Terménypiaci KITEkintő 2019.12.13.

Repce

Hazánkban a kereskedők többsége elkezdte a 2020–as termésű repce árazását, ami a novemberi lendület után december közepére lecsendesedet.

Az EU-28-ban a repcetermő-terület előrejelzések szerint 5,68 millió hektár lesz 2020 –ban (+3% 2019-hez hasonlítva).

Az új repcék jelenleg bíztató képet mutatnak, de még nagyon sokat alszanak kint aratásig, így óvatosan kezelendő a jelenleg beárazni kívánt mennyiség.

A 2019-es termésű repcékre aktív kereslet tapasztalható, aminek az árát a párizsi tőzsde mozgása és a forint árfolyama befolyásolják.

Búza

A világ búzatermése 2019/2020-ra előrejelzések szerint 766,4 millió tonna lesz, ami mindenkori rekord (+5% 2018/2019-es időszakhoz nézve).

Hazánkban a 2019-es termésű búza iránt emelkedő kereslet látszik, azonban a toxin szintekre továbbra is szigorú elvárások vannak. A keresleti oldal főként a takarmány és euro minőségű búzákat keresi tavaszi szállítási opciókkal flat áron.

2020-as termésű búzára is megjelentek a vevők, néhány kötés született az előző hetekben.

Napraforgó

A hazai piacon az ó termésű linolsavas napraforgó ára pár éves rekordokat döntött az elmúlt pár hétben, de úgy tűnik, ez most kezd lecsendesedni az év vége közeledtével.

A kereslet továbbra is megvan a linolsavas napraforgóra, így további verseny várható a tavaszi időszakban is.

Az EU-28-ban a napraforgómag idei termése 9,5 millió tonna lesz (+1% a 2018-as évhez képest).

Hazánkban új LO és új HO árazások is elkezdődtek, a HO prémium nagyságrendileg 10%.

Kukorica

Hazánkban magas átmenő készletek vannak a 2020-ra.

Jelenleg is van kereslet a kukoricára vasutas, hajós opcióval és a gyárak is keresik a kukoricát, viszont az piaci ár jelenleg 4-5 Euroval kevesebb, mint a termelői elképzelések és idén már nem is várható emelkedés keresleti oldalon.


Minden kedves partnerünknek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Az elemzésbe foglaltak olyan hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, mint az USDA riport, illetőleg a nyilvánosság számára is elérhető honlapok (pl. blackseagrain.net, igc.int, agrarszektor.hu). A KITE Zrt. semmilyen szavatosságot, felelősséget, jótállást vagy kötelezettséget nem vállal azért, hogy a hírlevélben foglalt adatok pontosak és teljesek. A hírlevél kizárólag a kiadás időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat.