Terménypiaci KITEkintő 2018.08.07.

Repce

Piaci információk alapján 2018/2019-es szezon várható EU repce termése júniusról-július hónapra 21 millió tonnáról 20 millió tonnára változott. Ezen belül a francia termés 5-ről 4,5 millió tonnára a német 4,25-ről 4 millió tonna alá csökkent. A repce ára a MATIF-on emelkedésbe kezdett és az ára minden bizonnyal a közeljövőben is stabilitást fog mutatni.

Búza

Az USDA riport adatai alapján a világ búza termését júniusban 744,69 millió tonnára becsülték, július hónapban 736,26 millió tonnára jelezték előre. A záró készletek a június havi 266,16 millió tonnáról, július hónapban 260,88 millió tonnára csökkent. A hazai búzapiacon erős a kereslet, mind a belföldi, mind az export oldalon, a minőség leginkább a takarmány és az euro minőségi kategóriába esik.

Árpa

Hazánkban 1 millió tonna feletti mennyiségű őszi árpa került betakarításra. Az árpa árak emelkedtek és stabilnak mondhatók. Az export a Dunán déli irányba még tart, azonban ha nem érkezik a hó közepén csapadék a Duna vízgyűjtő területén, akkor leállhat.

Napraforgó

Oroszországban a napraforgó területek az előző szezon 7,3 millió hektárja után, várhatóan az idei szezonban 0,3 millió hektárral emelkedni fog és Ukrajnában a hasonló időszakot tekintve 6,3 millió hektárról 0,2 millió hektárral magasabb a napraforgó vetésterülete. A magas várható termés nyomást gyakorol az árakra, ezzel magyarázható, hogy a többi termény áremelkedését az LO napraforgó nem követte le az előző hetekben. A HO napraforgó ára emelkedett az előző hetekben és az LO napraforgó árak esetleges csökkenésével a HO prémium növekedhet a közeljövőben.

Kukorica

A kukorica termését az USDA riport adatai alapján a júniusban 1 milliárd 52 millió tonnára becsülték, júliusban 1 milliárd 54 millió tonnára számítanak az elemzők. A szezonvégi várható záró készletek júniusban 154,69 millió tonnát tettek ki, júliusban viszont 151,96 millió tonnára mérséklődtek. A hazai állományok jó/kiváló állapotban vannak, magas termésekre lehet számítani. Jelenleg mind az export, mind a külföldi kereslet stabil. Az árak a közelmúltban lekövették a búza áremelkedését, áresésre nem számítunk a kukorica esetében.

Szója

A szója termését az USDA riport magas szintekre jelzi előre. Június hónapban 355,49 millió tonnát becsültek globálisan, júliusban 359,49 millió tonnára növelték a becslést. A záró készletek tekintetében is elmondható ugyanez. Júniusban 87,02 millió tonnát prognosztizáltak, júliusban 98,27 millió tonnára növelték, a még meglévő szója készleteket. Az árak stabilak, továbbra is, a keresett növények között szerepel, az elsőszámú fehérjeforrás.


Az elemzésbe foglaltak olyan hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, mint az USDA riport, illetőleg a nyilvánosság számára is elérhető honlapok (pl. blackseagrain.net, igc.int, agrarszektor.hu). A KITE Zrt. semmilyen szavatosságot, felelősséget, jótállást vagy kötelezettséget nem vállal azért, hogy a hírlevélben foglalt adatok pontosak és teljesek. A hírlevél kizárólag a kiadás időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat.