Gépek, eszközök2019. február 13.

3 tényező, amitől biztosan függ a traktor üzemanyag-fogyasztása

Egy traktor hatékony üzemeltetése és üzemanyag fogyasztása több tényezőtől is függhet. Ezek között van három olyan tényező, amely biztosan hozzájárul a sikerhez. Az erőgép konstrukciója, a megfelelő traktor-munkagép kapcsolat, és a szakképzett gépkezelő kulcsfontosságú.

Traktorkonstrukció - talajra leadott vonóerő

A fogyasztás természetesen függ a traktortól és a beállításoktól. Ilyen befolyásoló tényezők a teljesség igénye nélkül a megfelelő abroncsméret és -nyomás, a megfelelő (pót)súlyozás, a váltó típusa, az intelligens funkciók stb. De nagyon fontos kérdéskör az erőgép talajra leadott vonóereje is.
Valószínűleg Ön is hallott már arról, hogy eltérő márkájú, de motorteljesítményben azonos traktorok közül egy időben, egyazon talajviszonyok között, azonos munkaeszközök használata mellett az egyik traktor hatékonyabban dolgozott (pl. szántás) mint a másik.

john Deere 9620 RX

A gyártók általában a névleges motorteljesítményt tüntetik fel a kiadványokban. Azonban a motorteljesítmény és a talajra leadott vonóerő, vagy más szóval hasznos teljesítmény között teljesítménycsökkenés jelentkezik, amely különbséget veszteségnek nevezzük. Ilyenek például az áttételi veszteségek az erőátviteli szerkezeten belül (sebességváltó, tengelykapcsoló, véglehajtás, differenciálmű, stb.) a járószerkezetnél fellépő (csúszási) vagy éppen a gördülési veszteség.

Éppen ezért amikor teljesítményről vagy fogyasztásról beszélünk, nagyon fontos, hogy egy traktor milyen hatékonyan tudja minél kevesebb veszteséggel a motorteljesítményt hasznos teljesítményként a talajra leadni. Ebben a hatékonyságban a John Deere traktorok már-már legendásan kiemelkednek a mezőnyből, különösen, ha nehéz szántóföldi munkáról van szó.

A jd 8370 vontatott teljesítménye


Vegyük például a John Deere 8R traktorsorozatból a JD 8370R traktort, amely kivételesen nagy vontatási teljesítményt biztosít. A modellt elsősorban nehéz szántóföldi munkákra tervezték. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a talajra leadott vonóerő. A traktor kategóriájában új szintet teremt: az OECD tesztek alapján a 8370R traktor a névleges motorteljesítményének 93 százalékát képes maximális vonóerőként leadni! Így Ön nagyobb területet művelhet meg rövidebb idő alatt, a nagy TLT teljesítményt pedig kis motorfordulatszámon adja le. A különböző kényelmi funkciók és intelligens megoldások pedig tovább növelik a traktor és így az Ön hatékonyságát.

">

Megfelelő traktor – munkagép kapcsolat

Hiába van egy kiváló traktorunk, ha nem a megfelelő munkagépet választjuk mögé, vagy ha nem hatékonyan üzemeltetjük magát a gépkapcsolatot. A munkagép választásánál érdemes konstrukciós, energetikai vagy éppen munkaminőségi szempontokat is figyelembe venni.

precíziós bemutató


A KITE Zrt. széles munkagép-portfóliójából biztosan megtalálhatja az Ön gazdaságára, erőgép-állományára legjobban illeszkedő munkagépet, legyen szó tarlóhántásról, alapművelésről, magágykészítésről, vetésről, növényápolásról, tápanyag-utánpótlásról, sorközművelésről, szálastakarmányozásról vagy éppen anyagmozgatásról.

Szakképzett gépkezelő

A precíziós gazdálkodás jegyében a mezőgazdasági technológia fejlődésének köszönhetően a napjainkban kapható traktorok komolyabb üzemelési szaktudást igényelnek. A John Deere traktorokban számtalan gépkezelést segítő opció áll rendelkezésre, amelyek segítik a gépkezelőt a hatékonyabb munkavégzésben. Viszont ezeket első körben el kell sajátítani a siker érdekében. Így rendkívül fontos, hogy rendelkezésre állnak-e olyan képzések, tanfolyamok, amelyek segítik a géptulajdonost vagy a kezelőt ebben.

KITE szaktanácsadás a szántóföldön

Annak érdekében, hogy partnereink maximális hatékonysággal és gazdaságosan tudják használni a tőlünk megvásárolt új gépeket, egy oktatási rendszert alakítottunk ki, amelyben alap-, közép- és felső szintű ismereteket sajátíthatnak el a gépkezelők. Utóbbi a gödöllői Szent István Egyetemmel kötött együttműködésünknek köszönhetően emelt szintű oktatási anyagokat tartalmaz a GPS rendszerek és a KITE-RTK hálózat használatával kapcsolatban.

KITE oktatás az oktatóteremben

Amennyiben új gépkezelő kezd dolgozni a géppel az oktatások újra felvehetők. Évente több mint 2000 ember vesz részt az általunk szervezett kurzusokon. 2016-ban pedig elindítottuk a KITE komplex szaktanácsadási szolgáltatásunkat, amely megoldást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására. (precíziós gazdálkodási tanácsadás, gépüzemeltetési tanácsadás, agronómiai tanácsadás).

KITE cseregép biztosítás

A KITE Zrt.-től vásárolt egyes új John Deere traktorok vásárlása esetén lehetőség van KITE cseregép-biztosítás megkötésére szerviz szolgáltatási szerződés keretében. További információkért és a pontos részletekért keresse KITE gépértékesítő kollégáinkat!

KITE cseregépbiztosítás

Garantáljuk a jó fogyasztást! John Deere üzemanyag garancia program

Nem csak ígérjük, hanem garantáljuk traktoraink kiváló üzemanyag felhasználást! Ha többet használ fel gépe az ígéretünktől, visszafizetjük a többletfogyasztásból származó költségét. Milyen traktorokra él a lehetőség? Új, KITE Zrt. által értékesített John Deere 6R, 7R vagy 8R traktorra, szántóföldi és szállítási használatban egyaránt. További részletekért keresse gépértékesítő kollégáinkat!