Hibridek

Egyedülálló kukoricacsávázási megoldás a fiatalkori kártevők ellen, kizárólag a KITE Zrt.-től

Hibrid kukorica

2013. december 1-ét követően jelentős változások léptek életbe a csávázás területén. A három hatóanyag (klotianidin, tiametoxam, imidakloprid) betiltását követően sokan megkongatták a vészharangokat. Az elmúlt években kiderült, hogy a kívánt hatást fegyelmezett technológiával neonikotinoidos csávázás nélkül is elérhetjük, de ez munkaszervezési problémákat vet fel és az időjárási körülmények függvényében ez a feszes technológia felborulhat. A csávázás nagy előnye, hogy időjárási körülmények nem befolyásolják a hatékonyságát. Drótférgekkel szemben ez a legjobb megoldás, valamint alacsony dózisának köszönhetően a környezetterhelés is kisebb. A betiltás következményeként 2014-ben a klórpirifosz felhasználás csaknem 150 százalékkal nőtt, jelentősen növelve a környezetterhelést.

A KITE Zrt. – egyedüli szereplőként Magyarországon – az idei év tavaszára PONCHO PRO és CRUISER 350 FS rovarölő csávázószerekkel kezelt kukorica-vetőmag értékesítésre kapott engedélyt a NÉBIH-től.

A KITE Zrt. kínálatában elsősorban a cég kizárólagosságában forgalmazott, saját hibridkukorica portfóliójának vetőmagjai érhetők el rovarölő csávázószeres kezeléssel (PONCHO PRO), mely hibridek a következők: ES FLATO (FAO 330), SUSHI (FAO 340), NEFFEL (FAO 350), ES SENSOR (360), LOUPIAC (FAO 380), ARMAGNAC (FAO 490).

A különböző polifág talajkártevők (pajor, drótféreg, mocskos pajor) és korai kártevők (kukoricabarkó, fritlégy) ellen nem minden esetben nyújt megfelelő hatékonyságot a talajfertőtlenítés. A hiánypótló technológiai elem engedélyezésével viszont a KITE Zrt. partnerei előtt megnyílt a lehetőség, hogy korlátozott mennyiségben rovarölő csávázószerrel kezelt kukorica vetőmagot vethessenek területeikbe, kivédve ezzel a talajlakók által okozott terméscsökkenést. A PONCHO PRO-val és CRUISER-rel csávázott kukorica vetőmag ugyanis védett a polifág talajkártevőkkel és a korai kártevőkkel (kukoricabarkó, fritlégy) szemben is. Meg kell viszont jegyeznünk, hogy erős kukoricabogár fertőzés esetén nem nyújt megfelelő védelmet, ilyenkor a hagyományosan bevált talajfertőtlenítő szereket kell alkalmazni.

Hibrid kukorica portfóliónk