Napraforgó-betegségek kialakuló félben

2017. június 16. péntek

Napraforgó-betegségek kialakuló félben

Az időjárási körülmények kedveznek a napraforgó-betegségek kialakulásának. Szakembereink folyamatosan figyelik a területet és tájékoztatják Önöket az aktuális állapotról.

A meleg időjárásnak köszönhetően a napraforgó állományok intenzíven növekednek. Az elmúlt 2 hétben leginkább az Észak-keleti régióban volt jelentős, 30-40 mm vagy azt meghaladó csapadék.

Az országban egyelőre a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) hervadást okozó szártőfertőzés formájával lehet találkozni, de ahogy az állományok záródnak, a szkleróciumok árnyékba kerülnek és csapadékot kapnak, megkezdődik az apotéciumok képződése.

Fehérpenész-fertőzés napraforgón

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) első tünetei megjelentek, a betegség lassú terjedésével kell számolnunk.

Alternária-fertőzés a napraforgón

A rovarkártevők szempontjából megkezdődött a fekete répa-levéltetű (Aphis fabae), és a sárga szilva-levéltetű (Brachycaudus helichrysi) betelepedése a táblákra. Szívogatásuk nyomán a későbbiekben a levéllemez hullámosodik, fodrosodik, torzul. Az ilyen levelek szélein nagyon gyakran jelenik meg sebparazitaként a szürkepenész (Botrytis cinerea). Ezek a gócok a későbbi tányér-megbetegedés táblán belüli fertőzési forrásai lehetnek.

A kedvező időjárási és növénykórtani helyzet ellenére mindenképpen javasoljuk az első fungicides kezelés elvégzését, hiszen az utóbbi évek bebizonyították, hogy egy csillagbimbós állapotban elvégzett gombaölős kezelés, minden körülmények között megtérül gazdaságilag.

Védekezési javaslat:

Trezor 0,4 l/ha + Ninja Zeon 0,2 l/ha