Terménypiaci KITEkintő 2018.10.16.

Repce

Franciaország repceimportja erősen növekedett és augusztusban meghaladta a 100.000 tonnát. A legnagyobb mennyiség Ukrajnából érkezett.

Ukrajna repceexportja rekord mennyiségűre duzzadt és július-szeptember között meghaladta a 1.5 millió tonnát. Emellett a repce olaj és repce dara exportja is rekord mennyiségű volt ugyanebben az időszakban.

A repceolaj ára a közelebbi határidőkre jelentősen emelkedett (az emelkedés meghaladta az 5% -ot), köszönhetően a biodízel piaci szereplők prompt igényeinek.

Búza / Árpa

Jelentős üzletekről nem hallani a piacon, az árak stabilitást mutatnak.

Napraforgó

A hazai piacon a linolsavas napraforgó ára pár ezer forinttal emelkedett az előző két hétben , a HO napraforgó ára tartja a 20.000 ft/ to feletti prémiumát.

Az EU-ban 2018-as szezonra 9,5 millió tonna napraforgótermést jeleznek a szakértők, ami 3%-kal kevesebb mint 2017-ben volt.

Argentínában a napraforgó-vetéssel a 2018. október 10-ig tervezett szűk 2 millió hektárból már 41%- on végeztek a munkákkal.

Ukrajnában 87%-on állt a betakarítás október 11-én és már elérték a 11,6 millió tonnát. Oroszországban ugyanezen időszakig 6,4 millió tonna napraforgót takarítottak be a területek 47%-áról.

Szója

Szakértők szerint Dél-Amerika szójatermése a 2018/2019-es időszakban meghaladta a 190 millió tonnát, ami 20 millió tonnával több mint az idei szezonban.

Kína szójaimportjának kielégítése nagyon nehézkes az USA szójája nélkül és nagy deficitet jeleznek előre a 2018 október-2019 március közti időszakra a viszonylag kevés Dél- Amerikai szója miatt.

Kanada és Oroszország valószínűleg képes lesz növelni szójaexportját Kína felé a következő hónapokban.

Kukorica

Az USDA előrejelzése alapján világviszonylatban 2018/2019-es szezonra 1074,3 millió tonna kukorica termelést jeleznek előre, ami 3 %-al több mint 2017/2018 –as időszakban.

A hazai piacon magas aktivitás volt jellemző viszonylag stabil árakon az elmúlt két hétben. A Duna vízállása továbbra is hajózhatatlan és ismét elérte a 45 éves rekord alacsony szintet. Esőt a jövőhét közepétől várnak a német vízgyűjtő területeken, és amennyiben jelentős mennyiség esik, annak hatása legkorábban két hét múlva lesz érzékelhető.


Az elemzésbe foglaltak olyan hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, mint az USDA riport, illetőleg a nyilvánosság számára is elérhető honlapok (pl. blackseagrain.net, igc.int, agrarszektor.hu). A KITE Zrt. semmilyen szavatosságot, felelősséget, jótállást vagy kötelezettséget nem vállal azért, hogy a hírlevélben foglalt adatok pontosak és teljesek. A hírlevél kizárólag a kiadás időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat.