2023. január 27.

A Debreceni Egyetem legmagasabb kitűntetését érdemelte ki az 50 éves KITE

A Debreceni Egyetemmel hosszú évtizedekre nyúlik vissza a kapcsolatunk. Szinte az elsők között volt a felsőoktatási intézmények közül, akikkel a 70-es években együttműködési megállapodást kötött a KITE. E gyümölcsöző kapcsolat megkoronázásaként vehettük át az AgrárgépShow-n a Díszérme Kitüntetést.

Ez a legmagasabb elismerés, amelyet egy partnerkapcsolat elismerésére ítél oda az oktatási intézmény vezetősége. A két szervezet immár 50 éve partner az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén. Együttműködésünk felöleli a genetikai előrehaladást szolgáló új fajták és hibridek vizsgálatát gabona- és olajos növényekben. Közös egyeztetéssel állítunk be agrotechnikai kutatásokat a hagyományos és precíziós termesztési módokra a talajművelés, a növényvédelem, a tápanyag-ellátás és a vetéstechnológia területén.

A díjat Prof. Dr. habil Bács Zoltán kancellár adta át Szabó Leventének, a KITE Zrt. vezérigazgatójának.

A díjat Prof. Dr. habil Bács Zoltán kancellár adta át Szabó Leventének, a KITE Zrt. vezérigazgatójának.

2021-ben az Integrált Növényvédelmi Technológiafejlesztési Kihelyezett Tanszék létrehozása meghatározó lépcsőfok volt a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) és a KITE Zrt. kapcsolatában. A kihelyezett tanszék azonban már a második oktatási platform, amelynek cégünk helyet biztosít. A precíziós gazdálkodás oktatásában immár 5 éve működünk együtt. A közös, gyümölcsöző kutató munka eredményei azok a SMART kukoricahibridek, amelyek egyre nagyobb sikert aratnak a termelők között.

Manapság tovább szélesedik a kutatási és oktatási kapcsolat, és egyre több, a DE MÉK-en végzett diák helyezkedik el a KITE Zrt.-nél.

A magyar mezőgazdaság egyetemleges fejlesztését szolgáló pályázati konzorciumokban is partner a két intézmény.