-->

Terménypiaci KITEkintő 2020.11

Kőolaj

Az olaj csütörtökön lefordult a hét hónapos csúcsról, a növekvő készletekről szóló hírek hatására. Brent határidős ára a hordónként közel 50 USD-ra emelkedett ezen a héten, miután három nagy gyógyszergyártó cég bejelentette az előrelépést az oltóanyagok terén. A West Texas Intermediate nyersolaj hordónként 72 centtel, 44,99 USD-ra esett, miután szerdán 1,8% -ot erősödött. Az elemzők óvatosságra intenek a pandémia súlyosbodásával járó lezárások, az USA növekvő számú fúrótornya, valamint a líbiai termelés növekedésének kockázata miatt.

Árpa

Ukrajnában az árpa vetése 99%-on befejeződött, eddig 933 400 ha-on került termőföldbe a vetőmag.

Az argentin árpavetést nagyrészt elkerülte az aszály negatív hatásait, mivel főleg Buenos Aires tartományban és La Pampa tartomány keleti részén ültetik. A talajnedvesség szintje az évszakban meglehetősen kedvező volt, ami az átlagosnál magasabb hozamhoz vezethet, ha a kedvező körülmények betakarításig tartanak.

Tunézia állami gabonaimportőre 75 000 t árpát vásárolt december-januári szállításra. Az árpa átlagos ára 239,20 USD/t volt CFR paritással, ami 5,01 USD/t-val magasabb az előző, november 3-i árpatenderhez képest.

Új árpa vevők megjelentek mind a dunai vonalon és mind a vonatos oldalon olasz irányban, árazást javaslunk.

Idei termésű árpára továbbra is erős vevői kereslet van. Termelői oldalon csend van, nem jönnek a felajánlások, aminek kettő oka lehet, egyik az közeledő év vége, a másik pedig a relatív kevés szabad készlet, amivel még kivárnak valószínűleg az év első felére.

Búza

Továbbra is magasak az ázsiai import igények. A kereskedők például arról számolnak be, hogy Pakisztán ezen a héten folytatta vásárlásait, hétfőn mintegy 340 000 tonna búzát vásárolt egy tenderen. A búza ára azonban növekvő ellenállásba ütközhet. Ennek oka a hatalmas várható ausztrál búzatermés, amely az év elejétől eláraszthatja a déli félteke piacait. Az elemzők jelenleg azt feltételezik, hogy ez lesz (legalábbis) valaha a harmadik legnagyobb ausztrál búzatermés, amely nagy valószínűséggel a délkelet-ázsiai fő piacokra (köztük Kínára) fog kerülni, így kordában tartva a búza árakat.

Idei termésű búza iránt a kereslet továbbra is erős. A telephelyi árak magasan vannak. A hazai malmok is keresik az idei termésű búzát és minőség ismeretében nagyon attraktív árakat tudnak adni. Így ahol szabad búza van és van is róla minősítés azokat megtudjuk futtatni a malmoknál és magas árakat adni a termelőknek.

Új búza vevők jelen vannak. Az árakat a matif tőzsdei jegyzése és a deviza mozgathatja ezekben a hetekben, a vevők elképzelése nem változott. Új takarmány búzára országosan nagyon attraktív árak jönnek ki a magas matif és a gyenge huf miatt, árazást javaslunk.

Repce

A globális repceolaj-piac 2025-re várhatóan eléri a 48,1 milliárd USD-t. A prognózisok szerint növekszik a repceolaj táplálkozási jelentősége, valamint a bioüzemanyagként való felhasználása.

Európában kevesebb repcét vetettek a munkaműveletet megelőző száraz, aszályos időjárás miatt, így várhatóan a repce termőterület 5,2 millió hektár alá csökken a 2020/2021-es szezonban. Emellett a későbbi esőzések hatására növekedő talajnedvesség és a hőmérsékleti viszonyok kedvezőek voltak az elvetet növények számára, viszont ezen tényezők segítették a kártevők fejlődését is, különösen Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában számoltak be fokozott levéltetű nyomásról.

