Növényvédelem2022. május 02.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 18. hét

Az elmúlt héten az őszi gabonákban a lisztharmat terjedése és vetésfehérítő bogár lárvakelése volt megfigyelhető A repcében az repcebecő-ormányos mennyisége ismét több helyen elérte a védekezési küszöbértéket. További aktualitásainkról az alábbiakban tájékozódhatnak.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt hét elejének időjárását az elvonuló mediterrán ciklon hátoldalán érkező hűvösebb légtömeg határozta meg. A hét első napján még jellemzően a napsütésé volt a főszerep, keddtől viszont ismét csapadékosra fordult az idő. Jelentősebb mennyiségű csapadék az ország keleti, délkeleti részén hullott. Csütörtökön már keleten is csak szórványosan fordultak elő záporok, zivatarok ezzel együtt emelkedni kezdett a napi középhőmérséklet. Pénteken már döntően napos volt az idő és a napi maximum hőmérséklet elérte a 20-22 °C-ot.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.04.23-04.30.) a PrecMet állomások adatai alapján

A csapadékmennyiség alakulása (2022.04.23-04.30.)
A PrecMet állomások adatai alapján

 

A középhőmérséklet alakulása (2022.04.23-04.30.) a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.04.23-04.30.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn összességében felhős vagy erősen felhős idő várható, szórványosan lehet zápor, zivatar. A változó irányú szél a Dél-Dunántúlon megélénkül, zivatarok körül erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 22 °C között valószínű.

Kedden erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek az égen. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok körül erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 °C között valószínű.

Szerdán erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek az égen. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon megélénkülhet, de zivatarok körül erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 °C között alakul.

Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. A déli szél helyenként megélénkül, de zivatarok körül erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 °C között valószínű.

Pénteken felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Többfelé kell záporra, zivatarra számítani. A délkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok körül erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 °C között alakul.

Szombaton nagyrészt erősen felhős idő valószínű. Szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. Helyenként megélénkül az északias szél, zivatar térségében pedig erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadék anomlia

hőmérséklet anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele a növényállományok fejlődésével egyre kevésbé válik szembetűnővé, ennek ellenére a fertőzött terület méretének változását célszerű továbbra is figyelemmel követni. Védekezni már csak erős felszaporodás esetén érdemes, mivel a nagy zöld felület miatt a védekezés hatékonysága már alacsony.

Védekezési javaslat

A védekezésre felhasználható az Arvalin LR és a Pocok Tox Max (6300/2792-2/2021szükséghelyzeti engedélyben foglaltak szerint). A Pocok Tox Max felhasználhatósági ideje 2022. május 9-én lejár, azt követően veszélyes hulladéknak minősül. Május 9-ét követően a fel nem használt készletek visszagyűjtéséről a 6300/2792-2/2021 számú szükséghelyzeti engedély rendelkezik.

 

A pattanóbogár-lárvák (drótfégek) számára a jelenlegi időjárás kedvező, már a talaj felső (20 cm-es) rétegében is tömegesen megtalálhatóak, a fertőzöttség mértéke táblánként változó.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce a virágzás kezdete-30%-os fővirágzás (BBCH 61-63) állapotban volt az elmúlt héten.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam), levélfoltjain már tömegesen megjelentek a szaporítóképletek, a fertőzés lassú terjedése volt megfigyelhető az alsó levélzónába.

Az elmúlt héten a repcefénybogarak (Meligethes aeneus) még jelentős számban fordultak elő a fővirágzaton, többnyire a már kinyílt virágokon. A virágzás mértékének a növekedése miatt a repcefénybogarak kártétele jelentősen csökkent.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) egyedszáma ismét nőtt a táblákon. Ugyan a repcefénybogár elleni védekezés jelentősen gyérítette a becőormányosok számát, de folyamatos a betelepedés, ezért több esetben ismét elérte az egyedszámuk a védekezési küszöbértéket.

Repcefénybogarak és repcebecő-ormányosok, Nádudvar 2022.04.26.
Repcefénybogarak és repcebecő-ormányosok, Nádudvar 2022.04.26.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) terjedésére kell számítani az elkövetkező időszakban.

A jövő héten a repcefénybogár (Meligethes aeneus) jelentős kártételére már nem kell számítanunk.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) egyedszáma vélhetően még nőni fog azokon a táblákon ahol a repcefénybogár elleni kezelést elhagyták, illetve régebben végezték.

 

Védekezési javaslat

A védekezést a már csak méhekre nem jelölésköteles Mospilan 20 SG-vel (0,2kg/ha) javasoljuk a repce virágzás miatt.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az elmúlt héten az őszi búza egy-három nóduszos (BBCH 31-33) fejlettségi állapotú volt.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) további lassú terjedését tapasztaltuk, de még mindig alacsony volt a fertőzöttség mértéke, nem érte el a védekezési küszöbértéket.

A lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici) fertőzöttség nőtt az elmúlt héten, jelentősebb mértékű fertőzöttséget a dúsabb állományokban, fogékony fajtákban észleltünk, ott a fertőzés mértéke gyenge, foltokban közepes volt. A kevésbé fogékony fajtákban a fertőzés mértéke még az észlelési küszöb környékén alakult.

A rozsdák, vörösrozsda (Puccinia triticina) és a sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttségi szintje továbbra is alacsony, alig észlelhető az állományokban.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) lassú terjedése volt megfigyelhető, de fertőzöttség mértéke továbbra is alacsony szintű.

