Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás

a Támogató neve:
HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.

a pályázat megnevezése:
Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás

a projekt címe:
A KITE Zrt. szerbiai beruházása

a szerződött támogatás összege:
478.396.571 Ft

a projekt teljes költsége:
956.793.142 Ft

a projekt tartalmának bemutatása:

A KITE Zrt. 100 %-os tulajdonában lévő KITE d.o.o. nevű szerbiai leányvállalat 2017 tavaszán kezdte meg aktív működését. A vállalat által kínált magas minőségű termékek és szolgáltatások hamar az egyik legnépszerűbb forgalmazóvá tették a térségben, melynek köszönhetően, forgalma és piaci részaránya folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. A piacra lépésével a szerb mezőgazdaság szereplői számára is megnyílt a lehetőség a modern, környezetkímélő technológiák alkalmazására, melynek elterjesztése a KITE d.o.o. stratégiai céljai között szerepel.

A forgalom és tevékenységi kör bővülésének következtében a vállalat elérkezettnek látta az időt telephelyhálózatának bővítésére. A jövőt érintő növekedési tervek elérése, és a partnerek által támasztott piaci elvárások minél kedvezőbb kiszolgálása érdekében döntöttünk amellett, hogy Csenejen (Čenej) egy központi telephelyet, illetve Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) egy alközpontot építünk fel.

A fejlesztéshez kiváló lehetőséget biztosított a Magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium által elindított, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. kezelésében lévő Nyugat-Balkán Beruházási Támogatási Program, melyre a KITE Zrt. is pályázott.

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. pozitívan bírálta el az általunk benyújtott pályázatot, melynek köszönhetően a KITE d.o.o számára új központi telephely és alközpont építése kezdődhetett el 2020-ban. A projekt nettó összértéke 956 793 142 Ft, melynek 50%-a, azaz 478 396 571 Ft a projekt keretében elnyert vissza nem térítendő támogatás.

Csenejen a cég központi telephelyét tervezzük megvalósítani, az épületegyüttes bruttó 1720 m2 alapterületű. A projekt keretén belül kerül megépítésre a vállalatvezetés, az üzletágak és a központi irányítás részére tervezett központi irodaépület. A létesítmény magában foglalja továbbá a központi bemutatótermet a kereskedelmi feladatok, illetve a szakműhelyt és oktatási központot a szakszerű szerviz ellátására és a munkavállalók részére szervezett továbbképzések ill. a partnerek részére megszervezett gépkezelői oktatások lebonyolítására, továbbá a fedett raktárakat az agronómiai és a műszaki termékek tárolására. Emellett kialakításra kerül egy nyílt géptároló, ahol vámszabad területet és nyílt gépbemutató részt kívánunk létrehozni. A projekt keretén belül megépül továbbá a szakműhelyhez tartozó bruttó 113 m2 -es gépmosó és az őrzés-védelem szolgálat részére a bruttó 79,5 m2-es portaépület.

Szávaszentdemeter esetén egy komplett alközpont megépítése fog megvalósulni, mely magába foglal egy bruttó 918 m2-es épületegyüttest, egy saját tulajdonban lévő 2,1 ha területen, mely keretein belül irodarészleg és bemutatóterem készül az adminisztrációs és kereskedelmi feladatok végzésére, valamint egy szakműhely, ahol egyszerre több gép szakszerűen javítható, továbbá fedett raktárak kerülnek kialakításra a műszaki és agronómiai termékek tárolására. Ezen felül közel 1000 m2-en nyílt tároló is megvalósul, a nagy gépek tárolására és bemutatására. A projekt keretén belül megépül továbbá a szakműhelyhez tartozó bruttó 106 m2-es gépmosó és az őrzés-védelem szolgálat részére a bruttó 75 m2-es portaépület.

Ezen infrastrukturális fejlesztések nagyban hozzájárulnak a vállalat tevékenységének minőségi javulásához, illetve területi lefedettségünk növeléséhez. A Csenej településen felépítendő központi irodaház tekintélyes megjelenésében is méltó lesz a magyarországi anyavállalat hazai piacon betöltött jelentőségéhez. Az új szávaszentdemeteri alközpont elsősorban a térségben gazdálkodó partnereink gyorsabb kiszolgálását és logisztikai lefedettségünk növelését teszi lehetővé. Hosszú távon célunk, az anyavállalathoz hasonló piaci részarányok elérése Szerbiában is, melyhez ezen két lokáció nagyban hozzájárulhat. Piaci és gazdasági hatásokat tekintve a KITE d.o.o árbevételének emelkedését, illetve ezzel összhangban az eredmény növekedését várjuk a projekttől. Növelni szeretnénk továbbá a kiszolgált partnereink számát, az értékesítési volument, ezáltal jelentősen növelve piaci lefedettségünket. A Vajdasági régió, illetve hosszabb távon az egész szerb mezőgazdasági szektor meghatározó szereplőjévé kívánunk válni.