Növényvédelmi helyzetkép kisbogyós állapotban

2017. június 12. 00:00 |

Szakembereinktől megtudhatja, hogy mely fertőzésekre és kártevőkre kell odafigyelni ebben az időszakban a szőlőben.

A lisztharmat jelenléte egyelőre visszafogott, ami nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fog jelentkezni. Sajnos minden évben számolnunk kell a fertőzéssel, és a védekezésben törekednünk kell a megelőzésre. Valójában mindig fürttisztulás után derül ki, hogy milyen mértékben van jelen az adott ültetvényben, mert a termelők nagy része ilyenkor szembesül vele. Ugyanis először a kis bogyókon lehet a legkönnyebben észlelni, felismerni. Ez azonban már egy jóval korábbi fertőzés eredménye. Amennyiben nem lesz nagyobb a fertőzési nyomás, akkor 10-12 napos fordulókkal megoldható ellene a védekezés. Ahol viszont tömeges a jelenléte, érdemes lerövidíteni a két forduló közötti időszakot 7-9 napra, mert ha a bogyóra rákerül, akkor nagyon nehéz a védekezés ellene!

Peronoszpóra fertőzés

A lisztharmattal ellentétben, a peronoszpóra már jelentkezett a levélen. Bár egyelőre kis mértékben. Területenként itt is eltérő a fertőzési nyomás. Ahol kiugróan sok volt a csapadék az elmúlt hetekben, ott biztosan szigorúbb technológiát kell követni esetében. Amennyiben száraz marad az idő, akkor a gombafertőzés visszaszorulása várható.

A szürkepenész jelenleg nem okoz gondot, de amennyiben a „szentháromság” - azaz a fogékony növény (ez adott), a fertőző anyag (több száz gazdanövény van) és a megfelelő időjárási körülmény – létrejön, akkor számolni kell vele is. A fertőzést gyakorlatilag nem lehet előre jelezni, mindig készen kell állni a védekezésre, mert gyorsan tud hatalmas kárt okozni.

A rovarok közül meglepően sok szívó kártevő „munkájával” találkozhatunk. Ez idén elsősorban a szőlő levélatkát jelenti. Gubacsatka-tünetet csak elvétve lehetett találni. A molyok jelenléte területtől függően változik. Ezt érdemes csapdázni, így nagyon hatékonyan lehet ellene védekezni, amennyiben az egyedszáma indokolja.

Amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca nagy általánosságban L2-L3-as stádiumban van. Érdemes folyamatosan figyelni és védekezni ellene. Az L3-as alak már képes az FD fitoplazmát átvinni a szőlőre! Védekezésre többféle hatóanyag is felhasználható.