A szója az elővetemény iránt nem igényes. Ha ősszel okszerűen művelt talajba kerül és az táplálóerőben sem szegény, kalászosok és kapások után egyaránt jól terem. Természetesen a korán lekerülő növény (pl. búza) után jobbak a feltételek a szója számára is, több idő áll rendelkezésre a talajmunkákra, a talaj biológiai beérésére. A kukorica, mint elővetemény egyenértékű a búzával, ha korán lekerül, és utána a szója igényének megfelelő talaj-előkészítés elvégezhető. Kukorica-elővetemény esetén csak a szóját nem károsító gyomirtó szereket lehet használni a kukorica kezelésére.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a szója általában nem annyira az előveteményre, mint inkább a talaj kultúrállapotára igényes.

A foszfor- és káliumellátás alaptrágyázással biztosítható, de ha vetéskor startertrágyázást is tervezünk, akkor annak foszfortartalmával is számolnunk kell.

A szója talajművelési rendszere hasonlatos a kukorica és napraforgó talajműveléséhez. Mind forgatásos, mind forgatás nélküli alapműveléssel sikeresen termeszthető.  A talajművelés rendszerét elsősorban az elővetemény lekerülésének ideje határozza meg. Az elővetemény szempontjából megkülönböztetünk:

-          korán lekerülő növényeket (pl. búza)

-          későn lekerülő növényeket (pl. kukorica)

Talajművelés a korán lekerülő elővetemények után

A betakarítást követő munkaművelet a tarlóhántás. A tarlót 5-8 cm mélyen sekélyen hántsuk tárcsával vagy szántóföldi kultivátorral, és azonnal zárjuk le. A talaj lezárásának igen jelentős szerepe van a nedvességkészletének megőrzésében, a talaj biológiai életének beindításában.

Fontos a termesztés eredményessége szempontjából a tarló ápolása. Kerüljük a mechanikai beavatkozásokat, törekedjünk a kémiai tarlóápolásra. Glifozát hatóanyagú készítményekkel hatékonyan tudjuk kezelni a magról kelő és az évelő gyomnövényeket, és a talaj nedvességkészletét sem csökkentjük.

A korán lekerülő elővetemények után kiválóan alkalmazhatók a középmély lazítók. Művelési mélységük 35-40 cm legyen, amennyiben a földben káros tömörödött réteg (eketalp) található, a tömörödött rész alá 5 cm-re lazítsunk.

A szántás munkamélysége 30-32 cm legyen.

Talajművelés a későn lekerülő elővetemények után

A későn lekerülő elővetemények pl. kukorica betakarítása után az első munkaművelet a nagy mennyiségű szártömeg felaprítása és szétterítése a betakarítással egy menetben vagy szárzúzóval. Ilyen esetekben az alapművelés, szántás 30-32 cm mélyen történjen.

Törekedjünk az alapművelések őszi elmunkálására. Amennyiben ez nem lehetséges akkor télen fagymentes napokon, de legkésőbb 3-4 héttel a vetést megelőzően történjen meg ez a művelet. Az elmunkálás eszköze könnyűtárcsa, ásóborona vagy szántóföldi kultivátor lehet.

A tavaszi magágykészítés és eszközei

A tavaszi talajművelésünket alapvetően meghatározza a vetéstechnológiánk. A szóját vethetjük gabonavetőgéppel és szemenkénti vetőgéppel. Mindkét esetben a magágykészítést úgy kell elvégezni, hogy biztosítható legyen az egyenletes vetés és a robbanásszerű kelés. Az elmunkált területünkön kerüljük a felesleges talajbolygatást, az esetleges gyomosodás kezelésére használjunk glifozát hatóanyagú gyomirtó szereket.

A tavasszal szokásos záporok, esőzések a talajt visszatömöríthetik. A porhanyítást és a csírázó gyomok irtását inkább sekélyen járatott kultivátorral végezzük, mivel az a talaj szerkezetét jobban kíméli, nem porosítja el, és a vetés után esetleg bekövetkező zápor nem tömöríti a talajt.

