Növényvédelem2022. augusztus 01.

A károsító helyzet várható alakulása, aktualitások - 30. hét

Az elmúlt héten az átvonuló hidegfrontok hatására az ország nyugati majd a keleti részében is több-kevesebb csapadék hullott. A kukoricamoly rajzása az Alföldön már javában tart, a Nyugat-Dunántúlon pedig most kezdődött. Károsító-előrejelzésünkben ezzel is foglalkozunk.

Az elmúlt hét időjárása

A múlt hét első napjaiban nyugat felől egy gyenge hidegfront vonult át az országon, melynek a hatására a Nyugat-Dunántúlon hullott említésre méltó mennyiségű csapadék. Az ország középső és keleti részén csak pár tized mm esett, de néhány fokkal visszaesett a hőmérséklet. A front elvonulását követően a hét közepére ismét visszatért a fülledt meleg. A hét végén egy markáns hidegfront hatására először a nyugati országrészben, majd szombaton a keleti területeken is esett. Keleten jelentős mennyiségű csapadék csak szórványosan hullott, de már az sem segített érdemben az aszálytól szenvedő kukoricákon.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.07.25.-07.30.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.07.25.-07.30.),
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.07.25.-07.30.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.07.25.-07.30.),
A PrecMet állomások adatai alapján

aszálytérkép

forrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn az összefüggőbb felhőzet fokozatosan a keleti, északkeleti megyékre húzódik, de közben a Dunántúl fölé is felhők sodródnak nyugat felől. A déli órákban északkeleten is csökken a felhőzet, és az ország legnagyobb részén napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Csapadék az ország nagy részén nem lesz, de az északnyugati, nyugati megyékben helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 29 és 32 °C között alakul, de a legtovább felhős északkeleti határnál pár fokkal hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 18 és 23 °C közé hűl le a levegő.

Kedden gomolyfelhős, napos idő várható. Néhol zápor, zivatar kialakulhat. Az északi szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14 és 19 °C között alakul, de a hidegre érzékeny tájakon 10, 13 °C is lehet. A csúcshőmérséklet 27 és 32 °C között valószínű.

Szerdán sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nélkül. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15 és 20 °C között alakul, de a hidegre érzékeny tájakon 12, 14 °C is lehet. Délutánra 29 és 34 °C közé melegszik fel a levegő.

Csütörtökön derült vagy gyengén felhős idő várható csapadék nélkül. A légmozgás mérsékelt marad. A hőmérséklet reggel 14 és 21, délután 30 és 35 °C között alakul.

Pénteken alapvetően napos, száraz idő várható, de északnyugaton növekszik az esély az erőteljes gomolyfelhő-képződésre, valamint záporok, zivatarok kialakulására. A légmozgás mérsékelt marad. A hajnali 15 és 22 °C-ról délutánra 32 és 37 °C közé melegszik fel a levegő.

Szombaton a napsütés mellett nagyobb területen válhat erőteljessé a gomolyfelhő-képződés, és alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de területi átlagban jelentős csapadéknak kicsi az esélye. Az északnyugatira forduló szél több helyen megélénkülhet, megerősödhet. A hajnali 16 és 23 °C-ról délutánra 30 és 37 °C közé melegszik fel a levegő.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

 A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomália

csapadék anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele már nem érzéklehető, de a gabona betakarítást követő tarlóápolás hatására a pockok a lucernásokba és a kukoricatáblákra áttelepülnek és helyenként károkat okozhatnak.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó a magképződés kezdete–citromérés BBCH (70-85) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) fertőzöttsége a Dunántúlon némileg nőtt az elmúlt héten.

A fehérpenész(Sclerotinia sclerotiorum)szártőbetegség formája és az aszkospórás eredetű szárközép- és tányérfertőzések a csapadékosabb területeken észlelési szinten, kisebb foltokban terjedtek.

