-->

Terménypiaci KITEkintő 2018.09.04.

Búza

Az elmúlt hetekben a nyugat- európai gyenge termésátlagok hatására a párizsi árutőzsde emelkedésbe kezdett és a szeptemberi határidős kereskedés rég látott csúcsot súrolt és elérte a 216,75 eur –os kereskedési szintet. Ez főleg a német, osztrák vevők vásárlási kedvének volt köszönhető. Azonban ez a hullám az elmúlt hetekben csillapodott és a MATIF szeptemberi jegyzése is visszakorrigált a 200 eur –os kereskedési szintre.

Az európai termést a 2018-as búzamennyiség vonatkozásában 128,8 millió tonnára becsülik, szemben a júliusi 133,5 millió tonnával (2017-ben 142 millió tonna volt a termés). Az európai várható export mennyiséget 20 millió tonnára csökkentették szemben a júliusi 25,5 millió tonna becsült mennyiséggel.

A hazai piacon jelenleg a malmok és takarmány feldolgozók dominálnak akik a takarmány minőségtől kezdve a prémium kategóriáig mindenre vevők. Az export piacok kicsit telítődtek és vissza is vettek az ár elképzeléseikből.

Kukorica

A NAK a hazai várható kukorica termés mennyiségét 7,5 millió tonnára becsülik, amit kb. 890 ezer hektárról takarítanak be.

Az időjárási viszonyoknak köszönhetően a betakarítás a megszokottól eltérően valahol már augusztus végén szeptember elején elkezdődik és a dandárja várhatóan szeptember végével október elejével véget is ér.

A kukoricára is jellemző volt, hogy az európai szárazság miatt a nemzetközi kereslet megnövekedett és magas árakon lehetett értékesíteni a kukoricát. Azonban itt is elmondható, hogy a piac mára nagyjából 5 – 6 eur –val visszakorrigált, ahogy a vevők megtöltötték a nyitott pozíciójukat.

Repce

Az EU repce termése 20 millió tonna alatt realizálódott (tavaly 22,2 millió tonna volt). Ennek a hatására volt az augusztusi eleji emelkedés a tőzsdéken. Azonban a párizsi árutőzsdén az elmúlt két hétben egy 10 eur/ to –ás csökkenés volt látható, ami már azt jelzi, hogy a piac beárazta az alacsonyabb nyugat –európai termés eredményeket.

Napraforgó

Az EU területén és Ukrajnában is nagyon bíztató képet mutatnak a napraforgók, azaz kiemelkedő termést várnak mindenhol. Ennek hatására a linolsavas napraforgó ára csökkenésbe kezdett és jelenleg nem látjuk azon tényezőket, amik jelentősen felfelé mozgatnák az árakat. Az export érdeklődés azonban továbbra is jelen van, de ezek a vevők is alacsony szinteken szeretnének üzleteket kötni mivel ők is látják a termés előrejelzéseket.

Romániában 1,1 millió hektárról kezdték el a betakarítást és 2,4 millió tonnára becsülik a termést. A romániai napraforgó importja is az árak emelkedése ellen hat. A HO napraforgó ára továbbra is tartja magát, jól kereskedhető termény, amire jelenleg is magas kereslet van. Prémiuma a linolsavas napraforgó árcsökkenése miatt kis mértékben emelkedett az előző hetekben.


Jelenleg a logisztika a legkritikusabb kérdés a terménykereskedelemben és szinte minden szereplő ezzel küzd. Az előző hetekben a dunai szállítás szinte teljesen leállt az alacsony vízállás miatt, ami következtében a szállítások csúsznak és a termények a tárolókban ragadtak.

A közúti szállítás terén jelenleg keresleti piac van, ami a fuvardíjak emelkedését eredményezte. Nagyon sok kamion eltűnt építkezésekre és idénymunkákra (kőhordás, paradicsom, csemegekukorica szállítás) és így a magas fuvardíjak ellenére is küszködnek a fuvarcégek az elvégzendő feladatok végrehajtásával.

Az előző heti esőzések hatására kis mértékben megindult a Dunai szállítmányozás. További esőzésekre lenne szükség a Duna vízgyűjtő területén, hogy ne essen újra vissza a vízszint a következő hetekben.

Várhatóan október végével a logisztikai akadályok enyhülni fognak.

Az elemzésbe foglaltak olyan hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, mint az USDA riport, illetőleg a nyilvánosság számára is elérhető honlapok (pl. blackseagrain.net, igc.int, agrarszektor.hu). A KITE Zrt. semmilyen szavatosságot, felelősséget, jótállást vagy kötelezettséget nem vállal azért, hogy a hírlevélben foglalt adatok pontosak és teljesek. A hírlevél kizárólag a kiadás időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat.