Növényvédelem2021. július 19.

A károsító helyzet várható alakulása, aktualitások - 29. hét

Az elmúlt héten az időjárásé volt a főszerep, a kánikula és a heves zivatarok kiszámíthatatlan módon váltogatták egymást. A kukorica nővirágzás elkezdődött, ezzel együtt a kukoricabogár kártétele is felerősödött, néhány helyen már elérte a védekezési küszöbértéket.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Az elmúlt hét időjárása meglehetősen kiszámíthatatlan volt, az átvonuló frontok hatására a néhány órás heves zivatarok és a fülledt kánikula váltogatta egymást. Jelentős mennyiségű, nagy területre kiterjedő csapadék az ország északkeleti, dunántúli és középső részén hullott, az Alföld nagy részén csak kevés esett, nem enyhült jelentősen az aszály. A helyi zivatarok több helyen is jéggel együtt érkeztek, mely közvetve is jelentős károkat okoz a növényeken apró sebeket ejtve melyek a gombák számára fertőzési kapuként szolgálnak.

A csapadékmennyiség alakulása (2021.07.12.-07.18.) A PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2021.07.12.-07.18.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.07.12.-07.18.) A PrecMet állomások adatok alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.07.12.-07.18.)
A PrecMet állomások adatok alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje, és Országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a Kisalföldet leszámítva erőteljes gomolyfelhő-képződés várható több helyen záporral, zivatarral. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, elsősorban nyugaton és északkeleten meg is erősödik, zivatarban pedig viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 15, 22, a legmelegebb délutáni órákban 26, 31 °C valószínű.

 Kedden napos idő várható gomolyfelhőkkel, a keleti, illetve a nyugati megyékben néhol zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Az északi szelet nagy területen kísérik élénk lökések. Hajnalban 13, 19, a legmelegebb délutáni órákban 25, 30 °C valószínű.

Szerdán napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül. A hőmérséklet a hajnali 10, 18 °C-ról délutánra 24, 29 °C közé emelkedik.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos időre van kilátás, csapadék nem valószínű. Az északnyugati, északi szelet nagy területen kísérik élénk lökések. Hajnalban 9, 17, a legmelegebb délutáni órákban 24, 28 °C valószínű.

Pénteken napos idő várható gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban 10, 17, napközben 25, 30 °C között alakul.

Szombaton gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem várható. Mérsékelt marad a változó irányú szél. Hajnalban 10, 17, a legmelegebb délutáni órákban 27, 32 °C valószínű

forrás:                https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

                             https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Hőmérséklet anomális

csapadék anomális

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

A kukoricában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A kukorica (takarmány) a múlt héten a pollenszóródás kezdete-teljes virágzás (BBCH 63-65) fejlettségi állapotban volt.

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) most már tömegesen jelen van a kukoricatáblákon, a hím bogarak mellett a nőstények aránya is folyamatosan nő, méréseink szerint a hím/nőstény arány: 10/2. Jelentősebb imágó kártételt a kukorica előveteményű és az öntözött „zsengébb” táblákon tapasztaltunk, melynek a mértéke a legtöbb esetben már elérte a védekezési küszöbértéket.

Kukoricabogár imágó levélkártétele, Tépe
Kukoricabogár imágó levélkártétele, Tépe

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) első nemzedékének egyre látványosabb a lárvakártétele, a felső levelek lyuggatása mellett a címerkártétel is látványos. Erősebb fertőzést a kukorica előveteményű táblákon, illetve az azzal szomszédos táblákon tapasztaltunk. A kártétel mértéke 5-15% között alakul, de vannak erősebben fertőzött táblák, táblarészek is.

A kukoricamoly címer kártétel, Tépe
A kukoricamoly címer kártétel, Tépe

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedékének a rajzása beindult, a rajzást célszerű a táblán elhelyezett feromon csapdával követni.

Elsősorban az öntözött kukoricában a címer szárán, illetve a címert borító leveleken kisebb levéltetű kolóniák megjelenését tapasztaltuk.

Néhány gyomosabb táblán a kukorica alsó levelein megjelentek az atkák (Tetranychus urticae) melyekre különösen a vetőmag-előállítás esetén kell figyelemmel lenni.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár-kártétel mértéke vélhetően erősödni fog az elkövetkező időszakban. Az imágók a címer, illetve a bibeszálak megrágásával jelentős termékenyülési problémát okoznak, ezért ahol a kukoricabogarak száma eléri, illetve meghaladja a 3 db/cső értéket vagy jelentős mértékű biberágás (a bibeszál hossza <2,5 cm) tapasztalható, védekezni kell. A védekezés szükségességét az árutermelésben a bibekártétel, illetve az imágók mennyisége alapján döntjük el, a vetőmag-termesztés esetén az imágók tömeges megjelenésétől kezdve folyamatosan védekezni kell.

A kukoricamoly-lárvakártétel mértéke vélhetően nőni fog, de már védekezni nem tudunk ellene.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedéke rajzásának a felgyorsulására számítunk, illetve a prognosztizált déli áramlás jelentős mennyiségű imágót sodorhat a délmagyarországi területekre, mely a védekezés időpontját előbbre hozhatja. Nagyon fontos a tábla szintű csapdázás végzése, a védekezés pontos idejének a meghatározásához.