Az állományokban egyre több helyen tapasztalható hervadás, mely nemcsak a száraz időjárásnak köszönhető, hanem vélhetően a hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) kezdeti tünete is.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) észlelési szinten megjelent.

A fekete- vagy fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) alacsony szinten megjelent.

A mezei poloskák (Miridae)helyenként tömegesen vannak jelen az állományokban.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) lassú terjedése várható a csapadékosabb területeken.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formájának jellemzően lassú, de a csapadékosabb körzetekben közepes ütemű terjedése várható. Az aszályos időjárás lassítja a fehérpenész terjedését.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) hervadásos tüneteivel egyre gyakrabban fogunk találkozni, mivel ez a kórokozó melegigényes, terjedéséhez az elmúlt időszak időjárása kedvezett.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) és a fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldii) lassú terjedése várható.

Napraforgórozsda
Napraforgórozsda

A mezei poloskák (Miridae)egyedszáma tájegységenként változó, helyenként felszaporodás észlelhető.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvák kártétele várható a napraforgó tányérokon, mely a gombás fertőzések terjedését felgyorsíthatja.

Védekezési javaslat

A mezei poloskák ellen a Vantex CS 80 ml/ha dózisát javasoljuk, méhkímélő technológiával.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten korai tejesérés-viaszérés állapot (BBCH 73-85) körül alakult. Az erősen aszályos, száraz területeken elkezdődött az állományok „kényszer” silózása.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) rajzása befejeződött, az állományokban tömegesen jelen vannak a hímek és a nőstények, elkezdődött a tojásrakás. A kukoricabogár az öntözött táblákat részesíti előnyben a tojásrakáshoz, ezért erre az elkövetkező évben figyelni kell.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása a Dunántúlon is elkezdődött, a Tiszántúlon a második nemzedék első imágói tömegesen vannak a csapákban.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedékének a tömeges lárvakelése folyamatos az Alföldön, a Dunántúlon pedig még csak most kezdődik.

A molylepkék rajzása Nádudvaron

A molylepkék rajzása Nádudvaron

A kukoricamoly rajzása Csárdaszálláson
A kukoricamoly rajzása Csárdaszálláson

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár-nőstények (Diabrotica virgifera virgifera)  tojásrakása fokozódni fog. A kukoricabogár-nőstények a tojásrakás céljából elsősorban az öntözött táblákat keresik fel és nem csak a kukoricát. Erre az elkövetkező évben figyelni kell.

A Dunántúlon a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása tovább fog fokozódni. A Tiszántúlon, az Alföldön a kukoricamoly második nemzedékének a rajzása még tart, már közel van a rajzáscsúcshoz, de vélhetően az előző évekhez hasonlóan elhúzódó lesz. A tojásrakás céljából a molyok az öntözött, még zöld állományokat fogják felkeresni, ezért ott jelentős kártétel várható.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedékének a lárvakelése folyamatos lesz, ezért védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat

A kukoricabogár ellen a Ninja Zeon-t 0,25-0,3 l/ha dózisban méh kímélő technológiával kijuttatva vagy a méhekre nem jelölés köteles acetampirid hatóanyagú Rafting 0,15 kg/ha dózisát javasoljuk.

A gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre a Coragen 20 SC-t 0,15l/ha dózisban javasoljuk.

Aktualitás

A repcetarlón a kelő szikleveles növényeken nagyszámú földibolha-populáció található, ezért az árvakelések irtása a repce vetése előtt kiemelt jelentőségű.

Az igen száraz időjárás miatt a közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) tömegesen megjelent a szójában, napraforgóban, cukorrépában a fertőzött területeken célszerű a védekezést elkezdeni.

 

Védekezési javaslat

 

A közönséges takácsatka elleni védekezésre a Flumite 200-at ajánljuk a vetőmag szójában (0,25-0,3l/ha) és a hibrid kukoricában (0,3-0,4l/ha) a 6300/1571-3/2022 sz szükséghelyzeti engedélyben foglaltak szerint.