A nitrogén felvétele a különböző fenológiai stádiumokban az összes nitrogén %-ában kifejezve az alábbiak szerint alakul:

Fenológiák:                 kiszórt             N hatása a termést meghatározó tényezőkre:

                                   összes N %:

Bokrosodás végéig:    20-30 %                      /kalászszám és a kalászonkénti
                                               kalászkaszám kialakulása/

Szárba indulásig:        50-70 %          /kalászonkénti szemszám kialakulása/

Virágzásig                  90 %               /ezerszem tömeg/

Teljes érésig:               100 %


Szárba indulásig, vagyis az első nódusz kitapintásáig a talajban rendelkezésre kell állnia az összes nitrogén 50-70 %-ának az ősszel kijutatott nitrogénnel együtt. A két határérték között a fenti mennyiséget módosíthatja a vegetáció megindulása előtt vizsgált talaj ásványinitrogén- tartalma.

A nitrogén következő adagjának kiszórását a búza virágzásának kezdete határozza meg. Erre a fenológiai állapotra a talajban kell lennie a tervezett termésszinthez tartozó nitrogén 90-100 %-ának. A két határérték közötti különbséget az évjárat (csapadékos vagy száraz) határozza meg.

Amennyiben talajunk kénhiányos, akkor kora tavasszal még a szárbaszökés kezdetéig fejtrágya formájában 30-60 kg/ha elemi kén kijuttatása javasolt. A kénellátottság szintje ugyanis jelentősen befolyásolja a növekedést, a hajtásképzést, fokozza a károsítókkal szembeni ellenállóképességet, építőköve a sikérfehérjéknek, az enzimeknek és a vitaminoknak.

A szilárd technológia MAS- (mészammon-salétrom), vagy ritkábban NS- (ammónium-szulfát) esetleg ammónium-nitrát-műtrágya kiszórását jelenti. A KITE javasolja a folyékony nitrogén használatát. A Nitrosol-oldatok tél végén vagy kora tavasszal, a bokrosodás idején hígítás nélkül alkalmazhatók, de speciális fúvóka használata javasolt. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor az 5-ös ütközőlapos szórófejeket használhatjuk. Tilos a nedvesítőszer alkalmazása, mert az oldat a búza viaszos leveléről legördülve a talajon keresztül fejti ki a hatását. A kijuttatásra elsősorban a késő délutáni, esti szélcsendes órák alkalmasak, amikor a hőmérséklet és a sugárzás is alacsony. A folyékony technológiában egyszerre jelentkezik a gyors, valamint az elnyújtott nitrogénhatás. Az oldatban a nitrogén három alakban (nitrát, ammónia és amid formában) van jelen. A Nitrosolt tél végén töményen, a későbbiekben hígítva (1:1, 2:1 víz-Nitrosol) használjuk.


Lombtrágyázás:

A lombtrágyázás nem pótolja a műtrágyázást, elsősorban a mikroelemek, különös jelentőséggel a réz (Cu) pótlását lehet vele megoldani. Amennyiben a makroelemek (NPK) felvétele gátolt (pl.szárazság), a lombon keresztül friss tápanyagokkal tudjuk ellátni növényünket.

A mikroelemek felvételi dinamikáját megfigyelve megállapítható, hogy kora tavasszal a vegetáció elején már intenzív a felvétel. A levéltrágyázás ideje gyomirtással-, vagy az első gombaölőszeres kezeléssel egy menetben van. A kijuttatás előtt keverési próbát kell elvégezni.

Tavasszal a felfagyási kár csökkentése érdekében végezhető egy hengerezési művelet, amely a talajszemcséktől elszakadt gyökérzetet segít visszanyomni, a talaj-gyökér kontaktust visszaállítani. A bokrosodás az első mellékhajtás megjelenésétől a szárbaindulásig tart. A bokrosodás egyéb feltételek megléte esetén már alacsony hőmérsékleten, 4-5 °C-on is megindul, de valójában 13-18 °C hőmérséklet az optimális. A kelés és a bokrosodás kezdete között általában 15-25 nap telik el. Késő őszi vetés esetén a fenofázis hossza 4-5 hónap. Optimális körülmények között a bokrosodás időtartama 50-60 nap. A folyamat ugyan ősszel kezdődik, azonban a szervdifferenciálódás mindig tavasszal megy végbe.

Szűrje le találatait

Válassza ki a megfelelő paramétert

A mészammon-salétrom műtrágya ammónium-nitrát és mészkőpor vagy dolomit keveréke. A kálcium-karbonát

További info, ajánlatkérés »

Lúgos talajokra javasoljuk, ahol a magas mésztartalom gátolja a foszfor gyors és elegendő felvételét

További info, ajánlatkérés »

A Corte SE hármas hatóanyag-kombinációja révén széles hatásspektrumú készítmény. Az évelő és magról

További info, ajánlatkérés »

A Dell" Agro Plus egy rendkívül magas, 60% szervesanyag tartalommal rendelkező növénykondicionáló ké

További info, ajánlatkérés »

A belga tulajdonban lévő Joskin több, mint 50 darab különböző tartálykocsi modellt és mintegy 700 da

További info, ajánlatkérés »

Lehetővé teszi az automata kormányzást vegyes géppark esetén is. Igazi márkafüggetlen megoldás azokn

További info, ajánlatkérés »

Lehetővé teszi az automata kormányzást vegyes géppark esetén is. Igazi márkafüggetlen megoldás azokn

További info, ajánlatkérés »

A mezőgazdasági termelés egyre nehezebb feltételek között zajlik. Minden megművelt hektárból a lehet

További info, ajánlatkérés »

Ha mindenképpen a legnagyobb pontosságra van szükség, akkor az aktív munkagép-vezérlés garantálja, h

További info, ajánlatkérés »