Precíziós gazdálkodás2020. március 25.

Fókuszban a növény igénye!

A talajmintavétel és a tápanyag-gazdálkodás képezik a növénytermesztés alappilléreit, és nem csak a talaj, hanem a növény igényeit is középpontba helyezik. Itt is igaz a szükséges és elégséges elv betartása. A szükségtelenül kijuttatott műtrágya pazarlás, a kevés tápanyag pedig limitálja a termést.

Éppen ezért a KITE Zrt. nagy hangsúlyt fektet a talajmintavétel magas minőségére és nyomon követhetőségére, hiszen évekre ez képezi a tápanyagtervezés alapját. A KITE Zrt. a partnergazdaságaiban az elvégzett talajminta-vételezést országos szaktanácsadással is támogatja. A hagyományos (5 hektáros) mintavétellel összevetve a precíziós tápanyag-visszapótlás és a differenciált tápanyag-kijuttatás alapja a heterogén foltokat lekövető termőképességi térkép, az ún. KITErkép, melyek elsősorban űrfelvételek feldolgozásából származnak. A multispektrális űrfelvételek megfelelő csatornáinak kombinálásával készíthetők el az NDVI- (Normalizált Differenciál Vegetációs Index) térképek. Mindezek mellett a napi precíziós munkaműveletekből is további adatokat kaphatunk, amelyek felhasználásával hatékonyabbá tehetjük a mezőgazdasági termesztésünket. A precíziós gazdálkodásra felkészített erőgépek - GPS-vevőjük révén – az elvégzett műveleteken keresztül másodpercenként gyűjtenek információt tábláinkról. Nemcsak a betakarított termésről (hozamadat, szemnedvességi térképek), de a talaj változatosságairól is (pl. motorterhelés, kerékcsúszás, üzemanyag, valamint 3D-s térképek stb.). Így szolgáltatva hasznos domborzati információkat a felhasználók számára. Mindezek együttes beépítése a térképkészítési modellbe eredményezi a KITErkép-et. Ezt követően a hasonló, illetve közel hasonló termőképességű területeket közös menedzsmentzónákba rendezzük, és a talajmintázás az így létrehozott zónatérkép alapján történik.

bejárási útvonal
A mintavétel bejárási útvonala

A mintavételi folyamat

A KITE Zrt. Innovációs Központja által használt GPS-vevővel ellátott mintavevő autói automata fúró rendszerű talajmintavevő berendezéssel rendelkeznek. Az eszköz nagy pontossággal, a szabvány által előírt gyakorisággal (min. 20 leszúrás/minta) és egységes mélységből (30 cm mélységből) veszi a reprezentatív talajmintát. Minden egyes leszúrás után a talajminta a fúrót körülvevő gyűjtőtartályba kerül. Az egész művelet a gépkocsiból vezérelhető és ellenőrizhető. Az eszköz lehetővé teszi a gyors, pontos, a megbízó által mindenkor ellenőrizhető szántóföldi talajmintavételt. Az ipari tabletek rögzítik a bejárási útvonalat és leszúrási pontokat, melyeket a partner a www.pgr.hu weboldalon a saját felhasználófiókjában online nyomon követhet. A minták laboratóriumba való bejutását követően makro-, mezo- és mikroelem-tartalom vizsgálatokat végzünk, majd az eredményeket zónaszinten ábrázoljuk partnereink számára. A talajmintavétel évében megrendelőinknek ingyenes tápanyagterv-készítést és szaktanácsadást nyújtunk.

Tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási ajánlataink:

  • Hagyományos gépi talajmintavétel
  • Termőképesség alapján precíziós gépi talajmintavétel
  • Tápanyagterv
  • Differenciált kijuttatási térképek
  • Ásványinitrogén-mérés
  • Mésztrágyázási javaslat
  • Technológiai szolgáltatás

A KITE Zrt. komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására.

Kérdéseivel keresse bizalommal precíziós gazdálkodási szaktanácsadóinkat!

Északkelet-magyarországi Régió:
Béres András
+36 30 967 0022

Közép-magyarországi Régió:
Györe Attila
+36 30 205 1230

Déli Régió:
Kis-Vén Ádám
+36 30 327 2401

Északnyugat-dunántúli Régió
Rácz Márk
+36 70 370 1170

Dél-dunántúli Régió
Veszelovszki Ádám
+36 30 418 1425