Növényvédelmi helyzetkép az aratás utáni időszakra

2017. július 19. 16:20 |

Elérkeztünk a nyár azon időszakához, amikor még minden kultúra kellő figyelmet kíván növényvédelmi szempontból. Szakembereink hasznos tanácsokkal látják el Önöket ismételten.

Védekezés a szója károsítói ellen

Az ország északi részén megjelentek a szója baktériumos betegségei (Xanthomonas és Pseudomonas fajok), és a csapadékviszonyok függvényében az egész ország területén számítanunk kell fellépésükre. Bár a különböző baktériumfajokat nehéz elkülöníteni, maga a baktériumos megbetegedés könnyen felismerhető 1-2 mm-es foltjairól, melyek később bebarnulnak, a levéllemezből kihullanak, így a levéllemez elrongyolódik. Antibiotikumos védekezési lehetőségek híján rézkészítményeket alkalmazzunk a védekezésre, mint például a Champion WG 2-3 kg/ha dózisban.


 
Csapadékos időjárás esetén a szója gombás megbetegedéseivel (Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Botrytis spp., Peronospora manshurica) is számolnunk kell. Ezek ellen is alkalmazhatjuk a rezes kezelést, környezetkímélő biológiai eljárásként pedig augusztus 15-ig alkalmazhatjuk a Polyversumot.
Száraz évjáratban az atkafertőzés ellen kell védekeznünk. Ezen célra július 28-ig védekezhetünk a Flumite 200-zal 0,25-0,3 l/ ha dózisban 300 l/ha permetlével kijuttatva.

Védekezés a napraforgó betegségei ellen

Az évben a fómás és alternáriás betegségek (Phoma macdonaldii, Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) lassan terjednek, a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) azonban egyre gyorsuló ütemben. Gombaölőszeres kezelés esős időjárás esetén, valamint jégverés után válik szükségessé, melyre a Trezor 535 SC-t ajánljuk 0,3-0,4 l/ha dózisban.
Védelem a csemegekukorica rovarkártevőivel szemben
Az időszakban a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) megjelenésére számíthatunk. A faj vándorlepke, így egyértelmű rajzáscsúcsot nem lehet megállapítani. A védekezés megfelelő időzítése érdekében végezzünk feromonos rovarcsapdázást. 125-150 ml/ha Coragennel a hasznos szervezetek kímélésével, de nagy hatékonysággal végezhetjük a kártevő irtását.

A repce- és búzatarlók ápolása

A színvonalas földműveléshez hozzá tartozik a tarlók tisztán tartása és a talajélet serkentése, ezzel a mineralizáció segítése. A fekete tarlók tartása egyre kisebb szerepű, előtérbe került a vegyszeres tarlókezelés. Így megakadályozhatjuk, hogy a gyomok megerősödjenek, magot hozzanak a talaj víztartalmának és kultúrállapotának védelme mellett. Ezen túl a vegyszeres tarlókezelés az évelők elleni küzdelem talán legjobb ezköze, ugyanis a télre készülő gyomnövény a tápanyagok mellett kitartóképleteibe szállítja a gyomirtó hatóanyagot is. A tarló ápolására összeállított ajánlatunk a Fozát + Bactofil Cell csomag. A Bactofill Cell szerepe, hogy a Cellvibrio ostraviensis baktérium cellulózbontó munkája révén gyorsítsa a növényi maradványok mineralizációját, tehát a következő kultúráknak felvehető tápanyaggá tegye azt. Előnye, hogy segíti a nagyobb szármaradványok avulását, így könnyítve a talajmunkákat és a magágykészítést.
Az őszi káposztarepce termesztésével elfertőzhetjük a talajainkat a fehérpenész kitartóképleteivel a szkleróciumokkal, veszélyeztetve így az elkövetkező évek napraforgó-, szója- és repceállományait. Vannak azonban olyan biológia készítmények, melyek a talajban parazitálják a szkleróciumokat, mint a Trichomax (Trichoderma harzianum gomba), csökkentve így a fertőzési forrás mennyiségét. Ezt a készítményt is tarlókezelésként alkalmazzuk, sekélyen bedolgozva 1-2,5 kg/ha mennyiségben.

A főkép alkotója: Szélles Tibor