A levéltetvek betelepedését a vetőmagtermesztésben és a fenyércirokkal fertőzött területeken célszerű nyomon követni és amennyiben a szárnyas alakok tömegesen megjelennek, illetve a kezdeti kolóniák kialakulnak, védekezni kell. A védekezést célszerű a molyok elleni védekezéssel együtt elvégezni.

A vetőmag-előállításban fontos figyelemmel követni az atkakártételt, illetve annak a változását, amennyiben a kártételt az alsó leveleken észleljük haladéktalanul védekezni kell.

Védekezési javaslat

A kukoricabogár és a levéltetvek ellen a Ninja Zeon-t 0,25-0,3 l/ha vagy a Karis 10 CS-t 0,125-0,15 l/ha dózisba méh kímélő technológiával kijuttatva vagy a méhekre nem jelölés köteles acetampirid hatóanyagú Rafting, Mospilan 20 SG vagy Autentic 0,15 kg/ha dózisát javasoljuk. A gyapottok bagolylepke második nemzedéke hamarosan rajzik, illetve a déli áramlással nagy mennyiségű imágó sodródhat Dél-Magyarországra ezért, a védekezésre a Coragen 20 SC 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A napraforgó virágzás eleje-magképződés, kaszatok kifejlődése (BBCH 63-71) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

A reggeli harmat és a szórványosan előforduló zivatarok néhány órára kedvező feltételeket teremtettek a gombabetegségek számára, mely elegendő volt a fertőzéshez.

A mélyfekvésű területeken a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii) szórványosan előfordul, de az alacsony torz növények már elvesznek az állományban.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) fertőzés terjedése az elmúlt hét csapadékos meleg időjárásának a hatására ismét beindult, a fertőzés lassú, helyenként gyorsuló terjedése megfigyelhető.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tüneteit felerősítette az aszályos időjárás, a szárfoltok mellett a lankadt növények száma tovább nőtt.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) terjedése szoros összefüggésben van az elmúlt napokban hullott csapadékkal. Ahol jelentős mennyiség hullott, a szkleróciumokon nagy mennyiségű fertőző anyag tudott termelődni és fertőzni, ott a betegség gyorsuló terjedése volt megfigyelhető, a szárazabb helyeken viszont megállt a fertőzés.

Napraforgórozsda, Nádudvar
Napraforgórozsda, Nádudvar

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi)korai megjelenését és dinamikus terjedését tapasztaltuk több napraforgótáblán. A spóracsapdában jelentős mennyiségű uredeospóra volt, ami a fertőzés gyors terjedését okozta.

Napraforgórozsda „spórafogás”, Nádudvar
Napraforgórozsda „spórafogás”, Nádudvar

Atipikus levélnekrózisokból Rhizopus sp. izolálható. Ez a korhadéklakó gomba tipikus sebparazita – megjelenése feltehetően az atkák kártételéhez köthető.

A meleg időjárás kedvez az atkák felszaporodásának, egyre több állományban (gyomos) megfigyelhető a kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae) felszaporodása.

A levéltetvek kisebb-nagyobb kolóniái megtalálhatóak a virágzati fellevelek között.

A mezei poloskák (Lygus sp.) szórványosan jelen vannak az állományokban a fertőzés mértéke igen szélsőséges, de egyelőre jellemzően gyenge.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A napraforgó-peronoszpórával (Plasmopara halstedii)primer fertőzött növények szórványosan továbbra is jelen vannak az állományokban, de a terjedésével továbbra sem kell számolnunk.

Az elmúlt heti és a jövő hét elejére prognosztizált csapadék az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) ismét gyorsuló, közepes intenzitású terjedését segíti elő.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tüneteinek a megjelenésére egyre több helyen kell számítanunk, de védekezni nem tudunk ellene.

A múlt heti záporok, zivatarok hatására a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) által fertőzött foltok méretének a növekedésével kell számolnunk, illetve a virágzó állományokban a tányér fertőzése is beindul.

A napraforgó rozsda (Puccinia helianthi)további dinamikus terjedésével kell számolunk, a meteorológiai prognózisban leírtak és a nagy mennyiségű uredospóra miatt.

A Rhizopus sp. terjedése vélhetően a „jégverte” állományokban lesz számottevő.

A meleg időjárás továbbra is kedvezni fog az atkák felszaporodásának, de vélhetően a fertőzöttség nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

A meleg időjárás miatt a levéltetvek szaporodása lassulni fog, ezért az elkövetkező időszakban nem számítunk a nagy területen történő felszaporodásukkal.

A kaszatok telítődése alatt a mezei poloskák (Lygus sp.) kártétele is jelentősebb lesz, ezért a betelepedésükkel, kártételükkel számolnunk kell. A védekezést célzottan abban az estben kell elvégezni, amennyiben a poloskák száma növényenként eléri, illetve meghaladja a 4 db-ot.

A virágzás beindulása és a prognosztizált meleg, zivataros-záporos (Jégveréses) idő kedvezni fog a tányérfertőző gombák (szürke, fehérpenész) és a szár-, levélfertőző gombák számára, ezért a preventív védekezés elvégzése ajánlott, szükséges.

Védekezési javaslat

A levéltetvek, mezei poloskák elleni védekezésre azacetampiridhatóanyagúRafting,Mospilan 20 SGvagyAutentic 0,2 kg/hadózisát javasoljuk.

A virágzás alatt a tányérfertőző okozó gombák elleni megelőző védekezésre a Picasso 0,5 l/ha vagy a Pictor 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.