Növényvédelem2021. július 26.

A károsító helyzet várható alakulása, aktualitások - 30. hét

A múlt hét a kártevőkről szólt, beindult a gyapottok bagolylepke rajzása, az amerikai kukoricabogár bibekártétele - a nagy számú imágó miatt - több helyen jelentőssé vált, az atkák pedig több kultúrában jelentős mértékben felszaporodtak. A kukoricamoly második nemzedékének rajzása még várat magára.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Az elmúlt hét elején még előfordultak záporok, zivatarok, néhol jelentős mennyiségű eső hullott, a hét második felében viszont csökkent a csapadékhajlam és kellemesen meleg volt az idő. Továbbra is kimaradt a számottevő csapadékból a Jászság, a Kis- és Nagy-Sárrét, a Viharsarok és a Bodrogköz keleti része, illetve Zala megye.

A csapadékmennyiség alakulása (2021.07.19.-07.25.)     A PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2021.07.19.-07.25.)    
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.07.19.-07.25.)                 A PrecMet állomások adatok alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.07.19.-07.25.)
A PrecMet állomások adatok alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje, és Országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a sok napsütés mellett gomolyfelhőkre, illetve nyugatról kelet felé vonuló fátyolfelhőzetre is számíthatunk. A nap első felében az északi, északkeleti megyékben szórványosan, később csak néhol valószínű zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, de a zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Kora délután 31 és 37 °C között alakul a hőmérséklet.

Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütésre lehet számítani. Helyenként előfordul záporeső, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, de a zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 °C között várható.

Szerdán sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Néhol előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel az északi megyékben. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 16 és 23, a maximum 31 és 37 °C között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan derült vagy gyengén gomolyfelhős, napos, száraz időre van kilátás. Legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 23, a csúcshőmérséklet 32, 38 °C között valószínű.

Pénteken a sok napsütés mellett az ország északi, északnyugati felén több lehet a gomoly-, illetve fátyolfelhő. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a nyugati és az északi tájakon. Az északnyugatira forduló szél több helyütt megélénkül, időnként megerősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 18, 24, délután 32 és 38 °C között várható.

Szombaton a napsütés mellett főleg hazánk északi, északnyugati felén több lehet a gomoly-, illetve fátyolfelhő. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar, nagyobb eséllyel az ország északi, északnyugati területein. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. A zivatar térségében viharos lökések is lehetnek. A hajnali 18, 24 °C-ról 27 és 36 °C közé emelkedik a hőmérséklet, az északnyugati vidékeken mérhetik az alacsonyabb értékeket.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomália

csapadék anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

A kukoricában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A kukorica fejlettségi állapota az elmúlt héten: címerhányás-virágzás befejeződése (BBCH 59-67).

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) most már tömegesen jelen van a kukoricatáblákon, a hím bogarak mellett a nőstények aránya is folyamatosan nő, méréseink szerint a hím/nőstény arány: 10/5. Az imágók kártételét már mindenütt észleltük, a kukorica előveteményű és az öntözött „zsengébb” táblákon jóval erősebb kárt tapasztaltunk, melynek a mértéke szinte mindenütt elérte a védekezési küszöbértéket.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) első nemzedékének egyre látványosabb a lárvakártétele, a felső levelek lyuggatása mellett a címerkártétel is látványos. Az első kelésű hernyók már kifejlődtek, készek bábozódni a későbbi kelésű lárvák még a szárban rágnak.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedéke intenzíven rajzik, a csapdákban pár nap alatt többszörösére nőtt a fogások száma. A bibeszálakon egyelőre még a peterakást nem tapasztaltunk.

A levéltetvek továbbra is az öntözött táblákra koncentrálódnak, jellemzően a címer szárán találhatók kisebb kolóniákban.

Néhány gyomosabb táblán a kukorica alsó levelein megjelentek az atkák (Tetranychus urticae) melyekre különösen a vetőmag-előállítás esetén kell figyelemmel lenni.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár bibekártétele vélhetően már nem fog nőni a bibe elszáradása miatt, a csővégek megrágásával kell számolnunk az elkövetkező időszakban. A csővégek megrágása fertőzési kaput nyit a Fusarium spp. Aspergillus spp. toxintermelő gombák számára, mely minőségi problémát okozhat. A védekezés szükségességét az árutermelésben a kártétel mértéke alapján döntjük el, a vetőmag előállítás esetén az imágók tömeges megjelenésétől kezdve folyamatosan védekezni kell.

A kukoricamoly lárvakártételének mértéke vélhetően nőni fog, de már védekezni nem tudunk ellene.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedéke rajzásának a gyorsulására számíthatunk, a déli területeken tetőzhet a rajzás, de délről jelentős mennyiségű imágó is sodródhat a dél-magyarországi területekre, mely a védekezés időpontját befolyásolhatja. Nagyon fontos a tábla szintű csapdázás végzése, a védekezés pontos idejének a meghatározásához.

A levéltetvek betelepedését a vetőmagtermesztésben és a fenyércirokkal fertőzött területeken célszerű nyomon követni és amennyiben a szárnyas alakok tömegesen megjelennek, a védekezést célszerű a molyok elleni védekezéssel együtt elvégezni.

A vetőmag előállításban fontos figyelemmel követni az atkakártételt, illetve annak a változását, amennyiben a kártételt az alsó leveleken észleljük, haladéktalanul védekezni kell.

Védekezési javaslat:

A kukoricabogár és a levéltetvek ellen a Ninja Zeon-5 CS-t 0,25-0,3 l/ha vagy a Karis 10 CS-t 0,125-0,15 l/ha dózisban méhkímélő technológiával kijuttatva vagy a méhekre nem jelölésköteles acetampirid hatóanyagú Rafting, Mospilan 20 SG vagy Autentic 0,15 kg/ha dózisát javasoljuk.

A gyapottok bagolylepke második nemzedéke hamarosan rajzik, illetve a déli áramlással nagy mennyiségű imágó sodródhat Dél-Magyarországra, ezért a védekezésre a Coragen 20 SC 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

Az atkák ellen vetőmag-előállításban az Ikt. sz.: 6300/78-4/2021szükséghelyzeti engedély alapján a Flumite 200 SC használatát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A napraforgó fejlettségi állapota az elmúlt héten: virágzás kezdete, kaszatok kifejlődése (BBCH 61-73)

A reggeli harmat és a szórványosan előforduló zivatarok néhány órára kedvező feltételeket teremtettek a gombabetegségek számára, mely elegendő volt a gombabetegségek fertőzéséhez.

A mély fekvésű területeken a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii) szórványosan előfordul, de az alacsony, torz növények már elvesznek az állományban.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthiinficiens) fertőzés terjedése az elmúlt hét csapadékos, meleg időjárásának a hatására ismét beindult, a fertőzés lassú terjedése megfigyelhető.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tüneteit felerősítette az aszályos időjárás, a szárfoltok mellett a lankadt növények száma tovább nőtt.

A hamuszürke szárkorhadás miatt elhervadt napraforgó, Földes

A hamuszürke szárkorhadás miatt elhervadt napraforgó, Földes

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) terjedése szoros összefüggésbe van az elmúlt héten hullott csapadékkal. Ahol jelentős mennyiség hullott, ott a szkleróciumokon nagy mennyiségű fertőző anyag tudott termelődni és fertőzni, ott a betegség gyorsuló terjedése volt megfigyelhető, a szárazabb helyeken viszont megállt a fertőzés.

A napraforgó rozsda (Puccinia helianthi)korai megjelenését és dinamikus terjedését tapasztaltuk több napraforgó táblán. A spóra csapdában jelentős mennyiségű uredeospóra volt, ami a fertőzés gyors terjedését okozta.

Rozsdával és az alternáriával fertőzött levél, Hajdúszoboszló
Rozsdával és az alternáriával fertőzött levél, Hajdúszoboszló

Elvétve találkozunk a szürkepenész (Botrytis cinerea) korai levéltüneteivel.

Atipikus levélnekrózisokból Rhizopus spp. penészgomba is izolálható. Ez a korhadéklakó gomba tipikus sebparazita – megjelenése feltehetően az atkák kártételéhez köthető.

A meleg időjárás kedvez az atkák felszaporodásának, egyre több állományban (gyomos) megfigyelhető a kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae) felszaporodása.

A levéltetvek kisebb kolóniái még elvétve megtalálhatók a virágzati fellevelek között.

A mezei poloskák (Lygus sp.) szórványosan jelen vannak az állományokban a fertőzés mértéke igen szélsőséges, de egyelőre jellemzően gyenge.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A napraforgó-peronoszpórával (Plasmopara halstedii)primer fertőzött növények szórványosan továbbra is jelen vannak az állományokban, de a terjedésével továbbra sem kell számolnunk.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthiinficiens) lassú terjedésére kell számítanunk.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tüneteinek a megjelenésére egyre több helyen kell számítanunk, de védekezni nem tudunk ellene.

A múlt heti záporok, zivatarok hatására a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) által fertőzött foltok méretének a növekedésével kell számolnunk, illetve a virágzó állományokban a tányér fertőzése is beindul.

A napraforgó rozsda (Puccinia helianthi)további dinamikus terjedésével kell számolunk, a meteorológiai prognózisban leírtak és a nagy mennyiségű uredospóra miatt.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) korai levéltünetein kívül, a tányérfertőzéssel csak a „a jégverte” állományokon kell számítanunk.

A Rhizopus spp. terjedése vélhetően a „jégverte” állományokban lesz számottevő.

A meleg időjárás továbbra is kedvezni fog az atkák felszaporodásának, de vélhetően a fertőzöttség nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

A meleg időjárás miatt a levéltetvek szaporodása lassulni fog, ezért az elkövetkező időszakban nem számítunk a nagy területen történő felszaporodásukkal.

A kaszatok telítődése alatt a mezei poloskák (Lygus sp.) kártétele is jelentősebb lesz, ezért a betelepedésükkel, kártételükkel számolnunk kell. A védekezést célzottan abban az estben kell elvégezni, amennyiben a poloskák száma növényenként eléri, illetve meghaladja a 4 db-ot.

A jégverés okozta sérülések kedveznek a tányérfertőző gombák (szürke- fehérpenész) és a szár- levélfertőző gombák számára, ezért a védekezés elvégzése ajánlott, kötelező.

Védekezési javaslat

A levéltetvek, mezei poloskák elleni védekezésre az acetampirid hatóanyagú Rafting, Mospilan 20 SG vagy Autentic 0,2 kg/ha dózisát javasoljuk:

A virágzás alatt a tányérfertőző kórokozó gombák elleni megelőző védekezésre a Picasso 0,5 l/ha vagy a Pictor 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.

Az elmúlt héten már több felé lehetett látni gyomos tarlókat, némelyiken az évelő gyomfoltok (acat, nád) is megjelentek, ezeket most lenne időszerű glifozát hatóanyagú (Fozát 480) gyomirtó szerrel kezelni.

Nádfolt a tarlón, Hajdúszovát
Nádfolt a tarlón, Hajdúszovát