Új repce vevők jelen vannak. A vevők elképzelése nem változott. A konkurensek is elkezdték a termelők felkeresését és az árak kiadását, a visszajelzések alapján az árak azonos sávban mozognak. Minden tételt szeretnénk elhozni a konkurensek elől, így legyetek résen és keressetek minket.

Napraforgó

A török kormány szerdától drasztikusan csökkentette a napraforgóolaj importjára kivetett adót az élelmiszerár-infláció visszaszorítása érdekében, miután a fekete-tengeri napraforgóolaj ára többéves csúcsra emelkedett. A lépés azután következik be, hogy a török kormány jövő év júliusáig nullára csökkentette a napraforgómag import vámját, hogy segítse a hazai feldolgozókat. Az USDA adatai szerint Törökország várhatóan 450 000 t napraforgóolaját és 850 000 t napraforgómagot importál a 2020/21-es gazdasági évben. Ó LO és HO iránt a harc továbbra is fenn ál.

Ó lo telephelyi árak 170 eft felett vannak hosszabb tárolással. Ó ho telephelyi árak 160 eft körül vannak hosszabb tárolással. A gyárak továbbra is nagyon keresik a napraforgót, de a visszajelzések alapján üzlet nem nagyon van/volt. A termelők aktivitása lelassult és az exkluzív árak ellenére se kötnek üzleteket.

Az új LO és HO telephelyi árak lényegében nem változtak.

0,5 – 1 tonna / hektár közötti árazásnál nem engedünk többet jelenleg!!

Kukorica

A jövő évi sertéshús-kínálat Kínában 30 %-kal nagyobb lesz, mint az egy évvel ezelőtti, ennek oka a sertéstermelés gyors fellendülése, a kiterjedt sertéshús-import és a megváltozott fogyasztói kereslet, ami így jelentős, további takarmány alapanyag (kukorica, búza, árpa, szója) beszerzésére kötelezi az A kukorica ezen a héten is tartja az eddigi árakat. Az export vevők továbbra is keresik a kukoricát, jövő évi szállításokkal. A hazai gyárak csendben vannak, egy – két lojális partnerüket megkeresik direktben, de a nagy árversenyből most már szeretnének kimaradni. Így ahol van még kötési lehetőség ott ajánlott kötést kezdeményezni, amíg az export vevők még ilyen magas árakon keresik a kukoricát.

Szója

Egyes kínai importőrök és feldolgozók felmondhatják a USA-ból származó szója importjára vonatkozó dec-jan. szállítású megállapodásaikat, miután a crush-marginok jelentősen csökkentek a szója határidő árának növekedése miatt.

Nagy esély van a tartósan meleg (és) száraz időjárási viszonyokra Argentína és Uruguay nagy részén, ami negatívan befolyásolhatja mind a szója, mind a kukoricatermést.

A szója ára hetek óta emelkedésben van, aminek köszönhetően nagyon attraktív árak jönnek ki telephelyre a termelőknek. Szója kereslet idehaza és export vonalon is erős, így a kötéseket érdemes erőltetni még az idei évben.

Cirok

A cirok továbbra is tartja a 48 -52 eft- os telephelyi árakat. Export oldalról az olasz vonatok a legaktívabb vevők, de hazai oldalon is erős a kereslet a cirokra.


Az elemzésbe foglaltak olyan hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, mint az USDA riport, illetőleg a nyilvánosság számára is elérhető honlapok (pl. blackseagrain.net, igc.int, agrarszektor.hu). A KITE Zrt. semmilyen szavatosságot, felelősséget, jótállást vagy kötelezettséget nem vállal azért, hogy a hírlevélben foglalt adatok pontosak és teljesek. A hírlevél kizárólag a kiadás időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat.