Előtérben a zöldborsó

2017. június 19. hétfõ

Előtérben a zöldborsó

Az Agromarketing 95 Kft., a DE ATC kísérleti állomás és a KITE Zrt. közös szervezésében 2017. június 7-én Látóképen kerültek bemutatásra a német fajtatulajdonos Van Waveren cég legújabb nemesítésű zöldborsói.

Összesen 5 fajta - egy korai aprószemű és négy normál szemméretű - került górcső alá, melyből kettő közép; kettő pedig közép-kései éréscsoportba tartozik. Az öt fajta csak területileg mondható kispírcellás kísérletnek, mivel a technológiai elemek a teljes 20 ha-s területtől nem tértek el, ugyan abban a „bánásmódban” részesültek, mint a teljes terület.

A 2017-es év tavasza igen hektikusan alakult, a március viszonylag meleg, de száraz volt. Április hónapja rendkívül hűvös, hóeséssel tarkított, május első dekádja viszont hűvös volt, majd aztán hirtelen jött a nyári meleg. A szezon elején még az látszott, hogy rekordtermés várható, viszont az időjárási anomáliák, a hóesés, a hirtelen nyári forróság, a betegségek, a korai várakozásokat közepes mennyiségre, egy áltagos évre módosították.

A 2017-es zöldborsószezon biztos, hogy beíródik a termelők, feldolgozók történelmébe, mivel amelyik fajta nem volt ellenálló, rezisztens a borsó-peronoszpóra betegségre, az kisebb, nagyobb mértékben megfertőződött.

Az epidémia oka, hogy a hűvös időjárás miatt, a reggeli harmat, vagy a gyengén szitáló eső nem tudott felszáradni, a levélzet folyamatos víznyomás alatt állt, a viaszréteg elvékonyodott, a szél pedig, mind az oospórákat, mind a konídiumokat rendületlenül tudta ide-oda szállítani. Ilyen körülmények között, az epidémia elkerülhetetlen, a zöldborsó növények, vetésidőtől függően 4-6 leveles állapotban megbetegedtek. Abban az esetben, ha ebben az állapotban a (pl: Priori xtra) megtörtént a preventív védekezés szisztemikus fungiciddel, a kis növények extra erővel tudták kinőni a korokozót és így biztosítva volt a rentábilis zöldborsótermesztés. Viszont, aki eltolta a védekezés időpontját és a penésztelepeket kuratíve próbálta menteni a menthetőt, ott előfordulhat, hogy a éppen nullára jön ki a szaldó. A védekezés időpontja döntötte el, hogy veszteséges, vagy nyereséges évet zárnak.

Természetesen erre a korokozóra is van permetezésen kívüli megoldás, méghozzá a peronoszpóra-rezisztens fajták alkalmazása, melyet ezen a határszemlén mind a hazai feldolgozók, mind a termelők saját szemükkel láthattak.

A termesztési terület technológiai adatai:

Kísérleti terület fajtánként 0,5 ha, körülötte teljes zöldborsó felület 20 ha

Elővetemény: Csemegekukorica

Alapművelés: őszi mélyszántás 32 cm mélyen.

Tavaszi művelés: magágykészítés

Tápanyag utánpótlás: 250 kg/ha pétisó magágykészítéssel egy menetben.

Vetési idő: 2017.03.16.

Vetési mélység: 6 cm

Vetőmag norma: 1,2 millió szem/ha

Növényápolás:

Gyomírtás: Butoxan 2 l/ha; fenofázis: zöldborsó 2-4 leveles állapotában

Fungicides kezelés: Amistar 1 l/ha,  2017.05.10.

Insecticides kezelés: Judo 1,2 l/ha, 2017.05.24.

Csapadék adatok:

2017.06.07.-ig 167 mm, a vetéstől számítva 97 mm csapadék hullott a területre.

Fajtakínálat:

BARISTA              705 C, SZEMMÉRET: APRÓ

QUERIDA            825 C, SZEMMÉRET: NORMÁL

DANCER afila     840 C, SZEMMÉRET: NORMÁL

MARIMBA          780 C, SZEMMÉRET: NORMÁL

LYRIC                    800 C, SZEMMÉRET: NORMÁL

A határszemlén résztvevő szakemberek egybehangzó véleménye is alátámasztja, hogy a siker a rezisztens fajták nélkül elképzelhetetlen. A peronoszpóra-rezisztencia a megbízhatóság záloga.