Növényvédelem2021. október 25.

A károsító helyzet várható alakulása, aktualitások - 43. hét

Az elmúlt hét végén egy átvonuló hidegfront néhány fokkal visszavetette a középhőmérsékletet, csapadék viszont csak az ország déli, nyugati részén hullott. A csapadékeloszlás kettészakította az országot, míg a Dunántúlon szépen fejlődnek az őszi vetések, addig északkeleten csak vegetálnak.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Az elmúlt hét közepéig száraz, napos és kellemesen meleg volt az idő. A hét közepén kifejezetten meleg volt. Csütörtökön nyugatról, délnyugatról egy frontrendszer hatására megnövekedett a felhőzet, megerősödött a szél és a déli, nyugati országrészben jelentős mennyiségű csapadék hullott eső, zápor formájában. Péntek reggelre elvonultak a felhők, kitisztult az ég és helyenként gyenge talajmenti fagy is előfordult.

cspapdék mennyiség
A csapadékmennyiség alakulása (2021.10.18-10.24.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.10.18-10.24.) A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.10.18-10.24.)
A PrecMet állomások adatai alapján

térkép magyarország

forrás: http://aszalymonitoring.vizugy.hu/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a hajnali ködfoltok megszűnését követően túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. A késő délutáni, esti óráktól érkezhetnek nyugat felől fátyolfelhők. Főleg a Kisalföld térségében megélénkül a keleti, délkeleti szél, Sopron környékén erős lökések is lehetnek. A hajnali minimumok általában -5, +2 °C között alakulnak, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb, a némileg szelesebb északnyugati tájakon néhány fokkal enyhébb idő is lehet. Délutánra 10, 15 °C -ig emelkedik a hőmérséklet.

Kedden nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőtakaró, keleten több, másutt néhány órás napsütés valószínű. Reggelre foltokban köd képződhet. A Dunántúlon, különösen annak délnyugati és középső részén helyenként előfordulhat eső, zápor, főleg a nap második felében. Kezdetben délkeleti, keleti, majd változó irányú lesz a légmozgás, amely többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. Hajnalban az ország délnyugati, nyugati felén általában -1, +4, másutt -5, +1 °C lesz a jellemző. A maximum 9 és 15 °C között várható, a felhősebb nyugati tájakon mérhetjük az alacsonyabb, a naposabb keleti vidékeken a magasabb értékeket.

Szerdán eleinte keleten változóan, másutt nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk, majd napközben mindenütt szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, több órára kisüthet a nap. Reggelig a Dunántúlon helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor, napközben már nem valószínű számottevő csapadék. Hajnalra főleg keleten ködfoltok képződhetnek. A változó irányú szél mérsékelt marad. A minimumok -1 és +7, a maximumok 11 és 16 °C között alakulhatnak.

Csütörtökön a ködfoltok megszűnését követően gomoly-, illetve fátyolfelhőkre számíthatunk, általában többórás napsütéssel. Csapadék nem várható. A keleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +4, a csúcshőmérséklet 11 és 16 °C között valószínű.

Pénteken általában gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Több-kevesebb napsütés mindenütt várható. Csapadék nem valószínű. Hajnalra ködfoltok képződhetnek. A délkeleti vagy keleti irányú légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, helyenként azonban élénk lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 °C között alakul.

Szombaton a ködfoltok megszűnése után változóan felhős időre lehet számítani több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Helyenként megélénkül a délkeleti szél. Hajnalban -1, +8, a délutáni órákban általában 13, 18 °C várható.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklt anomália

csapadék

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

Az őszi búzában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az őszi búza fejlettségi állapota az elmúlt héten: kelés-4 leveles állapot (BBCH 09-14).

Az őszi búza jelentős része az elmúlt héten elvetésre került, a Dunántúlon az állományok jelentős része kikelt míg a Tiszántúlon a csapadékhiány miatt vontatott, hiányos a kelés.

őszi gaboma foltokban kel
A szárazság miatt foltokban kelő gabona

Az őszi búzában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kelő állományokba a mezei pocok (Microtus arvalis)folyamatos betelepedésére kell számítani. Az elmúlt heti csapadék hatására a déli és nyugati országrészben intenzív gyomosodás várható.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fejlettségi állapota az elmúlt héten: 4-6-(8) levél (BBCH 14-16-18).

A Dunántúlon a repce jellemzően 6-8 leveles fejlettségű, ellenben az Alföldön a 2-4-6 leveles, heterogén fejlettségű állományok jellemzőek.

