Vándorsátrak

A „Vándorfólia” a következő előnyöket biztosítja a termelők számára:

Mint azt a fóliarendszer neve is sugallja, nem igényel szilárd alapot, így az oldható kötések segítségével könnyen áttelepíthető a fóliarendszer, és szükség esetén a vetésváltást is meg lehet valósítania használatával. Szükség esetén így ki lehet küszöbölni a monokultúrás termesztés káros hatásait, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ez alatt a termesztőberendezés alatt is a növényváltás és egyéb termesztéstechnikai megoldások biztosítják (ilyen például az oltott növények használata) a megfelelő, olcsóbb megoldást.

A sátor megépítésénél a lábak 5 m távolságra kerülnek egymástól, amiket a csúcsos ív köt össze. Ez a kialakítás teszi lehetővé, hogy télen a hó könnyedén le tudjon csúszni a fóliáról és ne terhelje a sátor szerkezetét a hó súlya. Az ívek egymástól 1,5 m távolságra kerülnek. Az ívek és a fólia rögzítéséről UV stabil kötél gondoskodik, mely fellazítása esetén könnyen kialakítható szellőző felület a lábaknál. Az 5 m-es hajószélesség és a 1,5 m-es bordatávolság szabad mozgásteret biztosít, így a termelő saját adottságaihoz igazíthatja a „Vándorfólia” méreteit. Standard méretnek az 50x50 m-es méret tekinthető, mely könnyen átszellőztethető az oldalfalak és a végeknél található szellőzők teljes nyitásával. A Prémium ház gazdaságos mérete 1 ha, ahol a hajók lehetőleg 60 méter hosszúak legyenek.

A két méter hosszú lábakból 1,2 m-es rész van a talajfelszín felett, így kisebb erőgépekkel könnyen gépesíthetőek a fólia alatti munkák, minimálisra csökkentve a nehezen művelhető területeket a sátron belül.

Széles a termeszthető növények köre, egy évben több kultúra termesztéséhez is lehetőséget nyújt. A hosszú kultúrák esetén (pl. paprika) a két-három héttel korábbi ültetés akár egy hónappal korábbi betakarítást tesz lehetővé. Amennyiben a fólia alatt az októberi egy-két fagyos éjszakát átvészeli a kultúra, akkor tenyészidőszak vége is meghosszabbítható akár egy hónappal is. A fentiek alapján akár 2 hónappal is meghosszabbítható a betakarítás időszaka, így az intenzív szántóföldi termesztéshez képpest akár megduplázható a termésmennyiség, ezzel párhuzamosan javul a termelés jövedelmezősége is. Melegigényes kultúrák előtt előveteményként valamilyen hidegtűrő növény ültetése is lehetséges, ilyenek a korai káposztafélék, a saláta, a kínaikel. A korábban lekerülő hosszabb kultúrák után (görögdinnye, sárgadinnye) másodnövényként rövid tenyészidőszakú levélzöldség termelhető biztonságosan. Az előveteménynek elkészített és letakart bakhátakba ültetik bele a főnövényt, így a talaj-előkészítés költsége is megoszlik a két kultúra között. Gyümölcsfajok közül a szamóca termesztésének eredményességére több példa is van Magyarországon.

Az alacsony bekerülési költség lehetővé teszi, hogy nagy felületű beruházások valósuljanak meg, melyek segítségével nagy tömegű, homogén termékalap jön létre, s így könnyebben kiszolgálhatóak a kereskedői igények.

A védett virágzásnak és a kedvezőbb beporzási és nevelési körülményeknek köszönhetően jobb lesz a termés minősége, amellett, hogy magasabbak a termésátlagok is. Akár 30 %-kal magasabb lehet az első osztályú termések aránya, mely jelentős árbevétel többletet eredményez.

Az időjárás szélsőségei elleni védelem nagyon fontos a termelők számra, a fólia alatt történő termesztéssel kiküszöbölhető a jég, az eső, a szél és a szélsőséges hideg időjárás káros hatásai, ezáltal is növelve a termés biztonságát. A „Vándorfólia” által nyújtott biztonság következtében jobban meg tud a termelő felelni a piac elvárásainak. Jól programozhatóakká válnak növényvédelmi kezelések, a szedések és a szállítások.A kisebb kitettség miatt alacsonyabb lesz a fertőzési nyomás, mely kisebb növényvédelmi költséget, és kisebb vegyszerterhelést eredményez, így növelve a késztermék élelmiszerbiztonságát.


Műszaki paraméterek:

A különböző KITE növényházak műszaki paraméterei

 

Olasz Vándorsátor

KITE Prémium Vándorsátor

KITE-Nagylégterű s.

Szélesség

5 m/hajó

6,5 m/hajó

9 m

Magasság

3,3 m

4,8 m

4,4 m

Ív alak

Csúcsos

Csúcsos

Íves

Vápamagasság

1,5 m

1,9 m

-

Lábátmérő/falvastagság

33,7/2,5 mm

42,4/3 mm

-

Ívátmérő/falvastagság

26,9/2,2 mm

42,4/2,5 mm

48,3/2,8 mm

Bordatávolság

1,5 m

2 m

1,5 m

Felületkezelés

nincs

horganyzott

festés (ajánlott)

 

Ajánlott fajok:

KITE VÁNDORFÓLIA RENDSZER

OVS - Olasz vándorsátor

KVSP - Prémium vándorsátor

"Alacsony" max.130 cm magas kultúrák

Magas, támberenbezésre futtatott növények

Sárgadinnye

Sárgadinnye

Szamóca

Uborka

Kordonos paprika

Kordonos paprika

Káposztafélék, saláta

Metszett paprika

Burgonya, gyökérzöldségek

Paradicsom