Őszi árpa

Az őszi árpa az elmúlt héten 3 nódusz-zászlóslevél megjelenése (BBCH 33-37) fejlettségi stádiumban volt.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzés terjedése volt megfigyelhető az állományokban. A fertőzés mértéke többnyire még mindig alacsony, csak az érzékeny fajtákban tapasztaltunk jelentősebb fertőzést, de ott sem érte el a védekezési küszöböt.

Fiatal sporuláló lisztharmat fertőzés árpán, Derecske 2022.04.29.
Fiatal sporuláló lisztharmat fertőzés árpán, Derecske 2022.04.29.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) fertőzöttség továbbra is alacsony, mindenhol az észlelési szint alatt van.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) fertőzöttség mindenhol megtalálható az országban, de a fertőzöttség mértéke jelenleg alacsony.

Árpa barna levélfoltosság, Derecske 2022.04.29.
Árpa barna levélfoltosság, Derecske 2022.04.29.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) az ország valamennyi körzetében megtalálható, de a populációja továbbra is alacsony.

Kártevők

A vetésfehérítő imágók (Oulema spp.) nagy számban voltak jelen a gabonákban, intenzíven folyt a tojásrakás, de vélhetően még nem érte el a csúcsát. A lárvakelés elkezdődött.

A kabócák (Auchenorrhyncha) helyenként tömegesen voltak jelen az állományokban, de egyelőre nem volt jelentős a közvetlen kártételük.

Az levéltetvek (Aphididae) szárnyas alakjai továbbra is megtalálhatóak voltak a gabonákban, de a szárnyatlan egyedek is megjelentek, szórványosan kisebb kolóniákat is találtunk.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A szeptóriás levélfoltosság erőteljes terjedésére kell számítanunk. A jelenlegi alacsony fertőzöttség nőni fog és az alsó levélzónában hamarosan el fogja érni a közepes szintet.

A lisztharmat fertőzés számára továbbra is kedvez az időjárás és a fenológia, ezért gyorsuló terjedésével kell számolnunk, de a fertőzések mértéke a héten várhatóan még nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

A búza sárgarozsda populáció mérete rendkívül kicsi, az észlelési szint alatt van, ezért a soron következő időszakban jelentős mértékű terjedésre nem kell számítani.

A vörösrozsda populációja szélsőségesen kicsi, az észlelési küszöb alatt van a kedvező körülmények ellenére a kórokozó jelentős mértékű terjedésére a soron következő időszakban nem kell számítani.

A búza fahéjbarna levélfoltosság fertőzés számra kedvező az időjárás, ezért erőteljes mértékű terjedésére kell számítanunk. Az elkövetkező héten a fertőzöttség mértéke az alsó levélzónában várhatóan közepes mértékű lesz, de helyi szinten megközelítheti, elérheti a védekezési küszöbértéket is.

Őszi árpa

Az árpa lisztharmat a soron következő időszakban már egyre gyorsuló ütemben fog terjedni, de erős fertőzésre egyelőre csak a fogékony fajtákban kell számítani.

Az árpa hálózatos levélfoltosság a soron következő időszakban terjedni fog, de annak mértéke a nagyon kis mennyiségű szaporítóképlet miatt gyenge lesz.

Az árpa barna levélfoltosság az elkövetkező időszakban dinamikusan fog terjedni, de egyelőre nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket, de helyileg kialakulhatnak jelentősebb fertőzések.

Az árpa törperozsda terjedésére a soron következő időszakban már számítani kell, de a kórokozó fertőzöttsége még változatlanul alacsony szinten fog maradni.

Védekezés

 

A csapadékosabb tájakon, illetve intenzív termesztéstechnológia, vetőmagtermesztés esetén célszerű a gombabetegségek ellen védekezni. A védekezésre a Revycare-t (0,75l/ha) javasoljuk.

Kártevők

A vetésfehérítő imágók tömeges tojásrakása a végéhez közeledik, a lárvakelés fokozódni fog, vélhetően még csak szórványosan fog a táblákon a foltszerű kártétel megjelenni.

A kabócák másodlagos kártétele, a vírusok terjesztése, a növekvő buja állományokban fokozódni fog.

A levéltetvek kolóniáinak a növekedésére kell számítanunk, de a vetésfehérítő lárvák elleni védekezés a levéltetvek populációját is jelentősen csökkenteni fogja.

Védekezés

A vetésfehérítő lárvák és a levéltetvek megjelenése esetén védekezni kell. A védekezésre a Vantex CS 80 ml/ha dózisát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó fejlettsége kelés-szikleves BBCH (09-10 (12)) állapotú volt az elmúlt héten.

Az állományok jelentős része már kikelt, a sorok jól láthatóak. A kelő napraforgó állományokban erősödő nyúlkártétel és a szegélyekben barkók, fekete (Psalidium maxillosum) és hegyesfarkú (Tanymecus palliatus) gyenge kártétele tapasztalható.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A kelő napraforgó állományokban a nyúlkártételre fokozódni fog, ezért a vadrisztást el kell végezni.

A fekete barkó és a hegyesfarkú barkó helyi kártételére kell számítanunk.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica vetése a végéhez közeledik, az először elvetett állományok kelése elkezdődött, néhol már szépen sorol.

A kelő kukoricában a szegélyekben kukorica barkó (Tanymecus dilaticollis) és szórványosan a sároshátú bogár (Opatrum sabulosum) gyenge kártételével találkozhatunk.

Kukoricabarkó kártétel, Földes 2022.04.29
Kukoricabarkó kártétel, Földes 2022.04.29

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kelő kukoricatábla szegélyekben kukoricabarkó (Tanymecus dilaticollis) kártétele helyenként nőni fog.