Augusztus végétől számolva a repce számára az egész országban elegendő hőösszeg állt rendelkezésre a 8-10 levél kifejlődéséhez, a fejlődés ütemét nagyban meghatározta a talajban rendelkezésre álló víz mennyisége. Az Észak-Alföldön a csapadékhiány miatt az elvetett táblák foltosan keltek, majd a száraz talaj miatt vontatottan fejlődtek, ezért heterogén állományok alakultak ki, melyek posztemergens gyomirtása és a kártevők elleni hatékony védelme nagyon problémás. Az aszályos területeken a rossz kelés miatt több termelő is a repce gabonával való felülvetése mellett döntött.

A repcebolha (Psylloides chrysocephala)az Alföldön a vontatottan fejlődő repceállományokat tovább károsította, a kártétel a tábla szegélyében volt erősebb, de ott sem haladta meg az 5-8%-ot. A Dunántúlon a fejlettebb állományok már kinőtek a bolha „foga alól”.

A kis káposztalégy (Delia radicum) nyű által a károsított tövek jól láthatóak, a jelenleg észlelt kártétel nem jelentős.

A repce- és mustárdarázs (Athalia rosae és A. glabricollis) lárvakártétele jellemzően közepes erősségű, csak szórványosan fordulnak elő erősen fertőzött foltok.

A repcedarázs mellett még számos faj hernyója is károsít pl.: a káposztalepke (Pieris brassicae) harmadik nemzedéke, mely szórványosan károkat okoz.

Elkezdődött a levéltetvek tömeges betelepedése az állományokba, szórványosan a kolóniák kialakulása is megfigyelhető.

Az ez évi repcetáblák ápolását több termelő is elhanyagolta, ezáltal jelentős árvakelés alakult ki, ami elősegítette a rovarkártevők felszaporodását, ezzel veszélyeztetve a környező repceállományokat.

A kukorica és a napraforgó betakarítása miatt elkezdődött a mezei pocok (Microtus arvalis)betelepedése a repcébe.

Az elmúlt hetekben hullott csapadék és a lehűlés hatására elkezdődött a repce gyomosodása, és a T1 és T2 életformájú gyomok kelése.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint az elkövetkező héten nem várható jelentős mennyiségű csapadék az ország területén, de reggelente ködre és fagyra kell számítani.

A repcebolha kártételével már csak a nagyon heterogén állományokban a most kelő növényeken kell számolnunk.

A kis káposztalégy kártétele a száraz időszak hatására jobban észlelhetővé válik az állományokban.

A repcedarázslárvák szórványos kártételére kell számítani azon táblákon, melyek zöldítés céljából olajretekkel, mustárral vannak bevetve, illetve ahol az idei repcetáblákon az árvakelés még megtalálható.

A levéltetvek kolóniáinak a növekedésével kell számolnunk, melyek jellemzően a középső levelek védelmében találhatóak meg.

A mezei pocok folyamatosbetelepedésére kell számítanunk, ezért a területeket folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

A fejlettebb állományokban időszerű a regulátoros kezelés elvégezése, melyet célszerű levéltrágyával és rovarölő szerrel együtt kijuttatni.

Azokon a területeken, ahol erősebb hajnali fagyok lesznek a T4 életformájú gyomok elpusztulnak és helyüket folyamatosan a T1 és T2 életformájú gyomok veszik át.

Védekezési javaslat

Mezei pocok elleni védekezésre aPocok Tox Max-ot vagy aRodent Stop-ot (klórfacinon) és aRatron WG-t (cinkfoszfid) javasoljuk a 6300/2222-2/2021, 6300/1536-3/2021 és a 6300/1066-2/2019 (illetve 6300/2260-1/2020) sz. engedélyokiratban foglaltak szerint járatkezelés formájában.

 

A növekedés szabályozásra (regulátorozásra) javasoljuk a repce 4-8 leveles állapotában a Caryx-ot (Caramba Turbo) 1,0-1,4 l/ha dózisban, melyet célszerű a Dell Agro 2 l/ha dózisával kiegészíteni.A Dell Agro-t önmagában is ki lehet juttatni a szárazság és a kártevők okozta stressz csökkentése, illetve a gyökérnövekedés stimulálása céljából. Regulátorként használhatjuk a már jól bevált tebukonazol+protiokonazol hatóanyag kombinációt tartalmazó Protector-t 1,2 l/ha dózisban szintén Dell Agro növénykondicionálóval kiegészítve.