2024. április 18.

Sikeres női vezetők az agráriumban

Az utóbbi évtizedekben egyre több nő kerül vezetői pozícióba a vállalati szférában. Vajon ezzel együtt a múltban gyökerező férfi-női esélyegyenlőtlenségeknek is búcsút inthetünk? Mik azok a kompetenciák, amelyek miatt nőként feljebb lehet kerülni az üzleti ranglétrán és amelyek bizonyítják, hogy szükség is van női vezetőkre? Céltudatosság, szakmai felkészültség, alázat – ez lenne a titok?

A III. NŐ a siker! kanapébeszélgetés során április 15-én, a Kazánház Egyetemi Klubban ezekre a kérdésekre is választ kapott a szép számmal megjelent hallgatóság.

A beszélgetés moderátora Prof. Dr. Dajnoki Krisztina a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézetigazgatója köszöntötte a jelenlevőket és a meghívott vendégelőadókat, köztük Dr. Kántor Gyöngyit a Master Good cégcsoport HR igazgatóját, Séra-Szabó Veronikát a Bold Agro Kft. ágazatvezetőjét, Prof. Dr. Veres Szilviát a Debreceni Egyetem tanárát és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának tudományos dékánhelyettesét, valamint nagy büszkeségünkre a KITE Zrt. képviseletében Györfi Zsuzsanna stratégiai igazgatót.

A vendégek különböző háttérből érkeztek, azonban életútjukban közös szálként jelenik meg, hogy – bár nem tudatosan tervezték – ma vezetői szerepet töltenek be az agrárium területén. Az előadók megosztották a közönséggel a jelenlegi pozíciójukhoz vezető út fontosabb állomásait, mely tartogatott olykor kihívásokat, de egybehangzóan nyilatkozták, hogy női mivoltukat nem érezték hátrányként karrierútjuk során, sokkal inkább a kitartás és szakmaiság számítanak pályafutásuk meghatározó elemeinek.

Györfi Zsuzsanna a számok tükrében emelte ki, hogy KITE Zrt.-nél jelenleg az 1800 munkavállaló 30 százaléka nő, vezetői szinten pedig 35-65 %-ban oszlik meg a nők és férfiak aránya, utóbbiak javára billentve a mérleg nyelvét. Az évtizedek alatt egyre növekvő női jelenlét is igazolja, hogy hölgyekre bizony szükség van a döntéshozók körében, hiszen sokszor kommunikációjukkal, meglátásaikkal újabb nézőpontból közelítik meg a megoldandó feladatokat.

A beszélgetés további részében a siker vízére eveztünk, melyről a szerény vendégelőadók igyekezték elfordítani a hajókormányt, hiszen megítélésük szerint pályájuk során sosem gondolkodtak azon, sikeresek-e. Ezzel szemben folyamatosan szakmai célokat tűztek ki maguk elé, majd azok megvalósításával nyíltak meg újabb lehetőségek számukra. A sikeres helytállás nőként, esetükben nemcsak a szakmai érdemekre koncentrálódik, hanem a családban betöltött feleség, anya szerepkörre is. A munka-magánélet egyensúlyát nem könnyű megteremteni, de jó időmenedzsmenttel és támogató családi háttérrel nincsenek leküzdhetetlen akadályok.

A beszélgetés végén útravalót is hagytak a jelenlevőknek, akik közül sokan pályájuk kezdetén álló egyetemi hallgatók voltak. Az üzenetek között olyan megfontolandó tanácsok hangoztak el, mint, hogy törekedjenek a kiválóságra, az alázatra és igyekezzen mindenki megtalálni azt a munkahelyet, ahova szeretettel megy be. Vállalatunk képviseletében Györfi Zsuzsanna zárszavában megfogalmazta: ahogy telik az idő, ne felejtsük el a kezdeti érzéseinket, élményeinket, mivel akkor válhatunk jó vezetőkké, ha még mindig tudunk a kollégák fejével gondolkodni.

Az inspiráló beszélgetés nyomán kérdések is felvetődtek a jelenlevőkben, melyet a rendezvény végén tettek fel az előadóknak.