Sűrűsoros technológia alkalmazásakor a vetés előtt nyissunk magágyat, a vetés mélysége alá műveljünk 1-2 cm-re és a vetésmélységig tömörítsük vissza.

Kukorica sortávolságra szójatárcsával felszerelt John Deere szemenkénti vetőgéppel vessük a szóját. A vetőgépet szereljük fel magágykészítő egységgel (hullámos tárcsa, sávtisztító, nyomásfokozó rugók), így a vetéssel egy menetben végezzük a magágykészítést. Kapcsolt műveletként lehetőségünk van startertrágya, talajfertőtlenítő, talajoltó baktérium lehelyezésére és sávpermetezésre is.

A szója csírázásához legalább 8 oC talajhőmérséklet szükséges a felső, 8-10 cm-es talajrétegben. Erőteljes keléséhez 10-12 oC körüli hőmérsékletet igényel, vetésideje a kukoricáéval megegyező: április 15 – május 10.

Vetésmélység: 3-5 cm.

A szója sortávolsága lehet 45-50 cm, 76 cm és lehet sűrített sorú, 24-35 cm is.

Gyakorlati megfontolásból (szemenkénti vetőgépek, sorközművelés lehetősége stb.) a 45-50 cm-es és a 76 cm-es sortávolság alkalmazása a legelőnyösebb, a magok egymástól való távolsága a soron belül 4-5 cm.

A szója esetében fajtától, termőhelytől, sortávolságtól és egyéb körülményektől függően, az ideális termőtő hektáronként 300-550 ezer. Ezt a kívánalmat általában a 60-100 kg/ha-os vetőmagnormával teljesítjük.

A szója, az ország klasszikus szójatermő területeit leszámítva, igényli a fajspecifikus, rizóbiummal történő oltást. A mag felületére a szójával szimbiózisban élő baktériumkultúrát juttatunk, mely a N megkötésével segíti a kultúrnövény fejlődését.

A legjobb megoldás a szója oltására az oltópor és a gombaölőszer egyidejű felvitele a mag felületére.

A magoknak a csírázáskori gyommentes magágy biztosítását tartamhatással bíró preemergens gyomirtással, esetlegesen a vetéssel egymenetben, sávpermetezés alkalmazásával valósítsuk meg.  A szója gyomirtása már a terület kiválasztásánál megkezdődik. A szójából állományban nem lehet az évelő kétszikű gyomokat kiirtani. Erre az előveteményben van lehetőségünk. Ne válasszunk évelő kétszikűekkel (folyondár szulák, mezei acat) fertőzött területet, illetve erősen gyomos táblát.

Szűrje le találatait

Válassza ki a megfelelő paramétert

Az Omya Calciprill természetes forrásból származó, ultrafinom kalcium-karbonát. A termék talajjavító

További info, ajánlatkérés »

Az Omya Sulforpill ultrafinom kalcium-szulfát tartalmú granulált és felületkezelt termék. Gyorsan f

További info, ajánlatkérés »

Műtrágyáinkat  27% MAS  (Mész-ammon salétrom), MAP (monoammónium-foszfát, NP 12-52), DAP (diammónium

További info, ajánlatkérés »

Műtrágyáinkat  27% MAS  (Mész-ammon salétrom), MAP (monoammónium-foszfát, NP 12-52), DAP (diammónium

További info, ajánlatkérés »

Kiegyensúlyozott tápanyag-összetételű granulált műtrágya, amely kiválóan alkalmas asz őszi búza, val

További info, ajánlatkérés »

Kiegyensúlyozott tápanyag-összetételű granulált műtrágya, amely kiválóan alkalmas asz őszi búza, val

További info, ajánlatkérés »

Savanyú, agyagos vagy homokos talajokra ajánljuk, ahol tápanyagveszteséget okoz a hatóanyagok lekötő

További info, ajánlatkérés »

Lúgos, homokos talajokra ajánljuk, ahol tápanyag veszteséget okoz a hatóanyagok lekötődése, illetve

További info, ajánlatkérés »

Korai (0) éréscsoportba tartozó, francia nemesítésű szójafajta. Termésátlagát tekintve az élbolyban

További info, ajánlatkérés »