facebook pixel

Tápanyag-utánpótlás2019. április 16.

Fókuszban a növény igénye!

A talajmintavétel és tápanyag-gazdálkodás képezi a növénytermesztés egyik alapját, amely nemcsak a talaj, hanem a növény igényeit is középpontba helyezi. A szükséges és elégséges elv betartása fontos. A szükségtelenül kijutatott műtrágya pazarlás, a kevés tápanyag pedig rontja a termésminőséget is.

Éppen ezért a KITE Zrt. nagy hangsúlyt fektet a talajmintavétel magas minőségére és nyomon követhetőségére, hiszen évekre ez képezi a tápanyagtervezés alapját. A KITE Zrt. a partnergazdaságaiban végzett talajmintavételezést szaktanácsadással is támogatja.

A hagyományos (5 hektáros) mintavétellel összevetve a precíziós tápanyag-visszapótlás és a differenciált tápanyagkijuttatás alapja a heterogén foltokat lekövető termőképességi térkép, az ún. KITErkép, melyek elsősorban űrfelvételek feldolgozásából származnak. A multispektrális űrfelvételek megfelelő csatornáinak kombinálásával készíthetők el az NDVI (Normalizált Differenciál Vegetációs Index) térképek. Az idősoros elemzések alapján a vegetáció különböző fenológiai fázisaiban is gyűjthetünk információt a növényállományról. Mindezek mellett számos forrásból kaphatunk további adatokat, amelyek felhasználásával hatékonyabbá tehetjük a mezőgazdasági termesztést. Óriási jelentősége van a precíziós munkaműveletekből származó adatok felhasználásának. A terepi eszközök segítségével információt gyűjthetünk a betakarított termésről (hozamadat, szemnedvességi térképek stb.). A precíziós gazdálkodásra felkészített erőgépek GPS vevőjük révén másodpercenként gyűjtik a 3D-s adatokat, így szolgáltatva hasznos domborzati információkat a felhasználók számára. Mindezek együttes beépítése a térképkészítési modellbe eredményezi a KITErkép extrát. A hasonló, illetve közel hasonló termőképességű területeket közös menedzsment zónákba rendezzük és a talajmintázás az így létrehozott zónatérkép alapján történik.

A bejárási útvonalakA KITE Zrt. Innovációs Főigazgatósága által használt GPS vevővel ellátott mintavevő autói a német automata N2005 típusú fúró rendszerű talajmintavevő berendezéssel rendelkeznek. Az eszköz nagy pontossággal, a szabvány által előírt gyakorisággal (18-20 leszúrás/minta) és egységes mélységből (30 cm mélységből) vesz talajmintát, így egy hagyományos 5 hektáros területről kb. 15 perc alatt összegyűjthető a reprezentatív talajminta. Minden egyes leszúrás után a talajminta a fúrót körülvevő gyűjtőtartályba kerül. Az egész művelet a gépkocsiból vezérelhető és ellenőrizhető. A kezelő panelen TWIN számláló található, amely rögzíti az összes lefúrás számát, illetve az aktuális mintavétel lefúrásainak számát is. Az eszköz lehetővé teszi a gyors, pontos, a megbízó által mindenkor ellenőrizhető szántóföldi talajmintavételt. A bejárási útvonalak és leszúrási pontok rögzítésre kerülnek, melyeket a partner akár online is nyomon követhet a precgazd.hu weboldalon a saját felhasználófiókjában. A minták laboratóriumba való bejutását követően makro-, mezo- és mikroelem-tartalom vizsgálatokat végzünk, majd az eredményeket zónaszinten ábrázoljuk partnereink számára.

Tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási ajánlataink:

Hagyományos gépi talajmintavétel
Precíziós gépi talajmintavétel
Ásványi nitrogén mérés
Mésztrágyázási javaslat

Precíziós gazdálkodási tanácsadás

A KITE Zrt. komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására


Kecskés Zsolt
precgazd@precgazd.hu