2023. január 27.

Kerekasztalon az öntözés

Az AgrárgépShow második napján megrendezésre került Mit tegyünk az aszály ellen? Problémák és megoldások című kerekasztal-beszélgetést Hadászi László, innovációs főigazgatónk moderálta, Szendi Jenő öntözési üzletág-igazgatónk pedig résztvevőként cserélt eszmét a szakma magas szintű képviselőivel.

A beszélgetés során kiderült, hogy egy öntözési beruházás nagyon sok szereplős műfaj, a résztvevők egy-egy állomását képviselték ennek a folyamatnak. A víz biztosítása, a beruházás megtervezése, a szükséges engedélyek beszerzése, állami támogatás esetén a pályázat összeállítása, az öntözőberendezések és öntözési technológia kiválasztása, illetve annak a termesztési rendszerbe való beillesztése mind-mind terítékre került.

Szendi Jenő a kerekasztal beszélgetésen
Szendi Jenő a kerekasztal-beszélgetésen a víz- és energiatakarékos öntözési technológia fontosságát hangsúlyozta

A KITE Zrt. Öntözési Üzletágának igazgatója az öntözéses termesztés-technológia fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy az öntözés csak egy eleme annak a feszes termesztési rendszernek, aminek a termésbiztonságát tudjuk éppen a vízpótlással biztosítani. Fontos azonban ezekre az elemekre is odafigyelni és összehangolni őket, hiszen a talajművelés, a hibridválasztás, a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem ugyanolyan fontos részei a rendszernek. Sőt a megfelelő talajművelési módokkal, takarónövények alkalmazásával a víz megtartásáért nagyon sokat tehetünk, belvíz esetén pedig a vápák kialakítása segíthet a biztos termelésben.

A modern öntözési módszerekkel pedig az energia- és víztakarékosságot tudjuk szolgálni. Ezek alkalmazásával lehet csak versenyképes öntözéses termelést végezni. Az energiahatékonyságot az alacsony nyomású kijuttatási technológiák alkalmazása biztosítja valamennyi esőztető öntözési módnál. A vízhatékonyságot pedig legjobban a felszíni vagy felszín alá telepített csepegtető rendszerek szolgálhatják.

Az energiahatékonyság szempontjából érdemes megemlíteni a megújuló energiát felhasználó öntözési rendszereket, amelyek pl. a napenergiát hasznosítják az öntözőtelep energiaellátására.