Rango

Hatóanyaga: 40,0 g/l quizalofop-P-tefuril

A Rango elpusztítja a magról kelő és évelő egyszikű gyomnövények föld feletti és földalatti részeit. A hatóanyag igen rövid idő alatt felszívódik a gyomnövényekbe. Ez a magyarázata a kiváló esőállóságának.

A nedvkeringéssel eljut - transzlokálódik - az egyszikű növények gyökérzetébe, rizómáiba. Aszályos időben és alacsonyabb hőmérséklet esetén - amikor a növény életfolyamatai lelassulnak - a hatáskifejtéséhez hosszabb időre van szükség.

A Rango a kétszikű növényekkel szemben szuperszelektív, ezért minden fejlettségi állapotukban alkalmazható az egyszikű gyomnövények elleni védekezésre.

Felhasználható:

Borsó, szója, napraforgó, cukorrépa, burgonya, őszi káposztarepce, tavaszi repce, mustár, olajretek, fűszerpaprika, szőlő és vöröshagyma kultúrákban egyszikű gyomok irtására.
 
Magról vetett vöröshagymában a kultúrnövény két valódi leveles korától lehet kijuttatni. Csapadékos időjárás esetén pár napot várni kell a kezeléssel, amíg a hagymán a védő viaszréteg regenerálódik.

Minden más felsorolt kultúrában a kijuttatás időpontját és a szer dózisát az egyszikű gyomfajok előfordulása és azok fejlettsége határozza meg.

Az évelő egyszikű gyomnövények esetében a dózist a fajok (Sorgum halepense – Fenyércirok, Elymus repens – Közönséges tarackbúza, Cynodon dactylon – Csillagpázsit, Calamagrostis epigeios – Siskanádtippan, Phragmites comminis – Közönséges nád) függvényében kell meghatározni.

A kezelés hatására a gyomnövények növekedése egy-két napon belül leáll, majd a legfiatalabb leveleken kb. 7-10 nap múlva nekrótikus foltok jelennek meg, amelyek gyorsan szétterjednek az egész levélfelületen. A dózistól és időjárástól függően kb. 14-21 napon belül a gyomnövény elpusztul.

Gabona árvakelés ellen 1-3 leveles korban 0,6-0,8 l/ha, 3-5 leveles korban 0,8-1,0 l/ha dózisban kell alkalmazni.

Erdészeti területen a készítményt a sisksnádtippan (Calamagrostis epigeios) intenzív növekedési szakaszában kell kipermetezni, erős fertőzés esetén az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni.