosan a bundásbogarak (Epicometis hirta) nagymennyiségben megjelentek a tábla szegélyekben, de a repce előrehaladott virágzása miatt jelentős kártételt nem tapasztaltunk.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) terjedésére kell számítani az elkövetkező időszakban.

A jövő héten a repcefénybogár (Meligethes aeneus) kártételére már nem kell számítanunk.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) egyedszáma (kártétele) még nőni fog, elsősorban azokon a táblákon, ahol ellene a védekezést még nem végezték el. Védekezni kell ellene!

Védekezési javaslat

A repcebecő-ormányos elleni védekezést a már csak méhekre nem jelölésköteles Mospilan 20 SG-vel (0,2 kg/ha) javasoljuk a repce virágzás miatt. A repcebecő-ormányos elleni védekezéssel egymenetben védekezhetünk a gombák ellen Picasso 0,5l/ha dózisával.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az elmúlt héten az őszi búza három nódusz-hasban lévő kalász (BBCH 33-43) fejlettségi állapotban volt.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) további lassú terjedését tapasztaltuk, de még mindig alacsony volt a fertőzöttség mértéke, nem érte el a védekezési küszöbértéket.

A lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici) fertőzöttség nőtt az elmúlt héten, jelentősebb mértékű fertőzöttséget a dúsabb állományokban, fogékony fajtákban észleltünk, ott a fertőzés mértéke gyenge, foltokban közepes volt. A kevésbé fogékony fajtákban a fertőzés mértéke még az észlelési küszöb környékén alakult.

A rozsdák, vörösrozsda (Puccinia recondita f. sp. tritici) és a sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttségi szintje továbbra is alacsony, alig észlelhető az állományokban.

A sárgarozsda tritikáléra specializálódott rassza valamivel nagyobb mennyiségben van jelen az országban. A kórokozó még az telelő állapotban van ugyan, de a klasszikus, „csíkos” tünet pár napon belül megjelenhet.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) lassú terjedése volt megfigyelhető, de fertőzöttség mértéke továbbra is alacsony szintű.

Őszi árpa

Az őszi árpa az elmúlt héten hasban lévő kalász-kalászolás kezdeti (BBCH 41-53) fejlettségi stádiumban volt.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzés terjedése volt megfigyelhető az állományokban. A fertőzés mértéke többnyire még mindig alacsony, csak az érzékeny fajtákban tapasztaltunk jelentősebb a fertőzést, illetve néhány táblán már elérte a védekezési küszöböt.

Erősödő lisztharmat-fertőzés árpán, Nádudvar 2022.05.05.
Erősödő lisztharmat-fertőzés árpán, Nádudvar 2022.05.05.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) fertőzöttség továbbra is alacsony, mindenhol az észlelési szint körül van.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) fertőzöttség mindenhol megtalálható az országban, terjedése megfigyelhető, a fertőzöttség mértéke változó mértékű, de még nem érte el a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törpe rozsdája (Puccinia hordei) az ország valamennyi körzetében megtalálható, lassan terjed, de a populációja továbbra is alacsony.

Kártevők

A vetésfehérítő imágók (Oulema spp.) nagy számban voltak jelen a gabonákban, intenzíven folyt a tojásrakás, vélhetően elérte a csúcsát. A lárvakelés folytatódott, de még csak az első időszakban lerakott tojások keltek, ezért a kártétel még csak alig észlelhető.

A kabócák (Auchenorrhyncha) helyenként tömegesen voltak jelen az állományokban, de egyelőre nem volt jelentős a közvetlen kártételük.

A levéltetvek (Aphididae) terjedése a kis kolóniák megjelenése tapasztalható a gabonákban, de egyelőre alacsony a fertőzés.

Levéltetű fertőzés Kaba, 2022.05.05.
Levéltetű fertőzés Kaba, 2022.05.05.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A szeptóriás levélfoltosság erőteljes terjedésére kell számítanunk. A jelenlegi alacsony fertőzöttség nőni fog és az alsó levélzónában hamarosan el fogja érni a közepes szintet.

A lisztharmat fertőzés számára továbbra kedvez az időjárás és a fenológia, ezért gyorsuló terjedésével kell számolnunk, de a fertőzések mértéke a héten várhatóan még nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

A búza sárgarozsda populáció mérete rendkívül kicsi, az észlelési szint alatt van, ezért a soron következő időszakban jelentős mértékű terjedésre nem kell számítani. A tritikáléban viszont védekezni kell ellene.

A vörösrozsda populációja szélsőségesen kicsi, az észlelési küszöb alatt van, a kedvező körülmények ellenére a kórokozó jelentős mértékű terjedésére a soron következő időszakban nem kell számítani.

A búza fahéjbarna levélfoltosság fertőzés számára kedvező az időjárás, ezért erőteljes mértékű terjedésére kell számítanunk. Az elkövetkező héten a fertőzöttség mértéke az alsó levélzónában várhatóan közepes mértékű lesz, de helyi szinten megközelítheti, elérheti a védekezési küszöbértéket is.

Őszi árpa

Az árpa lisztharmat a soron következő időszakban már egyre gyorsuló ütemben fog terjedni, de erős fertőzésre egyelőre csak a fogékony fajtákban kell számítani.

Az árpa hálózatos levélfoltosság a soron következő időszakban terjedni fog, de annak mértéke a nagyon kis mennyiségű szaporítóképlet miatt gyenge lesz.

Az árpa barna levélfoltosság az elkövetkező időszakban dinamikusan fog terjedni, de egyelőre nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket, de helyileg kialakulhatnak jelentősebb fertőzések.

Az árpa törperozsda terjedésére a soron következő időszakban már számítani kell, de a kórokozó fertőzöttsége még változatlanul alacsony szinten fog maradni.

Védekezés

A búza zászlóslevele majd a kalász rövidesen megjelenik, ezért a fuzárium elleni preventív védekezésre fel kell készülni, a védekezésre a Stamina 1 l/ha és a Revycare 1,5 l/ha dózisát javasoljuk.

 

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a felmelegedés hatására hirtelen megnyúltak a gabonák, ezért a fejlettebb állományokban a zászlóslevél megjelenéséig célszerű a szárszilárdítót a gombaölő szerrel együtt kijuttatni. Szárszilárdításra a Medax Top 0,6-1,0l/ha vagy a Cerone 0,5-1,0l/ha kijuttatását javasoljuk.

Kártevők

A vetésfehérítő imágók tömeges tojásrakása a végéhez közeledik, a lárvakelés fokozódni fog, vélhetően még csak szórványosan fog a táblákon a foltszerű kártétel megjelenni.

A kabócák másodlagos kártétele, a vírusok terjesztése, a növekvő buja állományokban fokozódni fog.

A levéltetvek kolóniáinak a növekedésére kell számítanunk, de a vetésfehérítő lárvák elleni védekezés a levéltetvek populációját is jelentősen csökkenteni fogja.

Védekezés

A vetésfehérítő lárvák és a levéltetvek megjelenése esetén védekezni kell. A védekezésre a Vantex CS 80 ml/ha dózisát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó szikleves- 2 (4) leveles BBCH (10-12(14)) fejlettségi állapotú volt az elmúlt héten.

Az állományok kikeltek és a kedvező időjárás miatt dinamikusan fejlődnek. A kelő napraforgó állományokban erősödő nyúlkártétel és a szegélyekben barkók, fekete (Psalidium maxillosum) és hegyesfarú (Tanymecus palliatus) gyenge kártétele tapasztalható.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A kelő napraforgó-állományokban a nyúlkártételre fokozódni, fog ezért a vadriasztást el kell végezni.

A feketebarkó és a hegyesfarú barkó helyi kártételére kell számítanunk, de a napraforgó intenzív fejlődése miatt „hamar kinő a barkók foga alól”.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten a szögcsíra és a 3 leveles (BBCH 09-13) között alakult.

A kelő kukoricában a szegélyekben kukorica barkó (Tanymecus dilaticollis) és szórványosan a sároshátú bogár (Opatrum sabulosum) gyenge kártételével találkozhatunk.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabarkó (Tanymecus dilaticollis) kártétele a kukorica intenzív fejlődése miatt csak a kelő állományokban lesz jelentősebb.