2023. október 19.

Hova tartunk a mesterséges intelligenciával?

A Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója három évtizedes múltra tekint vissza, melyet megálmodója, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Ifjúsági Bizottsága azzal a céllal hozott létre, hogy közös platformot teremtsen a közgazdász szakma iránt érdeklődő fiatalok részére. A FIKOT Konferencia idén a mesterséges intelligenciát választotta témájának, melynek október 13-án a Debreceni Egyetem adott otthont.

A KITE hazánkban 50 éve élen jár az innovációban, mely főként a korszerű technológiák felé való nyitásnak és az éles helyzetfelismerésnek köszönhet. Napjainkban a környezeti és gazdasági helyzetek ismét változások elé állítják a mezőgazdaságot, melynek meghatározó eleme a digitalizáció. 

Ma már a mesterséges intelligencia rohamléptékben fejlődik és egyre inkább elérhetővé válik nagyobb közönség számára. Gondoljunk csak az év elején befutott ChatGPT-re, ami 40 nap alatt elérte a havi 100 millió aktív felhasználót, ehhez a felhasználói számhoz a szintén rendkívül népszerű Intsagramnak 2,5 év kellett. Ezenkívül természetesen számos emberi intelligenciájú gép és szoftver fejlesztése zajlik folyamatosan, melyek elemzésekkel és megoldási alternatívákkal segítenék a mindennapokat. De milyen lehetőségeket rejt a mesterséges intelligencia? Egyáltalán jelenleg használjuk-e mindennapok során munkahelyi projektekben? És ha ennyire népszerű miért nem terjed jobban, esetleg chipháborúk vagy más szankciók akadályozzák? – Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a konferencia egyik kerekasztal beszélgetésén, melyen Dr. Riczu Péter a KITE digitális mezőgazdasági projektmenedzsere is részt vett.

A rendezvény programjában sor került közgazdászok, diplomaták, jelenlegi és korábbi miniszterek előadására is, melyek a konferencia témája köré épültek, valamint lehetőség nyílt a kapcsolatépítésre és a közös gondolkodásra is. A vándorkonferencia megszervezésére évente jelentkezhetnek az MKT IB az ország különböző részein tevékenykedő ifjúsági szervezetei, melynek idén Debrecen volt a szerencsés házigazdája.