Terménypiaci KITEkintő 2019.04.04.

Repce

Szakértők szerint 2019/2020-as szezonban világszinten a repcemag termelése 64,7 millió tonna körül lesz. A repcemag ára a párizsi tőzsdén nagyjából 6 eurot emelkedett az elmúlt egy hónapban az augusztusi jegyzésre nézve, és a forint gyengülése miatt ez érezhető is volt a piaci árakban. Az új termésű repcék is az esőt várják, de ennél a kultúránál azért elmondható egy közepes termelői aktivitás az árazással kapcsolatosan.

Búza / Árpa

Az új termésű búza és árpa tekintetében egész Európa az esőre vár. Jelenleg időjáráspiac van és az érkező vagy nem érkező eső fogja kialakítani az árakat mind termelői mind vevői oldalon. Jelenleg mindenki kivár, mivel az őszi vetések nem mutatnak jelenleg túl bíztató képet. A következő napokban, hazánkban és Európa többi országában is jeleznek kisebb mennyiségű esőt.

Napraforgó

A hazai piacon az ótermésű linolsavas napraforgó ára pár ezer forinttal emelkedett az elmúlt pár hétben, de úgy tűnik ez most kezd visszakorrigálni az egy hónappal ezelőtti szintekre. A forint gyengülése és némi keresleti aktivitás indokolta az emelkedést. Az új HO napraforgó prémiuma továbbra is tartja az elmúlt hónapokban kialakult szintet.

Világszinten a napraforgóolaj termelése 2018/2019-ben 20,1 millió tonna lesz szakértők szerint, ami mindenkori rekord lesz és ca. 7% -kal több mint 2017/2018-ban.

Szója

Világszinten a szójaolaj termelése 2018/2019-ben 56,2 millió tonna lesz és szójadara termelése pedig 234,3 millió tonna lesz a szakértők szerint. A szójabab termelését 2018/2019-ben 355,6 millió tonnára becsülik világszinten, ami mindenkori rekord lesz.

Kukorica

A nemzetközi piacokon a kukorica ára továbbra is alacsony szinten van. A hazai piacon a gyárak könyvei kezdenek megtelni, amit az árazásaik is tükröznek. Így a belföldi és az export piacok lassan közös nevezőre érnek.

Új kukoricavevők is megjelentek a piacokon, nagyjából az ókukorica ára alatt 2- 3 eur/tonna elképzeléssel. Az érkező eső miatt alacsony kötési szándékot látunk mind ó és mind új termésű kukorica esetében.

Az elmúlt 7-8 hónap kihagyása után 2019 első negyedévében a Duna ismét hajózható volt.


Az elemzésbe foglaltak olyan hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, mint az USDA riport, illetőleg a nyilvánosság számára is elérhető honlapok (pl. blackseagrain.net, igc.int, agrarszektor.hu). A KITE Zrt. semmilyen szavatosságot, felelősséget, jótállást vagy kötelezettséget nem vállal azért, hogy a hírlevélben foglalt adatok pontosak és teljesek. A hírlevél kizárólag a kiadás időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat.